Eski İstihbarat Daire Başkanı Altıparmak Teslim Oldu
Gözaltı kararı sonrası Emniyet'e teslim olan Emniyet Genel Müdürlüğü Eski İstihbarat Daire Başkanı Altıparmak, "KCK operasyonlarının talimatını Erdoğan verdi" dedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yasa dışı dinlemelerle ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı çıkarılan Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, Ankara Emniyet Müdürlüğüne gelerek teslim oldu.
ESKİ İSTİHBARATÇI: TALİMAT BİZZAT ERDOĞAN'DAN
Altıparmak, teslim olmadan önce emniyet önünde yaptığı açıklamada, dönemin Başbakanı Erdoğan'ın danışmanı Yalçın Akdoğan aracılığıyla o dönem kendilerine talimatlar verdiğini kaydetti.
Öcalan'ın isteği üzerine görevden alındığını iddia eden Altıparmak, "17-25 Aralık öncesinde devlet büyükleri tarafından takdir edilirken, ne oldu birden? KCK operasyonlarının yapılması talimatını bizzat dönemin başbakanı Erdoğan verdi. O toplantıda ben de vardım" dedi.
"NE OLDUYSA 17 VE 25 ARALIK'TAN SONRA OLDU"
Altıparmak, şunları aktardı:
"Kamuoyu doğru bilgilendirilmesi adına bugün avukatım ile beraber geldim. Sabah lojmanıma bir gözaltı kararı ile ilgili gelmiş arkadaşlarımız. Ben pazar günü itibariyle lojmanımı terk etmiştim. Ben 22 Ağustos tarihi itibariyle emekli oldum. 1986 yılında başlayan emeklilik dönemime kadar süren meslek hayatım boyunca uyarı cezası dahil almadım. Komiser yardımcılığından İl Emniyet Müdürlüğüne kadar çalışmış olduğum amirlerim, çalışmalarımızdan dolayı sürekli olarak takdir ettiler. Ne olduysa 17 ve 25 Aralık operasyonundan sonra oldu. Bu operasyonlarla Ömer Altıparmak'ın hiçbir alakası yok. 17-25 Aralık operasyonundan sonra çeşitli soruşturmalara ve araştırmalara konu edildim. Özellikle İstihbarat Daire Başkanlığı yaptığım 3 yıllık dönem içerisinde terör örgütlerine yönelik yapmış olduğum başarılı çalışmalar hepinizin malumudur. Birkaç konu haricinde ülkemizi kan gölüne çevirmeye çalışan şehirlerde eylem hazırlığında bulunan 200'den fazla bombacı örgüt mensubunu yakaladık."
"ARKADAŞLARIN HEPSİ PKK'YA KARŞI MÜCADELE EDENLER"
Terör örgütü ile mücadele eden herkesin operasyon ile ilişkilendirdiğini aktaran Altıparmak, şunları söyledi:
"Biz bu gözaltı kararının neden kaynaklandığını ben niçin neden bu soruşturmalara hedef olduğumu çok iyi biliyorum. Hepinizin malumu olan bir süreçten dolayı ben buradayım. Emniyet İstihbarat Teşkilatını ve özellikle terörle mücadele birimlerinde hizmet eden arkadaşların hepsi şuan da özellikle bölücü PKK terör örgütü çalışmalarda yer alan tüm arkadaşlar Fatih dosyalarından belki bakıyorlar tüm PKK'ya karşı mücadelede bulunmuş kim terörle mücadele etmişse bu operasyonlara konu ediliyor. Özlük dosyalarında karşılaştırılsın, şuanda işleme tabi tutulan diğer illerdeki arkadaşlarda benim gibi terör örgütü ile mücadele eden arkadaşlardır. Antep'i bir bayram günü kana bulayan, İstanbul'da canlı bomba eylemi gerçekleştiren PKK terör örgütü ne zaman müzakere edilir ve istediği zaman da benim meclisim de yasa çıkartan bir örgüt haline gelir. Ben burada hangi usul ve gerekçeyle gözaltı kararı verildiğini bilmiyorum. "
18 KİŞİDEN 4'Ü GÖZALTINA ALINDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yasa dışı dinlemelerle ilgili soruşturması kapsamında, gözaltı kararı çıkarılan 18 kişiden birinin İstanbul'da cezaevinde bulunduğu, şu ana kadar 4 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük'ün yürüttüğü soruşturma kapsamında 14'ü Ankara'da, diğerleri İstanbul, İzmir, Siirt ve Ağrı'da toplam 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
Bu kişilerden şu ana kadar 4'ü gözaltına alındı. İstanbul'daki şüphelinin halen cezaevinde tutuklu bulunan 2. Sınıf Emniyet Müdürü Erol Demirhan olduğu öğrenildi. Şüphelilerden birinin MİT'te görev yaptığı ve eski polis olduğu belirtildi.
ŞÜPHELİLERİN 24 KİŞİYİ DİNLEDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ
Şüphelilerin TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kritoptoloji ve Araştırma Enstitüsü ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının yürüttüğü "Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi"nde yer alan ekiple CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığını da yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, gazeteci Nuray Mert, gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal ile Hanefi Avcı'nın avukatının da arasında bulunduğu 24 kişiyi dinlediği ileri sürüldü.
Mağdurlardan 6'sının TÜBİTAK'ta çalıştıkları, birinin ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığında Şube Müdürlüğü yapan Ö.G. olduğu kaydedildi.
Soruşturmanın, Memur Suçları Soruşturma Bürosunda görev yapan Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen tarafından başlatıldığı ancak TÜBİTAK ve Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapan bazı kişilerin "önleme dinlemesi" kapsamında dinlendiğinin belirlenmesi üzerine "askeri ve siyasi casusluk" şüphesiyle dosyanın Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosuna gönderildiği öğrenildi.
Şüphelilere, bunun dışında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlamaları yöneltildiği öğrenildi.
Şüpheliler hakkında daha önce İçişleri Bakanlığınca idari soruşturma açıldığı ve müfettişin, şüphelilerin "önleme dinlemesi" kapsamında görev sınırlarını aştıklarına ilişkin rapor verdiği ifade edildi.
"Önleme dinlemesi" kararlarının, mağdurların kendi isimleriyle Ankara'daki mahkemelerce verildiği bildirildi.
Operasyon kapsamında arama kararı bulunmadığı sadece şüphelilerle ilgili gözaltı kararı alındığı kaydedildi.