Eşinin Mesleğini Elinden Aldı, Şimdi Kızına Öğretiyor
Amasya'nın Merzifon ilçesinde eşine yardım ederken soba yapmasını öğrenen ve kocasının işini elinden alan Fatma Erbaşaran, şimdi de mesleğini kızına öğretiyor.
MÜMİN ALTAŞ - MURAT BİLEN - Amasya'nın Merzifon ilçesinde eşine yardım ederken soba yapmasını öğrenen ve kocasının işini elinden alan atölyedeki baş usta Fatma Erbaşaran, 40 yıllık mesleğini şimdi kızına öğretiyor.
Fatma Erbaşaran (63), AA muhabirine, Merzifon ilçesindeki küçük sanayi sitesinde 250 metrekarelik bir imalathanede soba üretimi yaptıklarını belirtti.
Eşinin mesleğe yeni başladığı dönemlerde ona yardım etmek amacıyla bu işe başladığını anlatan Erbaşaran, meslekte 40 yılı geride bıraktığını söyledi.
Mesleğinin genel itibarıyla "erkek mesleği" olarak nitelendirildiğini ifade eden Erbaşaran, şöyle konuştu:
"Soba, kova, mangal, semaver ve tandır kebap ocağı gibi ürünleri sanayi makinelerini kullanarak üretiyoruz. Bu işe gençlik yıllarımda eşime yardım etmek amacıyla başladım. Sıkıştıkça dükkana geliyordum. Ona yardım ediyordum, yapabildiğim işleri yapıyordum. Hoşuma gitti, hepsini yapmaya başladım. Bu işte usta olunca eşim de diğer işleri yapmaya, pazarlamaya bakmaya başladı."
Erbaşaran, ilk dönemlerde atölyeye gelen müşteriler karşılarında kendisini görünce durumu yadırgadığını ancak müşteriler dahil çevresindeki herkesin buna zamanla alıştığını dile getirdi.
"İşi kızına devredecek"
İşini yaptığı sürece mutlu olduğunu anlatan Erbaşaran, "Allah sağlık verdiği sürece mesleğimde devam edeceğim. Benden sonra yerime bakacak bir kızım var. İşi devam ettirmesi için kızımı da usta olarak yetiştiriyorum. Genelde muhasebe işleriyle ilgileniyor ama boş kalınca tezgahın başına geçiyor. Gelecekte onun da bu işi yapmasını istiyorum" dedi.
Fatma Erbaşaran, işten arta kalan zamanlarda halk eğitim kurslarına giderek dikiş nakış ve ahşap boyama dersleri aldığını, yaptığı ürünleri dostlarına hediye etmekten çok hoşlandığını aktardı.
"Annemin izinden gideceğim"
Yaklaşık 10 yıldır annesi ve babasıyla çalışan 43 yaşındaki Nalan Erbaşaran ise işler sıkıştığında ve acil durumlara üretime katıldığını, genelde muhasebeye baktığını aktardı.
Annesine çıraklık yaptığına dikkati çeken Erbaşaran, "Annem benim ustam. İşi öğrenmeye çalışıyorum. Annem sayesinde disiplinli bir çalışma hayatım oldu. Çok azimlidir Onun çalışma temposuyla işler güzel çıkıyor. Sanayide kadının olması değişik geliyor insanlara ama bunun artık çok normal olması lazım. Ben de annemin izinden gideceğim" ifadelerini kullandı. - Amasya