Haberler

Eski MİT'çi Hakim Karşısında

Eski MİT'çi Hakim Karşısında
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan'ın soruşturma açılmasına izin verdiği eski MİT'çi hakim karşısına çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hakkında soruşturma izni verdiği eski MİT mensubu Mehmet Fuat Batur hakkındaki açılan dava kapsamında İstanbul Bölge 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanık Mehmet Fuat Batur duruşmaya Paşakapısı Cezaevi'nden getirildi.

"YARDIM ETTİĞİM İDDİA EDİLEN KİŞİ İLKOKUL ARKADAŞIM"

Duruşmada savunma yapan Batur, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmadığını söyledi. İddianamede adı geçen Yaman Can, Ömer Tarık Azizoğlu'nun çocukluk arkadaşı olduğunu belirten Batur, kumar çetesinin lideri olduğu öne sürülen Mahmut İbrahimiye'nin de ilkokul arkadaşı olduğunu anlattı. Bu şahıslarla yaptığı konuşmaların arkadaşlık ilişkilerine dayalı görüşmeler olduğunu ifade eden Batur, "Görevimi kötüye kullandığım iddiasına ilişkin suçlamaları kabul etmiyorum. İstanbul'da Gazi, Gülsuyu ve Mustafa Kemal mahallelerinde istihbari bilgiler almak çok zordur. İddianamede telefon görüşmelerim olan H. Ç.'yi de İstanbul'a geldikten sonra tanıdım ve onu muhbir olarak kullanıyordum. Onunla irtibatımı, görevimi layıkıyla yapmak ve ondan o bölgelerle ilgili bilgiler almak için geliştirdim" dedi.

"KURUMUN İMKANLARI ÖZEL İŞ İÇİN KULLANMADIM"

Batur, iddianamedeki 'MİT'in imkanlarını kullanarak örgüte bilgi verdi' iddiasına da cevap verdi. Yasal görevlerinin dışına çıkmadığını belirten eski MİT'çi Batur, "Kurumumum imkanlarını özel kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve özel işlerini yapmak için kullanmadım. Bu kişilerin benden istekleri oldu ama ben onlarla aramı iyi tutmak amacıyla 'tamam' diyerek onları oyaladım. Olmaz diye kestirip atsaydım çocukluk arkadaşlarımı kırmış olurdum" diye konuştu.

"ÇİFTLİĞİ TARAYANLARI ARAŞTIRDIM"

Kumar çetesinin lideri olduğu iddia edilen Mahmut İbrahimiye'nin çiftliğinin Temmuz ayında tarandığını belirten Batur, "Onlar birilerinden şüpheleniyorlardı. Bana da şüphelendikleri isimleri söyleyip araştırmamı istediler. Ben de 'terör örgütü, para sızdırmak için saldırmış olabilir' şüphesiyle bir araştırma yaptım. Baktım teşkilatı ilgilendiren bir şey yok. O yüzden de ilgilenmeyi kestim" ifadelerini kullandı. Batur, tüm telefon görüşmelerinin olağan görüşmeler olduğunu söyleyerek görevini kötüye kullanmadığını sözlerine ekledi.

16 ACM'DEKİ KUMAR DOSYASI İSTENİLDİ

Savunmanın ardından mahkeme, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen kumar çetesine ilişkin ana dava dosyasının incelenmek üzere istenmesine karar verdi. İncelemenin ardından iki davanın birleştirip birleştirilmeyeceğine dair karar vereceklerini ifade eden mahkeme duruşmayı erteledi.

Terörle mücadele soruşturmalarına bakan savcılık, İstanbul'da yasadışı şekilde kumarhane işleten aralarında asker ve polislerin de bulunduğu kumar çetesine ilişkin soruşturma yürüttü. Soruşturma kapsamında asker ve polislerinde aralarında bulunduğu, liderliğini Mahmut İbrahimiye'nin yaptığı 72 sanık hakkında Haziran ayında İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Davanın sanıkları arasında bir de eski MİT görevlisi yer aldı. Batur hakkında 'Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme', 'Bir Adet Ateşli Silah ve Mutat Sayıdaki Mermileri Bulundurma' suçlarından dava açıldı. Ancak Batur'un dosyasının bir bölümü ayrıldı.Batur'un görevdeyken suç örgütüne yardım ettiğini iddia eden savcılık, Batur'un bu suçlardan da soruşturulması için yasa gereği Başbakanlık'tan izin istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ağustos ayında Batur hakkında soruşturma açılması iznini verdi. İznin ardından Batur hakkında yeni kurulan Bölge Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close