Erzurum'daki Fetö/pdy Bağlantılı "Usulsüz Arsa Satımı" Davası
Erzurum'un Aziziye ilçesindeki bir arsanın, "belediye başkanlığınca sahte belge düzenlenerek FETÖ/PDY'ye finans sağlamak üzere satışının sağlandığı" iddialarıyla ile ilgili açılan davada, eski Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz'in de aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 36 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Erzurum'un Aziziye ilçesindeki bir arsanın, "belediye başkanlığınca sahte belge düzenlenerek FETÖ/PDY'ye finans sağlamak üzere satışının sağlandığı" iddialarıyla ile ilgili açılan davada, eski Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz'in de aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 36 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Fatih Cengiz, Mehmet Suiçmez, Şenol Kaba, Cihat Aktaş, Yaşar Çiplak, Hüseyin Polat, Hadi Zaimoğlu, Yusuf Keskin, Hasan Sezai Aydoğan, İsmail Hakkı Akgün ve başka suçlardan tutuklu Nimet Toğa, Erdoğan Yalçın ile tutuksuz sanıklardan Ömer Çerkez, Mehmet Tahir Tekin, Aydın Durdu, Mehmet Keskin, Sefer Karabacak, Barbaros Özer, Abdulbaki Turğun, Haluk Eyyüpoğlu, Mustafa Yıldız, Mustafa Alkan, Mehmet Salim, Murat Erdoğan, Hurşit Vural, Bülent Yıldırım, Ömer Ekrek, İbrahim Kağızmanlı ile avukatları, müştekiler ve tanıklar katıldı.
Hüseyin Avcı ve Sadrettin Demircan'ın firari sanık olduğu davada, tutuksuz sanıklardan Mahmut Bölükbaşı, Cafer Akdemir, Faris Ulaşcan, Haluk Urvasızoğlu ve Şamil Baki Çalık ise duruşmada yer alamadı.
Tutuklu sanıklardan eski Aziziye Belediye Başkanı Cengiz, savunmasında, iddianamede belirtildiği gibi ucuz fiyattan arsa verilmesi yönünde, ne kendisinin ne de arkadaşlarının bir amacı olduğunu söyledi.
Arsanın belediyenin ihtiyacı doğrultusunda satışa çıkarıldığını belirten Cengiz, "O dönem belediyeye bankadan aylık 50-80 bin lira civarında para gönderiliyordu. Arsanın 90 bin liraya satılması belediyenin ihtiyacını yaklaşık 1 aylık rahatlattı." dedi.
Başkan olduğu için her kesimden insanla irtibat halinde olduğunu dile getiren Cengiz, "Hepsiyle ayrı ayrı irtibat kurar, ilgilenir ve konuşurdum. Başkan olmamla cemaat ve derneklerle bir bağlantım oldu ama başkanlığım bittikten sonra hiçbiriyle bir bağlantım kalmadı ve olamaz da. Cemaat harici bir dernek hakkında bir dava açılsa bile ben yine karşınızda olurum." ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanık Şenol Kaba da yaklaşık 20 yıldır memurluk yaptığını, bahse konu arsa için belediye tarafından yapılanların, Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisinin onayından geçtiğine işaret ederek, "Şahıs olarak ne bu yapıyla ne de bu şirketle alakam yoktur. Görevli bir memurum, amirlerim ne görev verdiyse ben de onu yaptım. Bir suçum yoktur. Tahliyemi istiyorum." dedi.
Tutuksuz sanık Ömer Çerkez ise örgütle bir alakasının, silahla bir işinin olmadığını dile getirerek, "Eğitimciyim, tek silahım kalemim. Belirtilen şirkette eğitimcilik ve müdürlük yaptım. 2015 yılında ticaret yapmak amacıyla şirketten hisse aldım ve 2 ay sonra şirkete el konuldu. İhale döneminde Erzurum'da dahi değildim. Örgütle herhangi bir bağlantım yok." sözleriyle savunma yaptı.
Mahkeme heyeti, gelmeyen sanıkların ifadelerin alınması ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Olay
Aziziye ilçesindeki bir gayrimenkulün, "Aziziye Belediye Başkanlığınca sahte belge düzenlenerek 4 Mayıs 2011'de FETÖ/PDY'ye finans sağlamak üzere satışının sağlandığı" iddiaları üzerine Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, "kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve silahlı terör örgütüne üye" olma suçlarından soruşturma başlatılmıştı.
Savcılıkça soruşturma sonucunda 36 sanık hakkında iddianame tanzim edilerek, dönemin Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz ve eski İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Şenol Kaba hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, görevi kötüye kullanma ve ihaleye fesat karıştırma" suçlarından 13 yıl 6 aydan 32 yıla kadar hapisle cazalandırılması, diğer sanıklar hakkında ise "Silahlı terör örgütüne üye olma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma" suçlarından 5 yıldan 32 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.