Erzurum Adliyesi'nde Arabuluculuk Merkezi Açıldı
Erzurum Adliyesi'nde, bazı uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için 2012 yılında yasa ile oluşturulan arabuluculuk sistemiyle ilgili bilgilendirme merkezi açıldı.
Erzurum Adliyesi'nde, bazı uyuşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözmek için 2012 yılında yasa ile oluşturulan arabuluculuk sistemiyle ilgili bilgilendirme merkezi açıldı. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, 71 ilde arabulucu olduğunu belirterek, "Şu anda uyuşmazlık, çözümlerindeki başarı oranı yüzde 98. Bu bir dünya rekoru. Dünyada arabuluculukta başarı oranı yüzde 65-70" dedi.
Adliye Sarayı giriş katında oluşturulan Arabulucuk Merkezi'nin açılışı yapıldı. Açılışa Vali Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Erzurum Arabulucular Derneği Başkanı Turan Çınar, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Üstün Özen, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fahrettin Korkmaz ile çok sayıda hakim, savcı ve avukat katıldı. Merkezin açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra yemek salonunda kokteyl düzenlendi.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, dünyada arabuluculuk ve uzlaşma gibi yöntemlerin daha fazla ön plana çıkmaya başladığını, Türkiye'de de bunu amaçladıklarını belirtti. İngiltere'de uyuşmazlıkların yüzde 98'inin arabuluculukla çözüldüğü ve mahkemede çözülen dosya sayısının yüzde 2'ye düştüğünü hatırlatan Öztatar, Türkiye'nin de bu sisteme çok çabuk geçmesi ve dava açmanın en son çare olarak düşünülmesi gerektiğini bildirdi. Arabulucuk irtibat merkezlerinde vatandaşların bilgilendirileceğini anlatan Öztatar, Türkiye'nin dünyada bu sistemi uygulayan 161'inci ülke olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Ülkemizde 6 bine yakın hukuk fakültesi mezunu meslektaşımız arabulucuk eğitimi aldı. 14 Kasım 2013'den sonra mahkemeye gitmek zorunda değiliz. Bir arabulucu vasıtası ile de sorunumuzu çözebiliriz. Bakanlık tarafından hazırlanan çalışmada işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların öncelikle dava yoluna gitmeden önce yaklaşık 400 bin dosyanın arabulucuk yoluyla çözümlenmesi hedefleniyor. Yüzde 50'lik bir başarılı elde ettiğimizde 200 bin dosyanın çözümlenmesi söz konusu olacak. Dava yoluna gidildiğinde mahkeme 2-3 yıl sürüyor. Arabuluculukta bir hafta, iki haftada ya da bir günde sorun çözülüyor. Ayrıca işçi kardeşimiz dava açtığında gider avansı, tanık, keşif ve harç gibi ödemeler varken, arabulucuk sisteminde bu ödemeler yapmamaktadır. Şimdiye kadar işçi ile işveren arasındaki 800 dosya arabuluculuk sureti ile çözülmüştür. Arabulucuk adalete erişimin hızlı, kolay ve ucuz yoludur. Arabuluculuk sistemi yargıdaki iş yükünü azaltacak. 71 ilde arabulucu var. Şu anda yapmış olduğumuz uyuşmazlık, çözümlerindeki başarı oranı yüzde 98. Dünyada arabuluculukta başarı oranı yüzde 65-70. Bu insanımızım bir masa etrafında toplandığında, iletişim kurduğunda birbirlerini anladıklarında çok rahatlıkla anlaşabileceklerini göstermektedir. Bu topraklardan Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş çıkmıştır, bu topraklar uzlaşmanın topraklarıdır." - Erzurum