Haberler

Ergenekon Davasının Ankara'ya Gönderilmesine İtiraz

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay tarafından bozulan 274 sanıklı Ergenekon davasına bakmakla yetkilendirilen İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, yetkisizlik hükmü kurarak, dava dosyasının Ankara'daki ağır ceza mahkemesine gönderilmesi kararına itiraz edildi.

Yargıtay tarafından bozulan 274 sanıklı Ergenekon davasına bakmakla yetkilendirilen İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, yetkisizlik hükmü kurarak, dava dosyasının Ankara'daki ağır ceza mahkemesine gönderilmesi kararına itiraz edildi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Ergenekon davası sanıklarından Birol Başaran, Mehmet Ali Çelebi, Noyan Çalıkuşu, Mustafa Levent Göktaş, Emin Şirin ve Hüseyin Vural Vural'ın avukatı Hüseyin Ersöz, hazırladığı itiraz dilekçesini, yetkisizlik kararı veren İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu.

Mahkemenin verdiği yetkisizlik kararının hukuka ve kanuna aykırı olduğu belirtilen dilekçede, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 21 Nisan 2016 tarihli bozma kararında yetki ve görev konusunun tartışıldığı, Ankara ağır ceza mahkemelerinde ve Anayasa Mahkemesi'nde hangi sanıkların yargılanacağı hususunun açıkça ifade edildiği, mahkemenin yetkisizlik kararının bu yönüyle Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına da aykırılık taşıdığı savunuldu.

"Mahkemenizin yetkili olduğuna şüphe bulunmamaktadır"

Dilekçede, "Mahkemeniz tarafından iddianamede isnat edilen suçların yoğunlaştığı yerler hususunda da hataya düşüldüğü açıktır. Ergenekon soruşturmasının başlangıcını oluşturan Ümraniye'de ele geçen el bombaları yanında, Cumhuriyet gazetesine yönelik eylemler ve iddianamede sanıklara yöneltilen diğer isnatlar açısından da mahkemenizin yetkili olduğuna şüphe bulunmamaktadır. Bu yargılamanın sürüncemede bırakılması, davada yargılanan birçok kişi için hak ihlallerinin doğmasına neden olmakta, Danıştay suikastı gibi toplumda infial uyandıran fiillerin cezasız kalma tehlikesini beraberinde getirmektedir." ifadesi kullanıldı.

Mahkemenin 9 Kasım tarihli yetkisizlik kararından dönülmesi talep edilen dilekçede, aksi halde Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 268/2. maddesi uyarınca dilekçenin incelenmek ve karara bağlanmak üzere itiraz mercii sayılan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi istendi.

Bu arada davadaki 15 sanığın avukatlığını yapan Celal Ülgen'in de aynı kapsamda, yetkisizlik kararı veren İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçtiğimiz hafta itirazda başvurusu yaptığı öğrenildi.

Hakimler ve Savcılık Yüksek Kurulu'nun (HSYK) kararıyla dosyaya bakmakla yetkilendirilen İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Kasım'da verdiği kararla, "yüklenen 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçunun mağduru olan Hükümetin Ankara'da bulunması, Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmayının başkanı ve Genelkurmay karargahında görevli subayların sanık olmaları" gibi gerekçelerle mahkemenin yetkisiz olduğunu belirtmiş, dosyanın yetkili olduğunu belirttiği Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmişti

Süreç

Yasayla kapatılan, dönemin özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 5 Ağustos 2013'te verilen kararda, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet, emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'u müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan'ı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz'i ağırlaştırılmış müebbet, Mehmet Haberal'ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay'ı 34 yıl 8 ay ve Sinan Aygün'ü de 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum eden mahkeme heyeti, diğer sanıklara da çeşitli oranlarda hapis cezası öngörmüştü.

Bazı sanıklar, davaya bakan ve kapatılan özel yetkili mahkemenin gerekçeli kararını yazmasının 7 ay sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulunmuştu ve yüksek mahkeme de "sanıkların haklarının ihlal edildiğine" hükmetmişti.

İhlal kararı üzerine, yasayla kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler, tutuklu sanıkları tahliye etmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin karardan 7 ay sonra 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, temyiz incelemesi için Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderilmişti. Temyiz duruşmaları, 6 Ekim 2015'ten itibaren yapılmaya başlanmıştı.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi görevlendirildi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 21 Nisan 2016'da verdiği kararla, 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını, "eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması gerektiği yönündeki itirazının haklı olması, Danıştay saldırısı davası ile Ergenekon davası arasındaki hukuki ve fiili irtibatın somut delillerle gösterilememesi ve soruşturma, yargılama, delil toplama aşamalarında adil yargılanma ilkelerine aykırılık bulunması" gibi gerekçelerle bozmuştu.

Dosyaya hangi mahkemenin bakacağına ilişkin yaşanan yetki karmaşasının ardından, HSYK tarafından alınan kararla dosya İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title