Erdoğan: Yeni Anayasa Sivil Bir Anayasa Olacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hazırlanan Yeni Anayasanın Sivil Bir Anayasa Olacağını Belirterek, Bunu Hazmetmek ya da Hazmetmemek Gibi Düşüncelerin Yanlış Olduğunu Belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hazırlanan yeni anayasanın sivil bir anayasa olacağını belirterek, bunu hazmetmek ya da hazmetmemek gibi düşüncelerin yanlış olduğunu belirtti.
Erdoğan, ailesiyle birlikte dinlendiği Denizli'nin Sarayköy ilçesinde Ağalar Camisi'nde kıldığı cuma namazının çıkışında, yürüyerek kaymakamlığa geçti. Kaymakamlığı ziyaretinin ardından, soruları yanıtlayan Erdoğan, Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığında bir grubun sivil anayasa çalışması yaptığını, bir ön taslak hazırlandığını, parti içinde bu taslağın müzakere edildiğini belirterek, bu müzakereler neticesinde kendisine nihai brifing verileceğini söyledi.
Bu brifing sonrasında tasarıyı tüm sivil toplum örgütleri ve siyasi partilere göndereceklerini, taslak için ulusal ve uluslararası sempozyumlar başlatacaklarını, üniversitelerden öneriler alacaklarını, internet sitesi üzerinden eleştirileri kabul edeceklerini kaydeden Erdoğan, bütün bu çalışmalardan sonra taslağı Meclise göndereceklerini ve Mecliste komisyon çalışmalarından sonra tasarıyı kanunlaştırarak, halk oyuna sunacaklarını kaydetti.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Anayasa referandumla halkın onayına gidecek. Halkın beklentilerine cevap verecek bir anayasa olacak. Biliyorsunuz ki Türkiye sivil bir anayasaya yıllardır hasret; bu 2. sivil anayasa olacak. Bunda bizim benlik bir anlayışımız yok. Siyasi partilerin görevi budur.''
Erdoğan, anayasayı bilim adamlarının hazırlaması yönünde bazı yaklaşım tarzlarının da bulunduğunu, bunun çok yanlış olduğunu dünyanın hiçbir yerinde bilim adamlarının anayasaları neticelendirmediğini, ancak hazırlanmasına katkıda bulunduğunu söyledi.
Erdoğan, anayasanın değiştirilemez maddeleri üzerinde bazı hassasiyetlerin bulunduğunu hatırlatması üzerine, şu yanıtı verdi:
''Tüm hassasiyetler göz önüne alınarak yapılacak. Bu hassasiyetler içinde toplumun inanıyorum ki toplumun kabulleneceği bir anayasa çıkacaktır. Dayatmayla değil, halk onayına dayalı bir anayasadan söz ediyoruz.''