Erzurum 'Kızlara Pembe, Erkeklere Mavi Giydirilmesi Yükleme İçeriyor'
'Kızlara pembe, erkeklere mavi giydirilmesi yükleme içeriyor'Eğitim ortamında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik Avrupa Birliği'nin desteklediği Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesinin (ETCEP) Erzurum ayağı tamamlandı.
'Kızlara pembe, erkeklere mavi giydirilmesi yükleme içeriyor'
Eğitim ortamında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik Avrupa Birliği'nin desteklediği Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesinin (ETCEP) Erzurum ayağı tamamlandı. ETCEP Ekip Lideri Fatma Özdemir Uluç, "Biz doğduğumuz andan itibaren kız ve erkek olarak toplumun belli beklentileriyle etiketkeniyoruz. İşte ilk doğduğunda kızlara pembe, erkeklere mavi giydiriliyor. Kızlara daha çok çiçek, erkeklere yiğit, mert isimleri konuyor. Bunların hepsi aslında bir yükleme içeriyor.
Kız ve erkek çocuklara her türlü kalıp yargıdan uzak biçimde, gerçek anlamda eşit haklar ve fırsatlar tanınması,eşit muamelenin güvence altına alınması anlamına gelen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesinin Erzurum'daki toplumsal seferberlik kampanyası tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma ve Geliştirme Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız'ın katıldığı Palan Oteldeki toplantıda bir değerlendirme yapıldı.
Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi Ekip Lideri Fatma Özdemir Uluç, ETCEP'in kız ve erkek çocukların cinsiyetlerinden kaynaklı herhangi, bir ayrımcılığa uğramaksızın eşit ortamlara erişmesi anlamı taşıdığını bildirdi. Fatma Özdemir Uluç, bu konuda şunları söyledi: "Bunun daha somut ifadesi, biz doğduğumuz andan itibaren kız ve erkek olarak toplumun belli beklentileriyle etiketkeniyoruz. İşte ilk doğduğunda kızlara pembe, erkeklere mavi giydiriliyor. Kızlara daha çok çiçek, erkeklere yiğit, mert isimleri konuyor. Bunların hepsi aslında bir yükleme içeriyor. Kızlar daha naif, daha kırılgan, daha korunaklı bir hayat tercihi ile karşı karşıyalar. Erkekler de hep koruyan, gözeten, sorumlu, mevki sahibi, söz sahibi olarak yetişiriliyor, hayata hazırlanıyorlar. Tüm dünya baktığımızda kadınların büyük bir kısmı iş hayatında değil. Yüzde 50'nin yükünü öbür yüzde 50 taşıyor gibi. Bunun kimseye bir faydası olmamış bugüne kadar.Tüm dünya bunu değiştirmek üzere hedefler belirliyor. Devletler bu hedeflere imza koyuyor."
Çocuklar arasında toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini yaygınlaştırmak için 18-22 Nisan tarihleri arasında yapılan etkinliklere Erzurum'daki Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Ortaokulu, Hınıs İMKB 75. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu, İbrahim Hakkı Fen Lisesinde eğitim- öğrenim gören bine yakın öğrenci ile 28 gönüllü öğretmen katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen etkinliklerle sınırlı kalmayan öğrenciler, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda özgün etkinlikler düzenledi. Trabzon, İzmir, Şanlıurfa ve Sivas'ta tamamlanan toplumsal seferberlik kampanyalarının ardından Erzurum'da 3 pilot okulda öğrenciler, projede yer alan gönüllü öğretmenlerle, 'Mesleğin cinsiyeti olur mu?', 'Dilimizin cinsiyeti var mı?' gibi etkinliklerde bulundu. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu Ortaokulu öğrencileri hazırladıkları 'Bir de bizim eve bakın' tiyatro oyunu ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusunu işlediler. Ayrıca aynı okulda '6 Şapka' etkinliğinde öğrenciler, sırayla ailelerindeki fertlerin yerine kendilerini koyarak, onların sorumluluklarını ve yaşamda zorlukları canlandırarak ayrımcılık ve kalıp yargıları daha iyi anlama olanağı buldu. Öğrenciler, teknoloji tasarım dersinde yaptıkları kartondan kiremitlerle ETCEP duvarı oluşturdu. Her öğrenci yazdıkları sloganlarla bu duvara bir kiremit yerleştirdi.