Ermenistan'daki Anayasa Referandumu
Ermenistan'da parlamento ve başbakanın yetkilerinin artırılmasını öngören yeni anayasaya karşı çıkan "Hayır Cephesi", protesto gösterisi düzenledi.
Ermenistan'da parlamento ve başbakanın yetkilerinin artırılmasını öngören yeni anayasaya karşı çıkan "Hayır Cephesi", protesto gösterisi düzenledi.
Başkent Erivan'daki Azatutyun Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişi, pazar günü yapılan referandumda halkın yüzde 63,35'inin "Evet" oyuyla kabul edilen anayasayı protesto etti.
Protestocular, referandumun iptalini istedi. Gösteriye muhalefetteki Miras Partisi, Ermenistan Halk Partisi ve ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan'ın liderliğini yaptığı Ermeni Ulusal Kongresi üyeleri katıldı.
Miras Partisi lideri Raffi Hovhannisyan, referandum iptal edilene kadar protesto eylemlerine devam edeceklerini, bir sonraki gösterinin 11 Aralık'ta düzenleneceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın talimatıyla 2013'te kurulan Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu'nun hazırladığı anayasa değişikliği teklifi, parlamentoda 104 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. 6 Aralık'ta yapılan referandumda da resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 63,35'i "Evet", yüzde 32,35'i ise "Hayır" oyu kullanmıştı.
Yeni anayasa paketi, ülkede yarı başkanlık sistemi olarak nitelenen yönetim biçimini parlamento ve başbakanın yetkilerini artıracak şekilde değiştirmeyi amaçlıyor.
Pakete göre, cumhurbaşkanını, milletvekilleri ve yerel yönetim birimlerinin temsilcileri tarafından oluşturulacak bir kurul seçecek. Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılmasını öngören paket, göreve ikinci kez seçilme hakkını ise ortadan kaldırıyor.
Muhalefet partileri, yeni anayasanın 2018'de görev süresi dolacak Sarkisyan'ın başbakan olarak tekrar iktidara gelmesinin önünü açtığını ileri sürüyor. Yeni dönemde cumhurbaşkanlığı ya da başbakanlık için aday olmayı düşünmediğini belirten Sarkisyan ise muhalefetin iddialarını reddediyor.