Erdoğan-Van Rompuy-Barroso Ortak Basın Toplantısı
AB Konseyi Başkanı Van Rompuy: "Suriye'deki fotoğraflar şoke edici. Suriye'deki insani trajediyle ilgili artık daha fazla kanıta ihtiyaç yoktur" "Türkiye AB ilişkilerindeki ivme kaybedilmemeli ve daha fazla ilerleme kaydedilmeli" "Avrupa için, Türkiye dış politikada ve güvenlikte önemli bir müttefiktir"
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Suriye'deki insani trajediyle ilgili artık daha fazla kanıta ihtiyaç olmadığını belirterek, "Suriye ile ilgili yayımlanan son fotoğrafların şoke edici olduğunu" ifade etti.
Brüksel'e ziyarette bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya geldi. Görüşmelerin ardından, Erdoğan, Van Rompuy ve Barroso ortak basın toplantısı düzenledi.
Erodoğan ile görüşmesinde AB'deki ve Türkiye'deki siyasi ve ekonomik durumu, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini, Kıbrıs sorununu, bölgesel ve uluslararası konulardaki işbirliğini ele aldıklarını belirten Van Rompuy, "Türkiye ile AB'nin ortak ilgi alanları, büyük ekonomik işbirliği ve halklar arasında derin ilişkiler vardır. O nedenle, Türkiye'nin ve AB'nin yüksek düzeyli düzenli istişarelerde bulunmasının önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Geçen yılın sonunda Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme kaydedildiğini dile getiren Van Rompuy, geri kabul anlaşmanın imzalandığını ve bir müzakere başlığının açıldığını ifade etti. "Bu, ileriye doğru hareket etme isteğimizi gösteriyor" diyen Van Rompuy, bu ivmenin kaybedilmemesi ve daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtti.
-"AB, reformların çıpası olmaya devam etmeli"
Geri kabul anlaşmasının hızlı bir şekilde uygulandığını görmeyi ümid ettiklerini söyleyen Van Rompuy, Türkiye'deki katılım müzakerelerindeki ilerleme ile siyasi reformlardaki ilerlemenin "aynı paranın iki tarafı" olduğunu belirtti. Van Rompuy, "AB, Türkiye'deki reformların çıpası olmaya devam etmeli" dedi.
17 Aralık'tan bu yana Türkiye'de yaşanan gelişmelerin de görüşmede ele alındığını ifade eden Van Rompuy, şöyle konuştu:
"Aday ülke olarak Türkiye'nin, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrımının da dahil olduğu, katılımın siyasi kriterlerine bağlı olmasının önemini vurguladım. Hukukun şeffaf ve tarafsız bir şekilde işlemesi önemlidir. Bu konuda Türkiye ile AB arasında daha fazla diyaloğu memnuniyetle karşılıyorum."
Çözüm sürecinin de görüşmede gündeme geldiğini dile getiren Van Rompuy, bunun iyi bir fırsat olduğunu ve AB'nin bu konudaki çabaları desteklediğini kaydetti.
Kıbrıs konusuna kapsamlı bir çözüm bulunması gerektiğini de vurgulayan AB Konseyi Başkanı, "Avrupa için, Türkiye, dış politikada ve güvenlikte önemli bir müttefiktir" dedi. Suriye'deki duruma acil bir siyasi çözüm bulunması gerektiğini belirten Van Rompuy, "Bu ülkedeki ve etrafındaki insani durumla ilgili endişeleri paylaşıyoruz. AB, Suriye'deki krizle ilgili en büyük donördür. Montrö'de yarın yapılacak toplantının, barışçıl bir çözüme ulaşacak siyasi bir süreci başlatmasını umuyoruz" ifadesini kullandı.
-"En büyük insani trajedidir"-
Van Rompuy, basın toplantısında Suriye'deki fotoğraflar ve savaş suçu belgeleriyle ilgili bir soru üzerine şu yanıtı verdi:
"Bu fotoğrafların her insanı şoke ettiğini düşünüyorum. Bu fotoğrafları doğrulatmamız gerekiyor. Ama eğer doğruysa, bu savaşta uygulanan vahşetin teyidi niteliğindedir. Bu vahşet hali hazırda çok büyüktür. 120 bin kişi öldü, kimyasal bir saldırı oldu. Milyonlarca insan ülkelerini terketmek zorunda kaldı. Bu son yıllarda yaşanan an büyük insani trajedidir. Montrö'deki görüşmelerin sonuç çıkmasını istiyoruz, çünkü Cenevre 1 süreci anlaşması çerçevesinde siyasi bir çözüme ihtiyaç vardır. Başbakan Erdoğan'ın da söylediği gibi, Suriye'deki insani trajediyle ilgili artık daha fazla kanıta ihtiyaç yoktur."
Bir başka soru üzerine de Van Rompuy, Başbakan Erdoğan'ın 17 Aralık süreciyle ilgili analizini kendilerine ilettiğini belirterek, "Biz kendi analizimizi yapmak durumunda değiliz. Yapmamız gereken müzakere çerçevesine göre AB'nin temel ilkelerine saygı gösterilmesi. Bu nedenle endişelerimizi paylaştık. Bu nedenle genişlemeden sorumlu Komiser (Stefan Füle) sürekli Türk mevkidaşlarıyla temas ve diyalog halinde" şeklinde konuştu.
-Barroso: "Tecrübelerimizle, sizi desteklemeye hazırız"-
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, Türkiye ile AB'nin yakın müttefikler olduğunu belirtti ve Türkiye'nin AB ile arasındaki yatırıma dikkati çekti. Barroso, Türkiye'deki yatırımların yüzde 75'inin AB'den geldiğini ifade etti.
Türkiye-AB ilişkilerinin derinleştirilmesinin önemini vurgulayan Barroso, "Türk hükümetinin ve AB Komisyonu'nun rolünün ilişkilerdeki ivmenin yenilenmesi için önemli olduğunu" belirtti. Vize serbestisi ile varılan anlaşmanın ve geçen yıl açılan müzakere başlığının ilişkilerde ilerme kaydedilmesi konusundaki istekliliği gösterdiğini belirten Barroso, son dönemde Türkiye'de yaşananların da görüşmede gündeme geldiğini ifade etti.
"Başbakan Erdoğan'ın görüşmede açık ve içten bir şekilde, hukukun üstünlüğü, hukukun bağımsızlığı, kuvvetler ayrımına saygı duyulduğunu dile getirdiğini" söyleyen Barroso, reformların zor olduğunu bildiklerini kaydetti. Barroso, "Türkiye'nin bunda yalnız olmadığını açıkça ifade etmek isterim. Bu konudaki tecrübemizle, sizi desteklemeye hazırız" dedi.
Barroso görüşmede ayrıca, ticari ilişkiler, Kıbrıs sorunu gibi konuların da ele alındığını sözlerine ekledi.
- Brüksel