Ermenek'teki Maden Faciası Davası
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili, 3'ü tutuklu 16 sanığın yargılandığı davanın altıncı duruşması sona erdi.
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili, 3'ü tutuklu 16 sanığın yargılandığı davanın altıncı duruşması sona erdi.
Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savcı, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey ve teknik nezaretçi Ali Kurt'un tutuklu kaldıkları müddet, bilirkişi raporunun dönüş süresinin belirli olmayışı ve kusur dereceleri değerlendirilerek tahliyelerini istedi.
Savcı, maden ocağının sahibi Saffet Uyar'ın, üzerine atılı suç ve mahiyeti, kusur derecesi, tanık beyanları, bilirkişi raporları, kuvvetli suç şüphesinin varlığı nedeniyle tutukluluk haline, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy hakkındaki yakalama kararının devamını talep etti.
Söz verilen tutuklu sanıklardan Kurt, görevi gereği kusuru ve ihmalinin olmadığını savundu. Sanık Uyar ve Özbey de tahliyelerini istedi.
Tahliye talebine tepki
Tutukluluk değerlendirmesi için mahkeme heyeti ara verdiğinde, bazı madenci yakınları duruşma salonunda tahliye taleplerine tepki gösterdi.
Yaşamını yitiren işçilerden Ali Haznedar'ın eşi Fadime Haznedar, kocasının doğumunu göremediği kızı Sare ile geldiği duruşmada, "Bizim yiğitlerimizi diri diri yediler. Yiğidimin göremediği çocuğum bir yaşına basacak. Bunun hesabını kim verecek. Kuzum ne yapalım, yapacak bir şey yok. Allah'ın adaleti şaşmaz" diyerek ağladı.
Mahkeme heyeti, duruşmanın tamamlandığını belirterek, Uyar, Kurt ile Özbey'in tutukluluk hali ve Özsoy hakkındaki yakalama kararının devamına karar verdi.
Duruşma sonunda bazı madenci yakınları sanık avukatlarına tepki gösterdi. Oğlu Ömer Cansu'yu kaybeden Hüsnü Cansu, oğlunun fotoğrafını avukatlara göstererek, "Bunun hakkını savunacaksınız" dedi.
Duruşma, eksik hususların giderilmesi için 22 Mart'a ertelendi.