Haberler

Eski BDDK Çalışanlarının "Bylock" Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları iddiasıyla eski Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) müşaviri, murakıbı, uzman ve uzman yardımcılarından oluşan 22'si tutuklu 26 sanığın, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 aydan 15...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları iddiasıyla eski Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) müşaviri, murakıbı, uzman ve uzman yardımcılarından oluşan 22'si tutuklu 26 sanığın, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle yargılanmasına yeni heyetle devam edildi.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, 22 tutuklu sanık katıldı.

Mahkeme heyetinin, dün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) kararıyla geçici olarak uzaklaştırılması kararı sonrasında duruşmaya, bir süre önce İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakimliğinden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına atanan Abdurrahman Orkun Dağ geçici heyet başkanı olarak katıldı. Savcı ve üye hakimler de farklı isimlerden oluştu.

Dağ, duruşmada, dün ara verilen duruşmayı, mahkeme heyeti yenilendiği için kapatıp yeni bir duruşma açacağını belirterek, dün yapılan duruşmada sanık kimliklerinin tespit edildiğini, iddianame özeti ve eklerinin okunduğunu, bunlarla ilgili yeni işlem yapılmasına gerek duyulmadığını söyledi.

Avukatlar savunma için süre istedi

Söz alan tutuklu sanıklardan Musa Gökçe'nin avukatı Coşkun Atılgan, heyet değişikliği nedeniyle yeni görevlendirilen heyetin bu aşamada yargılama yapmasının zor olacağını belirterek, "Yeni görevlendirmeler var ve sağlıklı bir yargılama her şeyin önünde. 15 klasörü bulunan dosyaya tam olarak hakim olabilmeniz için zamana ihtiyacınız var. Bu yüzden savunma yapmak için makul bir süre talep ediyoruz. Ama süre vermeseniz de savunma yapmaya hazırız." dedi.

Bu talebe, tutuklu bulunan diğer 19 sanığın avukatı da katılarak, savunma için süre talep etti.

Tutuklu sanık Turgut Atıcı'nın avukatı Yüksel Karakaş ise verdiği tahliye kararları sonrası heyetin görevden uzaklaştırılması kararının vicdan ve hukuk açısından rahatsız edici olduğunu öne sürerek, diğer avukatların endişelerini anlamakla beraber, kendi müvekkiliyle ilgili savunma yapacağı ve daha fazla mağduriyet oluşmaması için tahliye talebinde bulunacağını ifade etti.

Avukat Elif Kırımlı da müvekkili Eren Özen adına savunma yapmak istediğini dile getirdi.

Taleplerle ilgili değerlendirmesini yazdıran başkan Dağ, iddianamenin taraflara tebliğ edildiği, özetinin okunduğu, heyet değişikliğinin yargılamanın durmasını zorunluğu kılmadığı ve tutuklu sanıkların bulunduğu gerekçeleriyle, usul ekonomisi açısından yargılamaya devam edilmesinin yararlı olacağını kaydetti.

Bu değerlendirmeye itiraz eden kimi sanık avukatları, yargılamanın sağlıklı yürüyemeyeceğine ve heyet üzerinde baskı olduğuna inandıklarını anlatarak, savunma için makul süre taleplerini yeniledi.

"Heyet olarak devam edecek miyiz, bilmiyorum"

Tekrar konuşan Heyet Başkanı Dağ, "Kaygılarınızı anlıyorum. Haklı olduğunuz yerler de var. Ama savunma yapmak isteyen avukatlar da var. Toptan bir yaklaşımla duruşmayı erteleyemeyiz. İsteyen sonra savunma yapabilir. Heyet olarak devam edecek miyiz, tam olarak bilmiyorum. Savunmalar alınıncaya dek görevde olacağız." dedi.

Beyanda bulunan tutuklu sanıklardan Ömer Çalık'ın avukatı ise dün yapılan duruşma ertelendiği sırada heyetin görevden alındığına dikkati çekerek, "Bu tabii hakimlik yasasına aykırıdır. Üzerinizde baskı oluşacağını düşündüğümüz için makul bir süre talebinde bulunuyoruz. Dosyada tutuklu sanıklar olduğu için kısa bir süre verilmelidir. Tahliye talepleri değerlendirilsin." diye konuştu.

Tutuklu sanık Rüştü Harun Ergüneş'in avukatının da "Hakimin tarafsızlık ve bağımsızlığı zedelenmiştir. Sizin de devam edip etmeyeceğiniz belli değil." demesi üzerine yeniden konuşan başkan Dağ, "Bu hafta sonuna kadar görevlendirildik. Sonrasında HSYK'nın nasıl bir görevlendirme yapacağını bilmiyoruz. Şu aşamada savunma alınmadan tahliye talepleriyle ilgili herhangi bir değerlendirmede bulunmamız mümkün değil. " ifadelerini kullandı.

Taleplerle ilgili savcının görüşünün alınması ve değerlendirme yapılması için duruşmaya bir süre ara verildi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) BDDK yapılanmasına ilişkin bilgiler veriliyor.

Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları tespit edilen şüphelilerden eski BDDK Başkan Müşaviri Murat Türker, yeminli murakıplar Eren Özen, Musa Gökçe, Selim Erbağcı, Ömer Çalık, Serkan Güngör, Yusuf Çalışkan ve Abdullah Özkaldı, yeminli murakıp yardımcıları Ramazan Kırdağ, Süleyman Üner, Kayhan Kahyalar, Gökhan Konak ve Arif Özoğlu, uzman yardımcıları Büşra Bakar, Merve Er, Orhan Kırtay, Rüştü Harun Ergüneş, Sedat Aras, Turgut Atıcı, Remzi Yıldız, Mehmet Baytok ve Mustafa Turan, bankacılık uzmanları Neslihan Aksakal, Mustafa Şimşek ve Bayram Çakır ile bankacılık uzman yardımcısı Aytunç Bakır'ın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close