Esenyurt'ta 11 İşçinin Ölümüne İlişkin Dava
Bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin davada, 13 kişinin yargılanmasına devam edildi.
Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin davada, 13 kişinin yargılanmasına devam edildi.
Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Kadir Altun, Abdullah Altun, Ömer Gülmez, Hikmet Tezcan, Cem Yıllar, Şaban Bakırcı, Andreas Michael Hohlmann ile tarafların avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Mevlüt Bayraktar, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Mehmet Altun'un yakalanamadığını, katılan avukatlarının geçen celse mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna karşı itiraz dilekçesi verdiğini ve yeni bir bilirkişi incelemesi yapılması hususunda dosyanın incelemeye alındığını belirtti.
Bir kısım katılanların avukatı Gökhan Küçük, bilirkişi heyeti raporunun bilimsellikten uzak ve hukuka uygun olmadığını dile getirerek, "İçlerinde ceza hukukçusu bulunan bir heyet oluşturularak, mahkeme heyetinin ister İstanbul'daki üniversitelerden isterse İstanbul dışındaki üniversitelerden olsun bir heyet oluştarak, rapor alınmasını talep ediyorum" dedi.
Bir kısım katılanların avukatı Berrin Demir, firari sanık Mehmet Altun'un 2 yıldır yakalanamadığını ve İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yazılan yazının cevabında, sanığın yurt dışına çıktığının belirtildiğini ifade etti. Mahkeme kararını uygulamakla yükümlü kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirmediğini dile getiren Demir, bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiği dilekçesini mahkemeye sundu.
Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Sinan Ali Yaşar, dosyadaki deliller itibarıyla esas hakkındaki mütalaayı hazırladığını belirterek, itirazlar hususundaki kararı mahkemenin takdirine bıraktığını söyledi.
Mahkeme heyeti, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Mehmet Altun'un yakalanmasının beklenmesine, sanık hakkında ne gibi işlemler yapıldığının Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığından sorulmasına, yakalamalı sanıkla ilgili görevlerini yerine getirmeyen kişiler tespit edildiği takdirde haklarında yasal işlem yapılmasına hükmetti.
Dosyanın celse arasında Ankara nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderilerek, resmi bilirkişi listesinden A sınıfı iş güvenliği, iş sağlığı konusunda uzmanlığı olan bir bilirkişi ile üniversitelerin inşaat bölümlerinde öğretim üyesi olan yapı işletim uzmanı olan bir bilirkişi ve iş hukuku uzmanı bir bilirkişiden oluşturulacak üç kişilik bilirkişi heyetinin tespit edilmesine karar veren mahkeme heyeti, olayda sanıkların kusurlu olup olmadıkları, sanıklar dışında kusur izafe edilecek kişi veya şirketlerin bulunup bulunmadığı, kusurlu olanların kusur derecelerinin tespiti hususunda rapor alınmasını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.
İddianameden
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 11 Mart'ta saat 21.00 sıralarında Esenyurt Güzelyurt Mahallesi Yıldırım Beyazıd Caddesi'ndeki Marmara Park şantiyesinde, inşaatı devam eden alışveriş merkezinin kaba inşaatını üstlenen Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin işçi barınma çadırlarında yangın çıktığı kaydediliyor.
Yangında 11 işçinin hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, şüpheliler Abdullah Altun, Kadir Altun, Şaban Bakırcı, Erdal Gümüş, Cem Yıllar, Sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz, Kaan Akarsu, Ömer Faruk Gülmez, Hikmet Tezcan ve Andreas Michael Hohlmann ile hakkında yakalama kararı bulunan Mehmet Altun'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" ve "taksirle yangına neden olmak" suçlarından 2 ile 23 yıl 6'şar ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor. - İstanbul