Haberler

Ertuğrul Fırkateyni şehitleri Tekirdağ'da anıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ertuğrul Fırkateyni şehitleri Tekirdağ'da ilk kez devlet protokolü ile anıldı.

Ertuğrul Fırkateyni şehitleri Tekirdağ'da ilk kez devlet protokolü ile anıldı.

Tören Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım'ın Ertuğrul Fırkateyni Anıtı'na çelenk sunması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu yaptığı konuşmada, Ertuğrul Fırkateyni şehitlerini rahmet, minnet ve saygıyla andıklarını söyledi.

Hacıoğlu, Ertuğrul Fırkateyni şehitlerinin her zaman hatırlanması gerektiğini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugüne kadar Tekirdağ'da yerel manada düzenlenen bu anma etkinliği Sayın Valimizin talimatıyla ilk defa devlet protokolü halinde anılmaya başlandı. Ertuğrul Fırkateyni süvarisi Yarbay Ali Bey'in Tekirdağ'da doğması ve 15 yaşına kadar burada yaşamış olması geriye değerli 3 çocuk bırakması önemli. Bunlardan birisi eski bakanlarımızdan Hasan Ali Yücel'dir. Yarbay Ali Bey'in geride bıraktıkları önemlidir. Yarbay Ali Bey Ertuğrul Fırkateyni ile giderken lohusa eşini göz yaşları içerisinde bırakarak yola çıkmıştı ve geri dönemedi.

Mustafa Kemal Atatürk de 1928 yılında Ertuğrul Fırkateyni'nin batmasından 38 yıl sonra Harf İnkılabı için Tekirdağ'a Ertuğrul isimli bir yatla geliyor. Bu manada bu bir vefadır, bu bir minnet duygusudur. Valimizin bizi cesaretlendirmesi ve talimat vermesi önemli. Bundan sonraki anma etkinliklerinin daha etkili hatta Japon yetkililerinin de katılacağı programlar olacağı düşüncesindeyim."

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Demirhan da Ertuğrul Fırkateyni'nin yola çıkışı ve batış sürecinde yaşananlarla ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Törene, Garnizon Komutanı Piyade Albay Şahin Yenilmez, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Emniyet Müdürü Hakan Mehmet Fındık, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Osman Kılıç, parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Şehitler için dua edilmesinin ardından Hacıoğlu, Vali Yıldırım ve protokol üyelerine Ertuğrul Fırkateyni fotoğraf sergisini gezdirdi.

Programın ardından katılımcılara lokma ikram edildi.

Ertuğrul Fırkateyni

Türk-Japon ilişkilerinin miladı kabul edilen Ertuğrul Fırkateyni, Japonya'nın Kuşimoto eyaletinde batışının üzerinden 131 yıl geçti. Mahzun gezi, batan firkateyn ve şehit olan donanma subaylarının manevi mirası, 131 yıldır süren törenler ile Türk ve Japon halklarının zihinlerinde canlılığını koruyor.

1874'de İstanbul Tersanesi'nde inşa edilmiş ve üzerinde çeşitli çaplarda 25 top, iki torpido ve 240 civarında tüfek bulunan fırkateynin komutanlığına, dönemin Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa'nın damadı Albay Osman Bey tayin edilmişti.

79 metre boyunda, 15,5 metre eninde ve 600 beygir gücündeki fırkateyn, 56'sı subay 609 bahriyeli mürettebatıyla 14 Temmuz 1889'da İstanbul'dan hareket etti.

Fırkateyn Japon Prensi Komatsu'nun Ekim 1887'de İstanbul'u ziyaretine karşılık dönemin Osmanlı padişahı tarafından Temmuz 1889'da Japonya'ya gönderildi.

Fırkateyn sırayla Süveyş, Aden, Bombay, Kolombo, Singapur, Hong Kong, Fukuşu, Nagazaki ve Kobe duraklarına uğradı; yaklaşık 11 ay süren yolculuk sonunda Tokyo'nun doğusundaki Yokohama Limanı'na ulaştı.

Japonya İmparatoru Meiji tarafından kabul edilen Heyet Başkanı Ali Osman Paşa, dönemin Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamid'in gönderdiği mektup ve madalyayı Meiji'ye takdim etti.

Tarihi arşivlerde, İslam dünyasından Japonya'ya organize şekilde giden ilk diplomatik heyet olduğu kaydedilen firkateyn, iadeiziyaret kapsamında birçok görüşme gerçekleştirdi.

Osmanlı heyeti Yokohama Limanı'nda 15 Eylül 1890'da ayrıldı.

Japonya'nın Honşu Adası'nın güneydoğusunda ilerleyen fırkateyn 16 Eylül 1890 akşamı Wakayama eyaletine bağlı Kuşimoto ilçesi açıklarına ulaştı.

Firkateyn, Şionomiseki Burnu ile Kii Ooşima Adası civarlarında Güney Japonya'yı her yıl etkisi altına alan, eylül ayının sert tayfunlarına yakalandı.

Muhalif tayfun sonrası firkateyn, Oşima Burnu'nda sürüklenerek kayalıklara çarptı. Parçalara ayrılan firkateyn, Pasifik Okyanusu'nun sularına gömüldü.

Akşam saat 21.00 sıralarında meydana gelen büyük deniz kazasında gemideki Osman Paşa, gemi süvarisi Yarbay Ali Bey ve 54 subayın da içinde bulunduğu 526 mürettebat şehit oldu.

Askeri diplomasi sahasında vazifesini yerine getirmesi sonrası fırkateyn, Eylül 1890'da dönüş yolunda, muhalif bir rüzgarla karşı karşıya kalıp, hasar alarak parçalandı ve Japonya'nın güneydoğu kesimlerinde battı.

Ertuğrul Fırkateyni şehitleri Tekirdağ'da anıldı
Kaynak: AA / Güncel
title
Close