Eşinin Böbreğiyle Hayata Tutundu
Kütahya'da yaşayan bir kişi, 3 yıldır böbrek rahatsızlığı çeken eşine böbreğini bağışlayarak hayata tekrar tutunmasını sağladı Eşine böbreğini bağışlayan İsmail Okan: ''Eşimle 27 yıllık haya...
SERKAN YÜCEL AYDIN - Kütahya'da, bir kişi, 3 yıldır böbrek rahatsızlığı çeken ve şeker hastası eşine böbreğini vererek onun ikinci kez hayata tutunmasını sağladı.
Marangoz ustası İsmail Okan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıldır böbrek hastası eşine böbreğini vermek istemesine rağmen, onun 16 yıldır şeker hastası olduğu için böbrek naklinin olamayacağını düşündüğü için tereddütte kaldığı belirtti.
Okan, daha sonra şeker hastalarına da böbrek nakli yapıldığını öğrendiğinde, ilk işi doktora giderek eşine böbreğini bağışlamak istediğini bildirerek, kendisinin marangoz ustası olduğunu fakat eşinin böbrek rahatsızlığı nedeniyle diyalize girmesi sebebiyle işini bırakmak zorunda kaldığını söyledi.
Eşinin, 16 yıldır şeker hastası ve 3 yıldır da böbrek yetmezliği şikayeti yaşadığını belirten Okan, şöyle konuştu:
"Eşimde şeker hastalığı olduğu için yıllar içinde göz ve böbreklerinde de sorunlar çıkmaya başladı. Bu yüzden son 1,5 yıldır da diyalize girmeye başladı. Eşime her zaman böbreğimi vermek istedim. Tek tereddüdüm onun şeker hastası olmasıydı. Araştırmalarımda, tıbbın ilerlemesiyle son yıllarda da şeker hastalarına böbrek nakli yapıldığını öğrendim. Hiç tereddüt etmeden başvurumu yaptım. Bundan yaklaşık 8 ay önce Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli bir doktorun tavsiyesi üzerine, Ege Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezine müracaat ettim. Testler sonuncunda böbreğim uygun bulundu hemen ameliyata girdik eşime böbreğimi verdim. Eşimle 27 yıllık hayat arkadaşlığımız var. Bunu organ nakliyle de perçinlenmiş olduk. Bu bir hayat meselesiydi. Allah bu durumda olan herkesin yar ve yardımcısı olsun."
Eşi Naile Okan da böbrek nakli olduktan sonra yeniden doğmuş gibi kendini hissettiğini dile getirdi.
Hayatındaki her şeyin değiştiğini ifade eden Naile Okan, "Artık rahatlıkla yiyip içebiliyorum. Kısıtlama çok fazla yok. Eskiden fazla su içemiyordum. Her şey sınırlıydı, yemek içmek gibi. Diyalize girdiğimiz için fazla sıvı tüketmememiz gerekiyordu. Makinede zorlanıyorduk, çok şükür şuan iyiyim. Yeni doğmuş bebek gibiyim" diye konuştu.
Kütahya Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadir Korkut ise kentte yaklaşık 300 hastanın hemodiyaliz tedavisi gördüğünü aktardı.
Bu yıl içerisinde Kütahya'da 5 böbrek nakli gerçekleştirildiğini bunların 3'ünün canlı verici, diğerlerinin ise kadavradan alındığı bilgisini veren Korkut, şunları kaydetti:
"Bu sayı bize yeterli değildir. Bu sayının en az üçe katlanması lazım. Bu sayıların çoğalması için organ bağışlarının sürekli olması gerekir. Sağlık Bakanlığının verilerine göre ülkemizde, 28 bin 500 kişi organ nakli bekliyor. Hastalarımız, 'bize ne zaman organ bağışlanacak, ne zaman sıra gelecek' diye soruyorlar. Ülkemizde en çok canlıdan bağış geliyor. Bu ilerlemiş ülkelerde canlılardan daha çok kadavralardan alınan bağışlar fazla. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, haftanın belirli günlerinde stantlar açarak 'organ bağışı' kampanyası düzenliyor. Kütahya başta olmak üzere, herkesin organ bağışlama stantlarına giderek bağışta bulunmalarını istiyorum. Böbrek hastası insanların hayatlarına devam etmesi için bütün vatandaşlarımız organ bağışına 'evet' demelerini istiyorum." - Kütahya