/ Ergenekon Davası'nda Savcılar 2 Bin 271 Sayfalık Mütalaayı Açıklıyor
4,5 yılı aşkın süredir devam eden Ergenekon Davası'nda savcılar esas hakkında hazırladıkları mütalaayı mahkemeye sundu.
4,5 yılı aşkın süredir devam eden Ergenekon Davası'nda savcılar esas hakkında hazırladıkları mütalaayı mahkemeye sundu. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in esas hakkındaki mütalaayı okumaya başlamasının ardından avukatlar itiraz etti. Ancak Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese avukatlara söz vermeyeceğini belirtti. Bunun üzerine bazı avukatlar salonu terk etti. Bazı sanıkların da duruşma salonundan çıkmak istemedi üzerine Mahkeme Başkanı Özese jandarmaya talimat verdi. Jandarma sanıkların duruşmadan çıkışlarını engelleyerek kapıyı kapattırdı.
"ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜNÜN VARLIĞININ SABİT OLDUĞU ANLAŞILMIŞTIR"
Savcı Pekgüzel, 67'si tutuklu 275 sanıkla dava hakkında mütalaanın 2 bin 271 sayfa olduğunu söyledi. Savcı Pekgüzel, "Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır" diyerek, Ümraniye'de 27 adet el bombasının ele geçirildiği gecekonduda kiracı olarak oturan tutuksuz sanık Ali Yiğit'in beraati istendiğini açıkladı. Öte yandan Danıştay saldırısının tutuklu sanıkları Süleyman Esen ve Salih Kunter'in de beraatini istedi. Eski MİT görevlisi olan Özel Yılmaz'ın dosyası MİT görevlilerinin yargılanmasına dair kanunda yapılan değişiklik nedeniyle ayrıldığı belirtildi.
96 SANIK İÇİN 15'ER YIL İSTENDİ
Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren'in de bulunduğu 96 sanığın "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.
BAŞBUĞ İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler, Dursun Çiçek, Mehmet Eröz, Sedat Özüer'in de aralarında bulunduğu 10 sanığın 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi. İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında "örgüt yöneticiliğinden" ceza verilmesine gerek olmadığı belirtildi.
ALPARSLAN ARSLAN'IN 4 KEZ MÜEBBET İSTENDİ
Danıştay saldırısının faili tutuklu yargılanan Alparslan Aslan'ın 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep edildi.
FİRARİ ŞÜPHELİLERİN DOSYASI AYRILDI
Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, eski Milletvekili Turan Çömez, Emekli Tümgenerel Mustafa Bakıcı ve Saipir Deblebidze'nin de firari sanık olması nedeniyle dosyasının ayrılmasına karar verildi.
ÖLENLERİN HAKKINDAKİ DAVA DÜŞÜRÜLSÜN TALEBİ
Yargılama sırasında vefat eden İlhan Selçuk, Murat Özkan ve Engin Aydın'ın ise dosyalarının düşürülmesini istendi.
CEZA İSTENEN DİĞER SANIKLAR ŞÖYLE:
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün ve Gazeteci Tuncay Özkan'ın "'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istendi.
Mütalaanın okunmasına ara verildi.
"BUNLAR UYDURMA"
Bu sırada gazetecilere dönerek konuşan Tuncay Özkan, "Esas hakkında yazıkları her satırın, her sözün altında kalacaklar. İddianame diye bir şey kalmadı. Benim için bir kez ağırlaştırılmış müebbet istediler. 2 idamdan kurtuldum. Bir idam kaldı. Beni bir kere asacaklar. Böyle mütalaa olmaz. Olsa olsa komik vasat bir kitap olarak okutulur. Gerçek gerçektir. Gerçeğin hiçbir şeye ihtiyacı olmaz. Gerçeğin palavraya ihtiyacı olur mu? Alparslan Arslan, İlker Başbuğ ve 90 küsür sanık hakkında aynı şeyi istiyorlar. Böyle bir şey olmaz. Bunlar uydurma" dedi.
(BB) - İstanbul / Silivri