Erzurum'da Fetö/pdy'nin "Dolandırıcılık" Davası
Erzurum'da, finansman desteği sağladıkları Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) propagandasını ve dini inançları kullanarak dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen 6'sı tutuklu 17 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Erzurum'da, finansman desteği sağladıkları Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) propagandasını ve dini inançları kullanarak dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen 6'sı tutuklu 17 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Serkan Çevik, Selçuk Özdemir, Uğur Oral, Hasan Yurtoğlu, Erdoğan Yalçın, Ünal Şahin, Ufuk Terzi ve Hasan Özdemir ile tutuksuz sanıklardan Sacit Çalık, Ahmet Çalık, Mehmet İspirli ve Alpaslan Ekici ile sanık avukatları hazır bulundu.
Bayburt M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanık Ali Haydar Karabacak da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Başka suçtan tutuklu Servet Arı ile haklarında yakalama kararı bulunan Şakir Çoban ve Ünal Üneş ise duruşmaya katılmadı.
"Ben il imamı değilim"
Mahkeme başkanı, tutuklu sanık "FETÖ'nün il abisi" Serkan Çevik'e, hakkında "terör örgütü yöneticiliği" suçundan yeni bir dava açıldığını anımsatarak, bu dosyanın da yargılandığı mevcut dosya ile birleştirildiğini aktardı.
Çevik, yaptığı savunmada, açılan yeni davanın iddianamesinde yer alan tanık ifadeleri ve yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
Erzurum'a 2010 yılında geldiğini ve bir şirkette halkla ilişkiler birimi sorumlusu olarak göreve başladığını anlatan Çevik, "Benim memur, esnaf, işçi, mühendis, dernek, okul, asker ve çeşitli birimlerden sorumlu olduğum yönünde iddialar ve tanık beyanları var. İddianamede geçen unsurlar gerçeği yansıtmamaktadır." dedi.
Kimseye karşı manevi baskı yapmadığını ve etki altına almaya çalışmadığını ileri süren Çevik, "Şahsımla ilgili yöneltilen 'il imamlığı' tanımlamasını kabul etmiyorum. Olmadığım bir şey ile itham ediliyorum. Ben 282 gündür tutukluyum. Baro tarafından görevlendirilen avukat bana vekalet ediyor. Bu kadar etkili olan biri için nasıl olur da baro avukatı görevlendirilir. Ayrıca 'silahlı terör örgütü yöneticisi olmaktan yargılanıyorum. Ne teröristliği ne de terörist yöneticiliğini kabul ediyorum. Ben sade bir vatandaşım." diye konuştu.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve eksik evrakların tamamlanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklardan "FETÖ'nün il abisi" Serkan Çevik, eski Bank Asya Erzurum Şube Müdürü Hasan Yurtoğlu, Selçuk Özdemir, Uğur Oral, Erdoğan Yalçın ve Ünal Şahin ile tutuksuz sanıklar Sacit Çalık, Ahmet Çalık, Servet Arı, Mehmet İspirli, Alpaslan Ekici ve Şamil Baki Çalık, Ufuk Terzi, Hasan Özdemir, haklarında yakalama kararı bulunan Şakir Çoban ve örgütün "Erzurum kasası" olduğu öne sürülen Ünal Üneş ile başka suçtan tutuklu Ali Haydar Karabacak'ın FETÖ/PDY'ye yardım ve yataklığın yanı sıra örgüt propagandası yaptıkları anlatılıyor.
İddianamede, sanıkların Erzurum Büyükşehir Belediyesi Toptancı Meyve ve Sebze Hali'nde, Kur'an kurslarına yardım bahanesiyle haldeki esnaftan ücretsiz meyve ve sebze aldıkları ancak bunları parayla satın alıyormuş gibi gösterdikleri, insanların dini inanç ve duygularını istismar ederek dolandırıcılık yaptıkları aktarılıyor.
Sanıklardan Şakir Çoban ve Hasan Özdemir'in FETÖ'ye yardım ve yataklık yaptığı ve finansman sağladığı, o dönem Bank Asya Erzurum Şube Müdürü Hasan Yurtoğlu'nun banka personelinin zorla sohbetlere katılmasını sağladığı, personelin sohbete gitmemesinden dolayı dışarıdan birini bankaya getirerek çalışanlara sohbet verdirdiği ifade edilen iddianamede, örgütün "il abisi" olarak bilinen Serkan Çevik'i bankaya geldiğinde olağanüstü bir şekilde karşıladığı, cemaatin "Erzurum kasası" olarak bilenen Ünal Üneş'in bankada sürekli hesap hareketlerinin olduğu belirtiliyor.
İddianamede, kentte, değişik alanlarda şirket faaliyeti gösteren ve esnaflık yapan diğer sanıklar Mehmet İspirli, Uğur Oral, Şakir Çoban, Ahmet Çalık, Şamil Baki Çalık, Sacit Çalık, Servet Arı, Ufuk Terzi, Erdoğan Yalçın'ın ise "17-25 Aralık" sonrası örgütün denetiminde bulunan ve mali sıkıntıya düşen Bank Asya Katılım Bankası'nın sermayesini yükselmek ve güçlü bir banka izlenimini vermek amacıyla bu bankaya yüklü miktarlarda para yatırdıklarına yer veriliyor.
İmkanı olmayanların başka bankalardan kredi çekerek Bank Asya'ya getirdikleri ve para yatırmaları için diğer esnafları da teşvik ettikleri anlatılan iddianamede, Hasan Özdemir'in yurt, dernek ve vakıflara yardımda bulunduğu, Alpaslan Ekici ve Ali Haydar Karabacak'ın banka üzerinden işlemler gerçekleştirdiğinin belirlendiği kaydediliyor.
İddianamede, FETÖ/PDY'nin yapısı hakkında da bilgiler aktarılarak, birbirleriyle irtibatlı oldukları belirtilen sanıkların "Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet etme", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık" suçlarından 11 yıldan 27 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.