Eskişehir'de 1 Mayıs 'Taksim Meydanı'nda Kutlandı
-eskişehir'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yönetmenliğini Levent Semerci'nin yaptığı 'Ayhan Hanım' adlı sinema filminin çekimi için Aşağı Söğütönü Mahallesi'nde kurulan film platosunda oluşturulan 'Taksim Meydanı'nda kutlandı.
-eskişehir'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yönetmenliğini Levent Semerci'nin yaptığı 'Ayhan Hanım' adlı sinema filminin çekimi için Aşağı Söğütönü Mahallesi'nde kurulan film platosunda oluşturulan ' Taksim Meydanı'nda kutlandı.
Yönetmen Levent Semerci'nin, 12 Eylül 1980 Darbesi'ne giden süreci anlattığı Ayhan Hanım adlı filmin çekimlerinin bir bölümü, Eskişehir'de yapıldı. Film için, daha önce merkeze bağlı köy olan, son yapılan deşiklikle mahalle statüsüne kavuşturan Aşağı Söğütönü'ndeki Tepebaşı Belediyesi'ne ait arazi üzerine İstanbul Taksim Meydanı'nın bire bir kopyası olan plato oluşturuldu. Meydanın etrafındaki duvarlara 'Faşizme hayır' gibi çeşitli sloganların yer aldığı yazılar yazıldı. Filmin bir bölümünün çekimleri, Eskişehir'deki bu platoda gerçekleşti.
KUTLAMAYA BİN KİŞİ KATILDI
Tepebaşı Belediyesi'nin organizasyonu ile Eskişehir'de 1 Mayıs kutlamaları temsili olarak Taksim Meydanı film platosunda yapıldı. Belediyenin canlı yayın çekimi yaptırdığı etkinliğe Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Ataç, Türk-İş Bölge Temsilcisi Necat Kılıç, çeşitli siyasi partiler, sendikalar, odalar, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve üyelerinin de bulunduğu yaklaşık bin kişi katıldı.
Etkinlikte ilk olarak film platosundaki Taksim Meydanı'nda toplanan kalabalık, platodaki temsili Kazancı Yokuşu'ndan yürüyerek Taksim Anıtı önüne geldi. Burada anıta Yılmaz Büyükerşen, Ahmet Ataç ve Nejat Kılıç tarafından çelenk konuldu, ardından da 1 Mayıs 1977 tarihinde İstanbul Taksim Meydanı'nda yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Türk İş Bölge Temsilcisi Nejat Kılıç ile DİSK İl Temsilcisi Bayram Kavak kalabalığa hitaben konuşma yaptı. Necat Kılıç, 1 Mayıs 1977 tarihinde İstanbul Taksim Meydanı'nda yaşanan katiamın unutulmadığını belirtti. Kılıç, "Geçen yıl serbest bırakılıp, tekrar yasaklanan Taksim'i yasaklayan insanları demokrat olarak kabul etmek değildir. Bu faşist bir uygulamadır, lanetliyoruz, kınıyoruz" dedi. DİSK Eskişehir İl Temsilcisi Bayram Kavak da 1 Mayıs'ın mücadele ve dayanışma günü olduğunu dile getirdi.
KUTLAMALAR ARTIK BURADA
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da konuşmasında 'Ayhan Hanım' filminin yönetmeni Levent Semerci'ye Eskişehir'e böyle bir film platosu kurduğu için teşekkür ettiğini söyledi. Ataç, bundan sonraki 1 Mayıs törenlerinin de platoda kutlanarak bir gelenek haline getireceklerini de belirterek şöyle konuştu:
"Eskişehir bağımsız bir kenttir. Tepebaşı çağdaştır. Taksim Meydanı da özgürdür. Bakın geçmişte siyasi geçmişte siyasi rejimler halka ne kadar müdahale etsek mutlaka olaylar çıkıyor. Bakın burada bir tane polis mi var? Bir tane müdahale mi var? Ama herkes özgür burada. Dilediği gibi konuşuyor, dilediği gibi hareket ediyor. Herhangi bir olay yok. Lanet olsun faşizme. Film çeviren Levent Semerci'ye teşekkür ediyorum. Bunları birlikte yaptık. Onu burada yad etmeden, hatırlamadan geçemem. Buradan ona selam yolluyoruz. İstanbul Taksim Meydanı'ndaki anıt 1925'te başladı 1928 yılında açıldı. Burada esas olan kurtarıcının yanında İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak'ın olması çok önemli. Anıtı bir İtalyan heykeltıraş dizayn etti ama Türk heykeltıraşlar yaptı. Böyle bir anıtın bire bir kopyasının Eskişehir'de bulunması bize onur veriyor. Çünkü 1 Mayıslar bundan sonra hep burada kutlanacak. Özgürce, bağımsızca kutlanacak. Yaşasın emek yaşasın alın teri."
Konuşmaların ardından kalabalık davul-zurna eşlinde oynadı. Tepebaşı Belediyesi temizlik işçilerinin oluşturduğu Eko-Şov grubu da gösteri sundu. Kalabalığa görevliler tarafından ücretsiz olarak 'İşte milli içkimiz' diyerek ayran ve simit dağıtıldı. Kalabalık daha sonra olaysız dağıldı.
KA-HT-SK-MÜ(EK/CK) - Eskişehir