Haberler
İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Erzurum'da 480'inci 'Binbir Hatim' Duası Ulu Cami'de Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'u doğal afetlerden korumak için 480 yıl önce başlatılan 'Binbir Hatim' geleneği kapsamında tarihi Ulu Cami'de cuma namazı öncesi yapılan hatim duası, her yıl olduğu gibi bu yıl da izdihama neden oldu.

Erzurum'u doğal afetlerden korumak için 480 yıl önce başlatılan 'Binbir Hatim' geleneği kapsamında tarihi Ulu Cami'de cuma namazı öncesi yapılan hatim duası, her yıl olduğu gibi bu yıl da izdihama neden oldu.

Erzurum merkez ve ilçelerindeki camilerde, geçen 15 Aralık'ta başlayan Binbir Hatmin duası bugün cuma namazı öncesi Ulu camide gerçekleştirildi. Cemaatin tıklım tıklım doldurduğu Ulu Cami'ye girmeye çalışanlar, izdihama neden oldu. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz'ın yaptırdığı duaya, Vali Vekili Abdurrahman İçyer, Sağlık eski Bakanı Recep Akdağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen (AKP), Emniyet Müdürü Kamil Karabörk ve Müftü Hasan Çınar ile yaklaşık 10 bin kişi 'amin' dedi.

Tarihi Ulu Camide yapılan dua sırasında Diyanet işleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, geçen yıl 23 bin hatim ile birlikte 101 tefsir, bu yıl ise 28 bin 477 hatim ve 288 de tefsir okunduğunu belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in işlerinin çıkması nedeniyle Erzurum'a gelememesi üzerine 1001 hatim duasını Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz yaptı. Bu geleneğin devam etmesi için yapılan her türlü faaliyetin cihada dahil olduğunu ifade eden Prof.Dr. Yılmaz şöyle konuştu:

"Cihat demek kelle avcılığı değildir. Cihat islamla insan, Kuran ile insan arasında engelleri kaldırmaktadır. Siz Erzurumlular Kuranla insan arasındaki engelleri kaldırarak aslında en büyük cihadı yaptınız. Sizleri tebrik ediyorum. Allahü Teala, birlik ve beraberliğinizi daim eylesin. Bugün biz burada önce beden mülkümüze ruhumuzu sultan etmenin, sonra o ruh makamının saltanatına Kuran'ı yerleştirmenin heyecanı içindeyiz. Bugün biz burada dünya ve nefsin çağrılarına kulak tıkayarak gönül kulağı ile Kuran'ın çağrısına icabet etme makamındayız. Bugün biz burada Kuran'ın 'ancak sana kulluk eder ve ancak senden yardım dileriz' fermanı ile kalplerimizde bütün putları söküp atarak ona yine onun ilahiyeti ile kul olabilmenin hazzını yaşıyoruz. Bugün biz burada Erzurum'un İslam mücahitlerince fethini hep birlikte yeniden yaşıyoruz. Çünkü bizim anlayışımıza göre asla olan beldelerin fethi değil, kalplerin ve gönüllerin fethidir. Bin yıldır İslam beldesi olan bu topraklarda bir daha namahrem elinin değmemesi duası ile Kuran ikliminde kenetleniyoruz. Bugün biz burada Kuran'ın manasını Resulünün tatbikatı ile oluşturarak cehalete meydan okuyan tavrımızla ilim ve irfana kanat açıyoruz. Bugün biz burada Kuran'ın ruhunu taş ve mermerlere yazarak Erzurum'un bir medeniyet şehri olduğunu ve onun ruhunun Kuran olduğunu aleme haykırıyoruz. Erzurum tarih boyunca ve bugün yetiştirdiği hafızları kuran bülbülleri ile bir Kuran İslam medeniyeti şehridir ve bu gerçeği kendi nesillerine emanet etmenin heyecanı ile bugünü coşku ile yaşıyoruz. Bugün bir burada bu iklimde asra saadeti solukluyoruz."

'PİR ALİ BABA BAŞLATMIŞ'

Erzurum merkeze bağlı Dutçu Köyü'nde ikamet eden Pir Ali Baba "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allah bu memleketi özellikle zelzeleden (depremden) korur" diyerek geleneği başlatır. Pir Ali Baba ayrıca, sahibi bulunduğu 8 köyden 4'ünün gelirinin tamamını 1001 hatmin okunması için vakfeder. Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar süren 1001 hatim geleneğinde zaman zaman aksamalar olur. Erzurum'da babasının ölümü üzerine 26 yaşında Müftü olan Muhammet Sadık Solakzade (1882- 1960) ile birlikte hiç aksatılmadan hatim okunur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title