Haberler

ESDER Çocuklar İçin Bir Adım Daha Attı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği ile Ankara Kalkınma ajansı, Mamak Belediyesi ve Mamak Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle yürütülen "Bir Adım Bizden Projesi"nde sona gelindi

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği ile Ankara Kalkınma ajansı, Mamak Belediyesi ve Mamak Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle yürütülen "Bir Adım Bizden Projesi"nde sona gelindi. Yaklaşık 7 ay süren projede bugüne kadar, 6-14 yaş arasındaki dezavantajlı çocukların sosyal ve kültürel hayata katılımlarının artırılması amacıyla atölye çalışmaları, kişisel gelişim, çeşitli geziler yapılırken son olarak da çocuk eğitimi ve yeteneklerinin keşfi konulu konferans yapıldı.

Mamak Halk Eğitim Merkezinde yapılan "Çocuk eğitimi ve yeteneklerinin keşfi"konulu konferansın konuşmacıları Uzman Psikolog Beyhan Budak ile Psikolog Didem Meriç oldu. Psikologları dinleyenler arasında ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Ankara Kalkınma Ajansı Birim Başkanı Ömer Faruk Kayaaslan, Nedim Sözen ve Mamak Halk Eğitim Müdürü Mehmet Tevfik Bingöl ile aileler vardı.

Konuşmacılardan Uzman Psikolog Beyhan Budak çocukların sorunlarını anlamada ve küçük yaştan itibaren zeka gelişimlerini takip etmek açısından ailelere önemli uyarılarda bulundu. Budak, "Büyüme ve gelişim aşamalarını, ilk toplumsal yaşantı olan aile faktörü ile daha sonraki çevresel ilişkileri ve çocuğun toplumsal yaşantı içindeki etkileşimleri kapsar."dedi.

Budak konuşmasının devamında şu açıklamalarda bulundu: "Çocuk psikolojisi açısından çocukta kişilik gelişimini bilmek ve bu gelişimin nasıl bir yol izlediğini saptamak önemlidir. Aynı zamanda çocuğun yeteneğinin keşfi açısından çocuğa yapmak istedikleri konusunda serbestlik tanınmalı. Bunun beraberinde kişilik gelişimini bilmek, zeka düzeyini anlayabilmek, kişiyi anlamak, tepkilerini anlamlandırmak açısından kolaylık sağlar."

Psikolog Didem Meriç ise çocuğun toplumdaki yeri ve kişisel gelişimiyle ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Psikolog Meriç, çocuğun ilk sosyalleşme yerinin aile olduğunu ve bu yapı içerisinde gerek sosyal yönü gerekse de dil ve zeka becerisinin aile ortamında öğrenildiğini ve hayata hazırlandığını vurgu yaptı. Meriç konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Çocuklar 0-6 yaşına kadar konuşma ve zeka yetilerini anne-baba ve çevresinde gördükleriyle hafızasına yer eder. Bu dönem çok önemlidir. Beynin hızlı geliştiği bir dönemdir. İlerleyen dönemlerde 12 yaşında çocuklar kapanmaya başlıyor. Konuşmak ki çocuğun zekasını, bilişsel gelişimi gibi faktörleri karşı tarafa yansıtır. Bu süreçte çocukla sürekli iletişim halinde olmalı, onları konuşturmalı ve çocuğumuza doğru örnek olmamız gerekiyor.

Konuşmaların ardından aileler çocuklarıyla ilgili doğru bildikleri yanlışlar olduğunu bunları tez zamanda düzeltmeleri için bu konferansın yapılmasının farkındalık oluşturmak adına çok faydalı olduğunu dile getirerek psikologlara ve Esder'e bu faaliyetinden dolayı teşekkür ettiler.
Konferans, katılımcılara çeşitli ikramların sunulmasının ardından sona erdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close