Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

İngiltere'de PKK operasyonu: Operasyon düzenlenen adreslerden biri PKK'lıları panikletti

İngiltere'de PKK operasyonu! Operasyon düzenlenen adreslerden biri PKK'lıları paniğe soktu

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden nasıl aday olabileceğini anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden aday olabilir mi? En yakınındaki isim formülünü verdi

Ermenilerden Öğrendiği Sanatını 38 Yıldır Ahşaba İşliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küçük yaşlarda İstanbul'daki Ermeni marangozların yanında ahşap oymacılığını öğrenen Kayserili usta, 38 yıldır gönül verdiği ahşaba patentli tasarımlarını işliyor.

ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Küçük yaşlarda İstanbul'daki Ermeni marangozların yanında ahşap oymacılığını öğrenen Kayserili usta, 38 yıldır gönül verdiği ahşaba patentli tasarımlarını işliyor.

Henüz 11 yaşındayken ahşap oymacılığına başlayan Şükrü Koç (49), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul öğretmeninin "Büyüyünce ne olacaksın" sorusuna o yaşlarda "oymacı" yanıtını verdiğini dile getirdi.

Ahşaba ilgisinin artarak sürdüğünü ifade eden Koç, kendi atölyesinde, tomruk halinde gelen ıhlamur, çam, gürgen gibi ağaçları sabırla oyarak kullanıma sunduğunu kaydetti.

Mesleğe, İstanbul'da Ermeni marangoz ustalarının yanında başladığını söyleyen Koç, ustalarının iskeletini yaptıkları eserleri oymayı zamanla öğrendiğini anlattı.

Oymacılığın sabır istediğini belirten Koç, "Sevmezseniz bu iş yapılmaz. Yıllar oldu ben hala çok seviyorum. Ağaç tomruk olarak gelir buraya, bölünür, kalıp çıkarılır, kesim kıvamına gelir, montaj yapılır sonra oymaya girer. Sıkımı yapılır daha da bitmez temizlenir ve son rötuşların ardından cilalanır. Ancak kıymeti bilinmiyor, insanlar daha basit eşyalara yöneliyor. Ahşap kalıcı ve ömürlüktür ancak kıymeti bilinmiyor." diye konuştu.

30 yıldır çırak yetişmiyor

Mesleğinin son demlerini yaşamasından ve çırak yetişmemesinden yakınan Koç, şöyle devam etti:

"Genç nesil ilgi göstermiyor. Daha rahat, daha basit işler isteniyor. Oymacılığın son temsilcisi birkaç arkadaşımız kaldı. Bir eser yapıyorsun ama daha güzelini yapmak istiyorsun, bu sanatın sonu yok. 38 yıldır ahşabın içindeyim hala ahşaba dokunmak istiyorum. Ahşap hiçbir zaman ölmez. İnsanlarımız ucuz diye plastiği tercih ediyor, halbuki yanılgıya düşüyorlar. Ahşap daha sağlıklı ve ömürlük. Ağacın bir sıcaklığı var, plastikten sıkılırlar ama ahşaptan sıkılmazlar. Ağacın damarları var, bazen beklediğin karşılığı alırsın, bazen alamazsın, işe baştan başlarsın. Bu işe belirli bir süre biçemezsin. Bir hafta sürer diye düşünürsün daha uzun sürer. Ağaca yaklaşırken bir çocuğa yaklaşır gibi şefkatle yaklaşmak lazım. Ağacın dokusunu hissetmek, çalışırken zarar vermemek lazım. Devamlı ağacın suyuna gitmek gerekir."

Ihlamur ağacından 20 bin liraya Osmanlı Arması

Koç, yaptığı bir ahşap tasarımın taklit edilmesinin ardından ürünlerinin patentini almaya karar verdiğini belirtti.

Kendisine ait 13 patentli tasarımı olduğunu anlatan Koç, son olarak ıhlamur ağacından bir Osmanlı arması yaptığını kaydetti.

Eserin yapımının üç ay sürdüğüne söyleyen Koç, Osmanlı Arması'nın 20 bin liraya alıcı beklediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title