Ermenek Maden Faciasında 16 Sanık Pazartesi Günü Hakim Karşısında
Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 7.5 ay önce meydana gelen ve 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan 3'ü tutuklu 16 sanıklı davanın ilk duruşması, 15 Haziran Pazartesi günü yapılacak.
Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 7.5 ay önce meydana gelen ve 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan 3'ü tutuklu 16 sanıklı davanın ilk duruşması, 15 Haziran Pazartesi günü yapılacak. Ermenek'in Pamuklu Köyü'nde Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağını, geçen 28 Ekim günü, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçi mahsur kaldı. Facianın ardından başlayan arama- kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. Bu çalışmalar kapsamında 18 işçinin cesetleri farklı zamanlarda ulaşılarak ocaktan çıkartıldı.
16 SANIK YARGILANACAK
Soruşturmayı yürüten Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı 168 sayfalık iddianameyle Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. 16 sanıklı ilk davanın ilk duruşması ise yarın başlayacak. İddianamede yer alan tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey ve aynı şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt ile tutuksuz sanıklar Ermenek Cenne Linyit Madencilik şirketi işletme müdürü Mehmet Zeybek ve Has Şekerler Madencilik şirketinin daimi nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy'un da bulunduğu 14 sanık 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma? suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Diğer sanıklar barut biriminde görevli işçi N.Ö. 'yetkisi olmadığı halde belgelere imza atmak', puantör M.A. da faciayı 'bildirme yükümlülüğünü ihlal' suçlamasıyla hakim önüne çıkacak.
62 KİŞİ ŞİKAYETÇİ
Ölen madencilerin aileleri ile 1-2 yaşlarındaki çocuklarının da bulunduğu 62 kişinin şikayetçi olarak yer aldığı davada, aralarında aynı madende çalışan işçilerin de olduğu 45 kişi tanık olarak bulunuyor.
İŞÇİLERİN ÖLÜM NEDENİ
Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianamede yer alan Adli Tıp Kurumu raporunda 18 işçiden 7'sinin suda boğularak, 6'sının karbonmonoksit gazından zehirlenerek, 1'nin ağır genel beden travmasına bağlı dış kanamadan, 1'nin havasız kalmaya bağlı asfiksi sonucu öldüğü belirlendi. 3 işçinin de raporunun beklendiği belirtildi.
FACİA GELİYORUM DEMİŞ
İddianamede, maden ocağındaki 3'üncü başyukarıda daha önce kömür göçmesi ve devamlı kömür kaymasına rağmen, mühendislerin tahkimat yapılıp, çalışmaya devam ettirdiği, sondaj ile kontrol yapmadıkları, kaza günü işçiler öğle yemeği yemek için madenin çeşitli bölgelerinde bulundukları sırada 3'üncü başyukarıdan suyun patladığı, işçilerden bazılarının kaçmaya başardığı ancak kaçamayan işçilerinde mahsur kalıp hayatlarını kaybettiği belirtildi. Ocakta alarm tertibatının bulunmaması nedeniyle bazı işçilerin olayın vahametini anlayamadıkları için kaçamayarak öldükleri vurgulandı. Bilirkişi raporunda şirket sahipleri Saffet Uyar ve Abdullah Özbey ile asli kusurlu bulunan Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) yetkilileriyle ilgili soruşturma için ise hala izni verilmediği belirtildi.
FACİA OCAĞI KAPALI
Has Şekerler Madenciliğe ait linyit ocağında meydana gelen facianın ardından Ermenek'teki 10 linyit ocağında MİGEM tarafından denetim yapıldı. Denetim sonucu eksikleri nedeniyle üretime ara verilen 10 ocaktan 5'i yeniden faaliyete geçti. 2 ocak şirket sahipleri tarafından kapatıldı. Aralarında facianın meydana geldiği Has Şekerler Madenciliğe ait ocağın da bulunduğu 3 ocak ise halen kapalı. Facia ocağının nefeslik ve desandere girişleri ise içeriye girilmemesi için toprak ve branda ile kapalı olduğu görüldü. Sessizliğe bürünün ocağın etrafında ise kurtarma çalışmaları sırasında kullanılan gaz maskeleri, madencilerin baretleri, kurtarma ekiplerinin içmesi için getirtilen paketler halindeki sular kaldı.