Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte'yi ağırladı

NATO Genel Sekreteri Ankara'da! İşte kritik zirvede konuşulanlar

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Ergenekon Davası' Nda Hilmi Özkök Tanık Kürsüsünde: Evet Orada Böyle Bir Söz (Muhtıra) Söylendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 213.duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 213. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada emekli Orgeneral Hasan Iğsız, CHP İzmir Milletvekili, Gazeteci Mustafa Balbay, Gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Dursun Çiçek, İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 47 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Duruşmaya ayrıca tutuksuz sanıklardan Nusret Senem, Ertuğrul Orta, İlyas Çınar ve emekli Orgeneral Tuncer Kılınç de hazır bulundu.

3 SANIK REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tanıklardan emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün hazır olduğunu belirtti. Bu arada Mahkeme Başkanı Özese, tutuklu sanıklardan Dursun Çiçek ve Durmuş Ali Özoğlu'nun reddi hakim talebinde bulunduğunu, İbrahim Özcan'ın da hakimlerin çekilmesini içeren dilekçe verdiğini belirtti. Kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti, bu taleplerin reddine karar verdi.

ÖZKÖK'ÜN YEMİNLİ OLARAK İFADESİ ALINDI

2002 ve 2006 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün ilk önce kimlik tespiti yapıldı. Özkök'e tanıklık hakları hatırlatıldıktan sonra yemini yaptırıldı. Mahkeme Başkanı Özese, tanık Özkök'e "Sizden gerçekleri söylemenizi bekliyoruz" diyerek bildiklerini anlatmasını istedi.

"KİMİ ZAMAN GÖRÜŞLERİMLE ASTLARIMIN GÖRÜŞLERİ ARASINDA FARKLILIKLAR OLDU"

Sandalyeye oturarak ifade vermeye başlayan Hilmi Özkök ifadesinde şunları söyledi: "Benim şahit olduklarım, askerlikle ilgili konulardır. Onun dışındaki hususları bilmem. Ancak sorulduğu takdirde, bildiklerimi de anlatırım. 2002 yılının Ağustos ayında Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildim. Bir müddet sonra genel seçimler yapıldı ve şu andaki parti iktidara geldi. İktidardaki parti seçilince, ben de dahil olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarında bir tedirginlik oluştu. Bu kişilerin eski söylemlerine bakıldığı zaman, 'acaba bir geriye dönüş olur mu, kötüye doğru gidiş olur mu?' diye endişe ettik. Ben dahil hepimiz tedirgin olduk. Bu konuları kendi aramızda konuşmaya başladık. Askerlikte herkes görüşlerini özgürce dile getirir. Kimi zaman benim görüşlerimle astlarımın görüşleri arasında farklılıklar oldu. Bu çok normal."

"BANA AYIŞIĞI VE YAKAMOZ SUNUMLARI GELDİ"

O dönemde Türkiye'yi ilgilendiren çok yoğun bir gündemin olduğunu dile getiren Özkök şöyle konuştu:

"2004 yılı bahar aylarında bana bir vasıtayla nasıl geldiğini bilmiyorum bir slayt sunum geldi. Sunumun içinde 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' sunumlarını gördüm ve bunları okudum. Çünkü bunlar dezenformasyonda olabilirdi gerçekte olabilirdi. Bu, bilgi kirliliği oluşturmak amacıyla gönderilmiş olabileceği için Genelkurmay Başkanı olarak temkinli olmam gerekiyordu. Bu konuyu astlarımla dahi paylaşmadım. İddialar çok büyüktü. Hukuki bir müdahale yapılır mı? diye düşündüm. Ancak hukuki işlem yapmadım. Ben bu Ayışığı ve Yakamoz meşru belge olmadığı için işlem yapmadım. Bulunduğumuz mevkiler çok önemli mevkiler. Örneğin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın emrinde 300 bin kişi var. Astlarınıza olan güvensizlik büyük sorunlara neden olabilir. Meşru olmayan gerçek olup olmadığını bilmediğim bir belgeyle işlem yapamazdım. Astlarımdan şüphe duyduğum anlamına gelir. Astlara güven vermek çok önemlidir. Daha sonra dikkatler başka yöne kaydı. O günden sonra bazı arkadaşlar emekli oldu, bazıları kaldı. Ben emekli olduktan sonra bu konular gündeme geldi."

Özkök'ün ifadesini tamamlamasının ardından savcılıkta verdiği ifadeler okundu.

"EVET ORADA ÖYLE BİR SÖZ SÖYLENDİ"

Savcılıkta "Genelkurmay Başkanlığı yaptığınız dönem içerisinde mahiyetinizdeki kuvvet komutanlarından dönemin yürütme organına yönelik muhtıra verilmesi yönünde telkin ya da teklifte bulunan oldu mu? Olduysa kimler tarafından ne amaçla ve nasıl oldu?' sorusuna verdiği cevap okunduğu sırada araya giren Hilmi Özkök bir şeyler söylemek istediğini belirtti. Özkök, "Geçen bir gazeteci, bir röportajıma atıfta bulunarak 'teklif' diye soruldu, başka şekilde sorulsaydı cevabım başka olurdu' dediğimi belirtmiş. Buraya bir açıklık getirmek istiyorum. Teklif askerlikte çok özel bir terimdir. Daha önce emredilen bir konuda astlar bir çalışma yapar ve emri verene bu konuyla ilgili bir sunumda bulunur. Bunun dışında zaman zaman toplanır beyin fırtınası yaparız. Orada kişiler aniden aklına geleni söyler. Saldırı, savunma ve geri çekilme gibi birbirinden farklı 3 hareket tarzı vardır. Evet orada böyle bir söz (muhtıra) söylendi. Muhtemel hareket tarzlarından biriydi."

Duruşma Hilmi Özkök'ün 25 Nisan 2009'da verdiği savcılık ifadelerinin okunması ile devam ediyor.

ÇETİN DOĞAN'IN EŞİDE DURUŞMAYI İZLİYOR

Öte yandan Balyoz Davası'nın tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan'ın da aralarında bulunduğu aynı davada tutuklu yargılanan bazı asker sanıkların eşleri ve yakınları da izleyici olarak katıldı.

(BB) - İstanbul / Silivri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title