Haberler

Erdoğan: "Türkiye, Afrika'ya Yapılan Teknik ve İnsani Yardımlar Konusunda da Ön Sıralarda Yer...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Türkiye-Uganda İş Forumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları Türkiye-Uganda İş Forumu Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) "Ulaştırmadan enerjiye, eğitimden sağlığa her alanda dev projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Türkiye-Uganda İş Forumu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları Türkiye-Uganda İş Forumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

"Ulaştırmadan enerjiye, eğitimden sağlığa her alanda dev projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Buna paralel olarak bölgesel ve küresel kuruluşlarda giderek artan bir etkinlik gösteriyoruz. Şüphesiz bu bir başarı hikayesidir. Bu süreçte elde ettiğimiz tecrübeleri Ugandalı dostlarımızla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Çünkü biz hem ekonomik hem diplomatik gücümüzü dostlarımızla paylaşmayı esas alan bir anlayışa sahibiz"

"Sadece kendimizi geliştirmek, kendimizi güçlendirmek, kendimizi zenginleştirmek peşinde değiliz, bunu dost ve kardeş toplumlarla birlikte yapmak istiyoruz. Uganda'yı dost ve kardeş bir ülke olarak görüyoruz. Buradan Ugandalı dostlarımıza diyoruz ki gelin bu kalkınma ve refah yolunu birlikte yürüyelim"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ulaştırmadan enerjiye, eğitimden sağlığa her alanda dev projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Buna paralel olarak bölgesel ve küresel kuruluşlarda giderek artan bir etkinlik gösteriyoruz. Şüphesiz bu bir başarı hikayesidir. Bu süreçte elde ettiğimiz tecrübeleri Ugandalı dostlarımızla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Çünkü biz hem ekonomik hem diplomatik gücümüzü dostlarımızla paylaşmayı esas alan bir anlayışa sahibiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile Serena Otel'de düzenlenen Türkiye-Uganda İş Forumu'na katıldı.

İş adamlarına hitap eden Erdoğan, 135 Türk iş adamının forumda bulunduğunu ve ikili görüşmelerin yapıldığını dile getirerek, "Şimdi hedef temmuz ayında Sayın Museveni Türkiye'ye inşallah gelecekler, Türkiye'de de bu işin finalini yapmak suretiyle adımları atalım istiyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika'nın önde gelen istikrarlı bir ülkesi olan Uganda'nın, bölgesel, siyasi ve ekonomik entegrasyon süreçlerinde öncü rol oynayarak, büyük bir kalkınma hamlesi içerisinde olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Zengin kaynaklarını işleyerek yüksek katma değerli ürünler üretme ve ihraç etme konusunda projeler geliştiren Uganda'nın kalkınma refahını geliştirmekteki kararlığını takdir ediyoruz. Ülkenin, 2020 yılında orta gelirli bir ülke konumuna gelme hedefini bizler de destekliyoruz. Bu hedefe ulaşılabilmesi, katma değeri yüksek malların üretilmesi ve ihraç edilmesi için gerekli tesislerin kurulmasına, bu da alt ve üst yapının geliştirilmesine bağlıdır. Özellikle bölgesel kalkınma projelerinin sanayileşmeye ve ekonomik kalkınmaya önemli katkısı olacaktır. Uganda'nın hem insan kaynağını ki genç dinamik bir nüfusa sahip, hem de zengin doğal kaynaklarını doğru kullanarak hedeflerine ulaşacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Zengin bir turizm ülkesi olan Uganda'nın doğal hazinelerinin korunarak, yatırımların geliştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Türkiye olarak biz, doğal kaynaklarımız sizinki kadar zengin olmasa da iyi eğitimli beşeri sermayemize güvenerek başarı kazandık. Ekonomik kalkınma ve sanayileşme alanında Uganda ile karşılıklı paylaşabileceğimiz birçok tecrübemiz bulunuyor." dedi.

Dünyanın siyasi, ekonomik ve finansal krizlerle boğuştuğu bir dönemde Türkiye ekonomisinin ve özel sektörünün gelişmesini sürdürdüğüne işaret eden Erdoğan, 2015 yılında ekonominin yüzde 4 civarında bir büyüme yakaladığını, özel sektörün de 720 bin kişiye yeni istihdam sağladığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel sektörün makine ve teçhizat yatırımlarının 2015 yılında 63 milyar avroya ulaştığını, Türkiye'nin tarımsal üretim hacminde Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada yer aldığını, G20 üyesi de olan Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke konumunda olduğunu vurguladı.

Türkiye'ye son 13 yılda gelen uluslararası doğrudan yatırım rakamının 165 milyar doları geçtiğini söyleyen Erdoğan, "Sadece geçtiğimiz yıl 16,5 milyar dolarlık uluslararası yatırım ülkemize geldi. Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 13 yıl önce 3 bin 500 dolar iken 11 bin dolara kadar ulaştı, bu ara 10 bin doların, son ekonomik krizlerle, altına düştü. İhracatımız 36 milyar dolar iken 158 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası rezervlerimiz göreve geldiğimizde 27,5 milyar dolar iken 136 milyar dolara kadar ulaştı. Bu çıtanın geldiği noktaydı, bu ara tabi bir düşüş söz konusu, fakat inanıyorum ki biz bu rakamı 165 milyar dolara çıkaracağız. Bütün bunların yanında IMF'ye 23,5 milyar dolar borcumuz vardı, IMF'ye şimdi bir kuruş borcumuz yok." diye konuştu.

"Uganda'yı dost ve kardeş bir ülke olarak görüyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ulaştırmadan enerjiye, eğitimden sağlığa her alanda dev projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Buna paralel olarak bölgesel ve küresel kuruluşlarda giderek artan bir etkinlik gösteriyoruz. Şüphesiz bu bir başarı hikayesidir. Bu süreçte elde ettiğimiz tecrübeleri Ugandalı dostlarımızla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Çünkü biz hem ekonomik hem diplomatik gücümüzü dostlarımızla paylaşmayı esas alan bir anlayışa sahibiz. Sadece kendimizi geliştirmek, kendimizi güçlendirmek, kendimizi zenginleştirmek peşinde değiliz, bunu dost ve kardeş toplumlarla birlikte yapmak istiyoruz. Uganda'yı dost ve kardeş bir ülke olarak görüyoruz. Buradan Ugandalı dostlarımıza diyoruz ki gelin bu kalkınma ve refah yolunu birlikte yürüyelim." değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin gerçek potansiyeli yansıtmadığını düşündüğünü dile getiren Erdoğan, 2015 sonu itibarıyla toplam ticaret hacminin 29 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Erdoğan, Türkiye ve Uganda'nın toplam nüfusunun 117 milyon olduğunu belirterek, "117 milyonluk bir nüfusu olan iki ülke toplam ticaret hacmi 29 milyon olduğu zaman demek ki ticari ilişkilerimiz çok zayıf bir konumda. Bunu Sayın Başkan'la da aramızda konuştuk, bu her iki ülkeyi ifade eden bir rakam değil, burada mutabık kaldık. Öyleyse bizim bunu geliştirmemiz gerekir ve bu noktada anlaştık. Şimdi bu adımları atacağız." bilgisini paylaştı.

(Sürecek)

Erdoğan:
Kaynak: AA / Güncel
title
Close