Haberler

Eski Meclis Başkanlarının Maaş Mücadelesi

Eski Meclis Başkanlarının Maaş Mücadelesi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis eski Başkanları maaşlarının, Cumhurbaşkanına bağlanan emekli maaşının yüzde 75'i kadar almaları konusunda başlattığı hukuk mücadelesi Yargıtay'dan döndüMeclis eski Başkanları maaşlarının, Cumhurbaşkanına bağlanan emekli maaşının yüzde 75'i kadar almaları konusunda başlattığı hukuk mücadelesi Yargıtay'dan döndü."Keyfiliği önlemek için kanunlar geriye yürümez" diyen Yargıtay'ın kararına yerel mahkeme uymayınca nihai kararı vermek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na kaldı.

Meclis eski Başkanları maaşlarının, Cumhurbaşkanına bağlanan emekli maaşının yüzde 75'i kadar almaları konusunda başlattığı hukuk mücadelesi Yargıtay'dan döndüMeclis eski Başkanları maaşlarının, Cumhurbaşkanına bağlanan emekli maaşının yüzde 75'i kadar almaları konusunda başlattığı hukuk mücadelesi Yargıtay'dan döndü. "Keyfiliği önlemek için kanunlar geriye yürümez" diyen Yargıtay'ın kararına yerel mahkeme uymayınca nihai kararı vermek Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na kaldı.

Meclis, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kısmen veto ettiği emekli milletvekili maaşlarına ilişkin Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu Cuma günü yeniden görüşmeye hazırlanırken, eski Meclis Başkanları da 2007 yılında yürürlüğe giren düzenlemenin kendi maaşlarına da yansıtılması için hukuk mücadelesi veriyor.

2007 yılında Meclis'te kabul edilen Sosyal Güvenlik Yasası'na eklenen bir ibare ile Meclis başkanlarının da emekli milletvekili maaşı yerine, başbakan gibi Cumhurbaşkanı maaşına göre emekli aylığı alması kabul edildi. Yasanın yürürlük tarihi ise 1 Ocak 2007 olarak belirlendi. Ancak bu yasa hükmünden, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra görev yapan Meclis başkanlarının yararlanabileceği hükmü getirildi. TBMM eski Başkanları da emekli maaşlarında adaletsizlik yapıldığı gerekçesiyle soluğu mahkemede aldı. Yasaya göre, Cumhurbaşkanına bağlanan emekli maaşının yüzde 75'i kadar almaları gerekirken, yasanın yürürlük tarihinden sonra görev yapanlar için uygulamasına itiraz eden Meclis Eski Başkanı Necmettin Karaduman, adaletsizliğin giderilmesi için Ankara 3. İş Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, yaptığı inceleme sonrasında Karaduman'ın isteğini yerinde bularak, Meclis eski Başkanlarının da bu düzenlemeden yararlanabileceğine yönelik bir karar verdi. Karara itiraz edilince dosya Yargıtay'a geldi.

-KEYFİLİĞE ENGEL OLMAK İÇİN, KANUNLARIN GERİYE YÜRÜMEMESİ ESASTIR-

Temyiz talebini kabul eden Yargıtay 10. Hukuk Dairesi ise kanunların keyfiliğe yol açmaması için geriye dönük uygulanamayacağına dikkat çekerek, yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire bozma gerekçesinde, "Kanunların geriye yürümesi veya yürümemesi konusunda mevzuatımızda genel bir hüküm yoktur. Ancak, toplum barışının temel dayanağı olan hukuka ve özellikle kanunlara karşı güveni sağlamak ve hatta, kanun koyucunun keyfi hareketlerine engel olmak için, öğretide kanunların geriye yürümemesi esası kabul edilmiştir" denildi. Gerek özel hukuk ve gerekse kamu hukuku alanında, kural olarak her kanun, ancak yürürlüğe girdiği tarihten sonraki zamanda meydana gelen olaylara ve ilişkilere uygulanacağının belirtildiği kararda, o tarihten önceki zamana rastlayan olaylara ve ilişkilere uygulanamayacağı, hukuk güvenliğinin bunu gerektirdiğine vurgu yapıldı.

-SON KARARI KURUL VERECEK-

5510 sayılı Yasa, yasanın yürürlük tarihi öncesinde emekli olanların aylıklarının 5510 sayılı Yasanın 43. maddesindeki düzenleme uyarınca yeniden tespitine olanak veren bir hüküm içermediğinin altı çizilen kararda, "Düzenleme, barem, teşkilat, kadro ve sair kanunlarda yapılan değişiklik sonucunda, sigortalının emekliliği öncesi dönemde bulunduğu rütbe, kadro ve sair konumlara ilişkin değişikliklerin, emeklilere de yansıtılması olanağını öngörmekte olup; aktif çalışanlara yönelik bir hüküm içermeyip, münhasıran emeklilik aylıklarının bağlanması ve hesabı konusunda düzenleme getiren 5510 sayılı Yasanın 43. maddesinin, barem, teşkilat, kadro ve sair kanun değişikliği olarak nitelenmesi olanağı bulunmamaktadır" denildi. 5434 sayılı Yasa iştirakçisi olarak emekli konumunda bulunan davacı yönünden, 5510 sayılı Yasanın 43. maddesinin uygulanma olanağının bulunmadığına dikkat çeken Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu. Dosya yeniden yerel mahkemeye gitti ancak Ankara 3. İş Mahkemesi Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin kurduğu hükme uymayarak kararında direnince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Kurul önümüzdeki günlerde yapacağı müzakerede Karaduman dışındaki Meclis eski Başkanları'nın emekli maaşını yakından ilgilendiren nihai kararı verecek. Eski Başkanlar davayı kazandıkları takdirde Cahit Karakaş (CHP) Necmettin Karaduman (ANAP) Yıldırım Akbulut (ANAP) Kaya Erdem (ANAP) Hüsamettin Cindoruk (DYP) İsmet Sezgin (DYP) Mustafa Kalemli (ANAP) Hikmet Çetin (CHP) Ömer İzgi (MHP) ve Bülent Arınç (AKP) da emekli maaşlarını zamlı alacak. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title