Haberler

Erken Evre Kansere Ameliyatsız Tedavi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde erken evrede olan bazı kanserler hastalıkları, basit bir yöntemle tedavi ediliyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde erken evrede olan mide, bağırsak ve yemek borusu kanserleri, ameliyata gerek kalmadan endoskopi kadar basit bir yöntemle tedavi ediliyor. Endoskopik rezeksiyon yöntemiyle kanserli doku, yaklaşık 45 dakikada özel bıçaklar yardımıyla organa zarar verilmeden çıkarılıyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde erken evredeki mide, bağırsak ve yemek borusu kanserlerinin tedavisi için yeni bir yöntem uygulanmaya başlandı. Japonya'da geliştirilen 'endoskopik rezeksiyon' yöntemiyle ameliyatsız olarak gerçekleştirilen operasyonla hastalar yaklaşık 45 dakikada sağlığına kavuşturulurken, tedaviden 5 gün sonra ise normal yaşamlarına dönebiliyor.

Japonya Jichi Medical School Gastroenteroloji Endoskopi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Hironori Yamamoto'dan endoskopik rezeksiyon konusunda eğitim alan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nde görevli Uzm. Dr. Fatih Aslan, bu yöntemle erken evredeki mide, bağırsak ve yemek borusu kanserine yakalanan 96 hastayı başarılı şekilde tedavi ederek sağlığına kavuşturdu. Endoskopik rezeksiyon yönteminin 1990 yılların sonunda Japonya'da geliştiğini anlatan Aslan, ameliyatların organ bütünlüğünü bozması nedeniyle özellikle erken evrelerdeki kanserlerde bu yöntemin daha çok uygulanmaya başlandığına dikkat çekti.

KESİKSİZ VE KANSIZ BİR YÖNTEM

Türkiye'de çok az sayıda doktor tarafından uygulanan yöntemi ve ameliyata göre avantajlarını anlatan Dr. Aslan, "Öncelikle kanserli lezyonun mide, bağırsak veya yemek borusunda olması gerekiyor. Aynı zamanda bu lezyonun organ duvarını aşmamış olması, yani başlangıç evresinde bulunması gerekiyor. Bu gereklilikler hastada var ise endoskopi yapar gibi lezyona ulaşıyoruz. Endoskopi cihazında lezyonun kabartılmasını ve kesilmesini sağlayan özel mikro bıçaklar mevcut. Bu cihazlar yardımıyla lezyon önce kabartılıyor. Daha sonra mikro bıçaklar yardımıyla organ dokusuna zarar vermeden lezyon kazınarak çıkartılıyor. Böylece organ bütünlüğüne zarar verilmiyor. Bu tip ameliyatlarda organın lezyon bölümü alınıyor. Endoskopik Rezeksiyon işlemi ortalama olarak 45 dakika sürüyor. Cerrahi olarak çok ince ve emek isteyen bir iş. İşlemden 2 gün sonra hasta taburcu ediliyor. Taburcu edilen hasta hastanede geçirdiği süreyi de dahil edersek 5 gün içinde normal yaşamına geri dönüyor" dedi.

TORBA TAKILMASINDAN KURTULUYORLAR

Bu yöntem ile vücutta herhangi bir kesinin bulunmadığını belirten Uzm. Dr. Aslan, "Yöntemin en önemli avatajlarından birisi ise kalın bağırsak kanserinde yaşanıyor. Kalın bağırsak kanserinde makata yakın olan lezyonlarda yapılan ameliyatlarda anüs alınmaktadır. Bu durumda hasta ise hayat boyu torba kullanmak durumunda kalıyor. Eğer kalın bağırsak kanseri erken teşhis edilirse endoskopik rezeksiyon yöntemiyle lezyon bağırsağa zarar verilmeden alınıyor. Böylece hastanın torba takması gibi bir durum ortadan kalmış oluyor. Hastanın konforu da böylece sağlanıyor" diye konuştu.

Sağlığına kavuşturulan hastaların birinin bu yöntem ile 10 santimetre olan lezyonun blok olarak çıkarıldığını belirten Aslan, sağlığına kavuşturulan hastalarda ise kanser hastalığının tekrar nüksetmesi gibi bir durumla karşılaşmadıklarını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close