Eski İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in Hayatını Kaybetmesi
Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in ölümüne Afrika kıtasından farklı tepkiler geldi.
Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in ölümüne Afrika kıtasından farklı tepkiler geldi.
Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Peres'i "iyi bir devlet adamı ve yorulmak bilmeyen bir barış elçisi" olarak hatırladığını belirtti.
Nijerya'nın eski Devlet Başkanı Goodluck Jonathan da Twitter hesabında, Peres'in ölümü nedeniyle İsraillilere başsağlığı dileklerini iletti ve "Peres, barış ve adaletin büyük bir savunucusuydu." ifadesini paylaştı.
Güney Afrika'daki Filistin yanlısı aktivistler ise Peres'in "barış savunucusu" olduğu fikrine katılmıyor.
Filistin taraftarı BDS grubunun koordinatörü Muhammed Desai, AA'ya yaptığı açıklamada, Şimon Peres'in tam bir "savaş kışkırtıcısı" olduğunu belirtti.
Desai, "Peres maalesef Filistin ve Lübnan'da işlediği suçların hesabını veremeden öldü." dedi.
Merkezi Johannesburg'da bulunan Medya İzleme Ağı'ndan (MRN) araştırmacı İbrahim Vawdwa, Peres'in Güney Afrika'daki apartheid (beyaz azınlığın yönetimine dayanan ırk ayrımcılığı) rejiminin dostu olduğunu söyledi.
Vawdwa, "Peres, ırkçı Güney Afrika apartheid rejimine silah sağlıyordu, bu da ülkede siyahilere yönelik zulmün uzamasına neden oldu." değerlendirmesinde bulundu.
İsrail'in eski Cumhurbaşkanı Peres'in, 1996'da Lübnan'ın güneyindeki Kana köyünün bombalanması gibi çok sayıda suç işlediğini kaydeden İbrahim Vawdwa, "Filistin'in işgalindeki rolü bu kadar iyi bilinirken ve belgelenmişken, nasıl bir 'arabulucu' ya da 'adalet elçisi' olarak adlandırılabilir." diye konuştu.
Güney Afrika'daki Yahudi kuruluşları ise Şimon Peres'i "barış aktivisti" olarak nitelendirerek, hayatı boyunca ülkesine hizmet ettiği yönünde açıklamalar yaptı.
Ülkede, iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi de dahil birçok kesim, İsrail işgaline karşı Filistin'in mücadelesine olan sarsılmaz desteklerini alenen açıklıyor.