Erdoğan: 'Kenyalı İşadamlarını Ürünlerini Tanıtmak Üzere Ülkemize Davet Ediyorum'
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Türkiye-Kenya İş Forumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kürsüdeki konuşması İmza töreni Türkiye-Kenya İş Forumu Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) "Üyesi olduğumuz G20 toplantılarında ve diğer uluslararası platformlarda kendi gündemimizi takip etmekle birlikte Afrika'nın da sesi olmaya gayret gösteriyoruz" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Üyesi olduğumuz G20 toplantılarında ve diğer uluslararası platformlarda kendi gündemimizi takip etmekle birlikte Afrika'nın da sesi olmaya gayret gösteriyoruz.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Türkiye- Kenya İş Forumu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kürsüdeki konuşması
İmza töreni Türkiye- Kenya İş Forumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)
"Üyesi olduğumuz G20 toplantılarında ve diğer uluslararası platformlarda kendi gündemimizi takip etmekle birlikte Afrika'nın da sesi olmaya gayret gösteriyoruz"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Üyesi olduğumuz G20 toplantılarında ve diğer uluslararası platformlarda kendi gündemimizi takip etmekle birlikte Afrika'nın da sesi olmaya gayret gösteriyoruz." dedi.
Erdoğan, üç Doğu Afrika ülkesini kapsayan ziyaretinin ikinci durağı Kenya'da, DEİK tarafından Kempinski Otel'de düzenlenen Türkiye- Kenya İş Forumu'na katıldı.
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın da katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada Erdoğan, iki ülke ve halkları arasında her geçen gün güçlenen dostluk ile iş birliği ilişkilerinin ekonomik alanda da hakkettiği düzeye ulaşmasını istediklerini söyledi.
Erdoğan, ziyaretinde, Türkiye'nin önde gelen iş adamlarının kendisine eşlik ettiğini anımsatarak, "Kenya ile ilişkilerimize verdiğimiz önemin bir göstergesi olan ziyaretimin her iki ülke açısından da hayırlı olmasını diliyorum" ifadesini kullandı.
Ekonomik ve ticari ilişkilerin sağlam bir zeminde ilerlemesinin başlıca şartının istikrar olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Yola çıkarken biz dedik ki, 'İki önemli, sır kavram var. Bunun bir tanesi istikrardır, bir tanesi de güvendir.' Güven olmadığı zaman istikrar olmaz. Bu iki kavramı yakalayamadığınız sürece de iş adamının yatırım yapması söz konusu olmaz. Ama bunlar olursa o zaman iş adamı rahatlıkla yatırımını yapar." diye konuştu.
Erdoğan, Türkiye ve Kenya'nın, "kırılgan coğrafyalar"da yer almalarına rağmen istikrarlı yapılarıyla ön plana çıktığına işaret ederek, iki ülke arasında güçlü bir iş birliğiyle kısa zamanda önemli işler başarılacağına inandığını vurguladı.
Küresel krizin etkilerinin henüz tam anlamıyla atlatılamadığı bu dönemde, ülkeler arası dayanışmaya, bölgesel iş birliği ve entegrasyona çok daha fazla ihtiyaç duyulduğunu bildiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu anlayışla bakıyorsunuz, üyesi olduğumuz G20 toplantılarında ve diğer uluslararası platformlarda kendi gündemimiz takip etmekle birlikte Afrika'nın da sesi olmaya gayret gösteriyoruz. Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişme noktasında bulunması Türkiye'yi jeopolitik açıdan dünyanın en stratejik ülkelerinden biri haline getiriyor. Türkiye, bu üç kıta arasındaki enerji, ulaştırma ve iletişim ağlarının merkezindedir. Benzer şekilde Kenya da bölgesinde stratejik konumuyla öne çıkıyor. İş adamlarımızın Türkiye ve Kenya'nın sahip oldukları avantajları en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum. İlk etapta Türkiye ve Kenya'yı ticarette karşılıklı lojistik üsler olarak birbirine bağlamamız gerekiyor."
"Biz IMF gibi de davranmayız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2001 krizinden aldığı dersler ve kararlılıkla uyguladığı ekonomik reformlar sayesinde bir süredir etkisini sürdüren küresel krizden en az etkilenen ülkeler arasında yer aldığının altını çizerek, şöyle dedi:
"Kenya'nın da 10 yılı aşkın süredir yılda ortalama yüzde 5 oranındaki büyüme oranını koruduğunu görüyoruz. Ekonomik reformlara, sınai dönüşüme, işsizlikle mücadeleye ve mali disipline yönelik çabalarınızı yakından takip ediyoruz. Hep mali krizle mücadele ve mali disiplin. Bu çok çok önemli. Tüm bu alanlarda ülkemizin bilgi ve tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Biz IMF gibi de davranmayız, hiç endişeniz olmasın, o konuda rahat olun."
"Dost ülke" olarak nitelendirdiği Kenya'nın ekonomik istikrar ve refahını Türkiye'nin istikrar ile refahından ayrı görmediklerini dile getiren Erdoğan, "Bu anlayışla her alanda daha yakın işbirliği içinde olmanın yollarını arıyoruz." dedi.
Erdoğan, ülkelerin sorunları arasında ilk sıralardaki işsizlikle mücadeleye yönelik en etkili yöntemlerden birinin yatırımların artırılması olduğuna vurgu yaparak, şu açıklamada bulundu:
"Bu konuda öncelikle görev elbette Kenyalı iş adamlarına düşüyor. Türkiye'de de Türk iş adamlarına düşüyor. Bununla birlikte yabancı yatırımcıların Kenya'da gerçekleştirecekleri doğrudan yatırımlar, istihdam konusunda önemli rahatlama sağlayacaktır. Türk iş adamlarını Kenya'daki yatırım fırsatlarını en etkin şekilde değerlendirmeye davet ediyorum. Doğu Afrika bölgesinin önemli bir merkezi olan Kenya hükümetinin de ülkeye gelecek Türk yatırımcılar için azami kolaylığı ve teşvik mekanizmasını da hayata geçireceğine inanıyorum."
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile ikili ve heyetlerarası görüşmelerde özellikle üç konunun üzerinde durduklarını açıklayan Erdoğan, bunlardan birinin çifte vergilendirmenin önlenmesi olduğunu belirtti.
Tercihli ticaret anlaşmasıyla ilgili konuyu da ele aldıklarını bildiren Erdoğan, "Bunu Sayın Başkan da hemen, süratle bunu bitirelim, çünkü ağustos ayında kendilerini davet ettim, Türkiye'de olacaklar ve o ziyarette de imzaları atalım dedik. İlgili bakanlar komiteleri oluşturdular ve tüm projeleri tek tek ele alıyorlar ve gerek 'PPP' gerekse 'BOT' sistemleriyle nasıl, neler yapabiliriz, bunlar görüşülecek, konuşulacak, ona göre ön hazırlıklar yapılıp ondan sonra da imzalar atılacak." değerlendirmesinde bulundu.
(Sürecek)