Erol Evcil'in "Kara Para Aklama" Davasında Gerekçeli Kararı Açıklandı
Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın para kasası olduğu iddia edilen Erol Evcil'in 15 yıl hapsin yanı sıra 1 milyon 274 bin 990 TL para cezasına çarptırıldığı kara para aklamasına ilişkin davada mahkeme gerekçeli kararanı açıkladı.
Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın para kasası olduğu iddia edilen Erol Evcil'in 15 yıl hapsin yanı sıra 1 milyon 274 bin 990 TL para cezasına çarptırıldığı kara para aklamasına ilişkin davada mahkeme gerekçeli kararanı açıkladı. Sanık, tanık, müşteki ifadeleri ile yargılama süresince alınan çok sayıda rapora da yer verilen gerekçeli karar 4 cilt halinde kitap olarak da basılacak. Karar ayrıca CD ortamında da taraflara verilecek.
Gerekçeli kararda sanıklardan Hüseyin Kayapalı ve Erol Evcil'in ülkemiz suç örgütleri tarzına uygun bir üslup sergiledikleri belirtilerek, liderin gayri resmi korumaları tarafından trafiğin durdurulduğu, etrafının et duvarı ile örüldüğü, bin devlet büyüğü edasıyla koruma hizmetinin verildiği, liderin bindiği araca eskortluk yapıldığı anlatıldı. Devlete milyonlarca TL borcu bulunan Evcil'in korumalarının giyim kuşamlarından, konaklamalarına, lüks araçların masraflarından, iaşelerine kadar birçok maliyeti karşıladığı ifade edildi. Sergilenen bu görünümün, halkın gözünde devletin bir zaafı olarak algılandığı, kamu güvenliği ve barışını tehlikeye soktuğu belirtildi.
Evcil'in, isminin yıllarca birlikte anıldığı Alaattin Çakıcı'nın korkutucu imajından faydalandığı, bunu iş hayatında problem çözmekte kullanmaktan çekinmediği ifade edildi. Nesim Malki cinayeti ile toplumda devlet içinde gizli kuruluşlarda bulunan yüksek kademedeki görevlilerle de samimiyeti olan, çok parası olan, zeki planlar yapan, acımasız ve hırslı bir örgüt lideri, mafya lideri imajına sahip olduğu öne sürüldü.
Davanın sanıklarına ait olan aralarında Nilüfer Turizm'in de olduğu 19 şirketin tüm gelirlerine tedbir konulmasına karar verildiği anlatılan gerekçeli kararda, sanıkların 10 bankadan banka şube müdürleri aracılığı ile yüksek miktarlı birçok kredinin ödeme kabiliyeti sorgulanmadan ve ilgili bankaların genel müdürlük kredi müdürlüklerine gerekli bilgi verilmeden bankaları zarara uğratıcı şekilde kredilerin çekildiği belirtildi. Kredilerin geri ödemelerinin yapılmadığının belirtildiği gerekçeli kararda, çekilen kredilerin amaç dışı şirket alımı amacıyla kullanıldığı ifade edildi.
Sanıkların 16 ayrı bankada da güvendikleri şahıslar adına hesap açtırdıklarının belirtildiği kararda, açtırılan bu hesapların kara para aklama faaliyetlerinde kullanıldıklarının tespit edildiği vurgulandı.
Sanıkların şirketlerin kara para aklama sürecindeki işlemleri gizleyerek mali sisteme aktarma yoluna gittikleri kanaatine varıldığının ifade edildiği kararda, " Erol Evcil'in el koyma kararı verilen bu şirketleri satın alacak kadar sermaye birikiminin bulunmadığı hem kendisi hem de örgüt üyesi olan bir kısım sanıklar tarafından da dile getirildiği, Hüseyin Kayapalı'nın da sahibi bulunduğu Kayapalı Oteli ve Lokantası dışında sermaye birikiminin bulunmadığının belirtildiği, devralınan şirketlerin ise banklardan usulsüz olarak çekilen krediler ve Nesim Malki cinayeti sonrası Erol Evcil tarafından elde edilen eski paraya göre 740 Trilyon TL tutarındaki kıymetli evrakın taşınmaz satın alınması, daha önce satın alınan tekstil şirketleri (Şua, İnkişif ve Mones) ve zeytin ticaretine konu Eze isimli şirket aracılığı ile sisteme aktarılarak elde edilen kara paraların aklanmasının sağlandığı, bilahare bu şirketlerin faaliyet ihtiyaçları için çekilen kredilerin bu ihtiyaçlar dışında şirket alımlarında kullanılması suretiyle bu şirketlerin ele geçirildiği, şirketlerin hissedarlarının varlıklı kişiler olmadıkları, hisselerin Erol Evcil'in talimatı ile devralındığı, üzerlerinde gözüken hisselerin para ödenerek alınmadığına, Erol Evcil'in talimatı ile devralındığına dair çok sayıda ifade ve savunmalarının bulunduğunun belirtildiği, müsadereye konu şirketlerin yönetim kurullarında bulunan kişilerin Erol Evcil ve Hüseyin Kayapalı'nın kardeşleri, hısımları veya geçmişten beri iş yaptığı yakınları ile güvendiği işçilerde olduğu tespit edilmiştir" denildi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi görülen 220 sanıklı dava 20 Haziran 2012 tarihinde karara bağlanmıştı. Mahkeme Erol Evcil'e
15 yıl, Nilüfer Turizm'in sahibi Hüseyin Kayapalı'ya 15 yıl 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar vermişti.
Mahkeme, menfaat temini maksadıyla örgüt kurmak ve yönetmek suçundan 79, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçundan 71 ve dolandırıcılık suçundan da 23 sanık hakkında çeşitli miktarlarda hapis cezası vermişti. - İSTANBUL