Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

İsrail Maliye Bakanı'nın 'Gazze işgal edilmeli' sözleri tepki çekti

İsrailli bakandan skandal sözler

Erdoğan'a Türkler ve Kürtler İçin Bakanlık Önerisi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sofrası'ndaki 4 saatlik toplantıda, sadece ülke içinde değil, bölgede de Türklerin ve Kürtlerin güçlerini birleştirmesi, 'Birlik ve Kardeşlik Bakanlığı' kurulması önerisi geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geleneksel hale gelen Cumhurbaşkanlığı Sofrası'nda ağırladığı akademisyen ve yazarlarla bu kez 'Terör ve Terörle Mücadele ile Güvenlik / Demokrasi Dengesi'ni konuştu. Toplantıya katılan isimlerden edinilen bilgiye göre yaklaşık 4 saat süren 'Sofra'da Cumhurbaşkanı Erdoğan Terörle mücadele sürecinin güvenlik alanında yeni konseptle sürdürüleceği ve bunun tartışılmayacağı mesajı verdi. Terörle mücadelenin hem toplumsal hem siyasal alanda meşru olduğunu vurguladı.

Bir katılımcıya göre, "Erdoğan bu çerçeveye hapsolmadan, toplumsal barış temelinde, gündelik hayatın özgürleştirilmesi nasıl devam eder, aynı sırada demokratik süreci de devam ettirmek gerekir ama bunlar çelişki oluşturur mu?" sorularının yanıtını aradı.

TÜRKLER VE KÜRTLER İÇİN BAKANLIK ÖNERİSİ

IŞİD ve PKK ile mücadele, kimlik, demokraki, özgürlük, reform, yeni anayasa ve başkanlık sistemi başlıkları toplantı boyunca üzerinde durulan konu başlıklarıydı. Türklerin ve Kürtlerin işbirliğinin artırılması en çok üzerinde durulan konulardan oldu. Hatta katılımcılardan biri bunun için bir bakanlık kurulmasını önerdi: Birlik ve Kardeşlik Bakanlığı.

Bir katılımcı bu konuda şunları söyledi:

"Türklerin ve Kürtlerin sadece Türkiye'de değil, bölgede de güçlerini birleştirmesinin getireceği olumlu sonuçların üstünde çok duruldu. Ve hatta bunun için bir konuşmacı Birlik ve Kardeşlik Bakanlığı diyebileceğim bir öneri de bile bulundu. Türklerin ve Kürtlerin bölgede neler yapabileceğine ilişkin bir perspektif vardı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu öneriye "Biz zaten süreci öyle yürüttük" dediği belirtildi.

AK Parti milletvekili Orhan Miroğlu ise toplantı konusunda şunları söyledi:

"Haburun ötesi yani Kuzey Irak ve Suriye'deki Kürtlerle ilişkilerin önemli olduğu belirtildi. Ancak Suriye'deki Kürtler derken PYD kastedilmedi. Sayın Cumhurbaşkanı'nın tavrından da şunu anladık ve memnun olduk, terörle mücadele ederken Türkiye'nin demokrasi zemininden taviz vermeye niyeti yok. "

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da PYD ve YPG'nin Türkiye için terör örgütü olduğunu ancak bölgedeki tüm meşru aktörlerin içinde olduğu bir konseptte çözüm arayışının sürdüğünü söylediği öğrenildi.

"FARKLI AKTÖRLERE İHTİYAÇ VAR"

Toplantıda yer alan bir akademisyen ise sofrada Kürtlerin nabzının tutulması için farklı aktörlere ihtiyaç olduğunun konuşulduğunu söyledi. Kaynak şunları ifade etti:

"Çözüm süreci ölmüş değil, diriltilmeli. Bölgede PKK dışındaki aktörlerin önü açılmalı. PKK kendi dışındaki aktörleri yok ediyor zamanla, devlet buna izin vermemeli. Türkiye dışındaki aktörlerle de bu anlamda konuşulmalı"

'ULUSLARARASI TEZGAH' VURGUSU

Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası bir tezgah sonucunda PKK'nın Türkiye'yi bölmek siparişi üzerine harekete geçtiğini söyledi ve"mücadelemiz buna karşı" dedi.

Toplantıya katılan isimlerden Prof. Dr. Erol Göka bu konuda şunları söyledi:

"Devletin iyiniyetine rağmen terör örgütünün bir suistimal peşinde olduğu ve uluslararası güçlerle el ele vererek kumpas hazırladığına ilişkin bir fikir birliği vardı."

"YENİ BİR İLETİŞİM STRATEJİSİ GEREK"

Katılımcıların üzerinde durduğu bir başka konu ise devletin bu süreçte yeni bir iletişim stratejisi geliştirmesi gerektiğine yapılan vurguydu. Gazetecilere bilgi veren bir isim, "Ortak algı şuydu, yeni bir konsept var ama bu konsepte uygun bir iletişim stratejisi yok" dedi. Kaynak şunları söyledi:

"İletişim sürecinde devletin kendisini iyi anlatamadığı yönünde vurgular oldu, yeni bir koordinasyon süreci olmalı dendi. Ne olursa olsun PKK'nın yeni ve geniş bir propoganda alanı geniş bulduğunu, devleti de zor duruma düşürdüğü belirtildi. Enformasyon akışının hızlı olması gerektiği söylendi"

Toplantıya katılan bir başka akademisyen ise bu konuda şunları söyledi:

"Örneğin Sur'da çatışma olduğunda bunun dilini PKK dünyaya anlatıyor, siz savunmak zorunda kalıyorsunuz denildi. Hem içeride, hem dışarıyla gelişmeler şeffaf olarak paylaşılsın. Savunma pozisyonuna geçmeye gerek kalmadan sağlıklı bir kamuoyu oluşsun. Yoksa çarpıtılarak dünyaya aktarılıyor."

Ayrıca, PKK'nın süreci uluslararası kamuoyuna dezenformasyon ile aktarmaya çalıştığı üzerinde duruldu. "PKK sorunu uluslararası hukuk alanına sıçratmaya çalışıyor. Bu noktada dilimize dikkat edelim."görüşü dile getirildi.

"ERMENİ TEHCİRİNİ ÇAĞRIŞTIRICI DİL"

Edinilen bilgiye göre, bin 128 akademisyenin yayınladığı ve daha sonra soruşturmalara konu olan bildiri de bu çerçevede gündeme geldi. İsminin verilmesini istemeyen bir kaynak bu konuda Erdoğan'ın şunları söylediğini aktardı:

"Bilinçli bir dil var, devlet katliam yapıyor, halkı zorunlu olarak göç ettiriyor dediler. Bu yönüyle Ermeni techirini çağrıştırıcı bir dil bu. Yapıcı değil, Türkiye'yi uluslararası alanda zora sokmaya yönelik, teröre lojistik destek sağlayacak bir dil, iyi niyetli değil. Her gün polis, asker şehit oluyor. Bu insanlar Türkiye üniversitelerinde çalışıyor, onların devletin yanında durma konusunda vicdani anlamda sorumlulukları var. Canı pahasına orada çalışan silahlı güçlere moral motivasyon konusunda destek olmalıyız" (Kaynak: Aljazeera)

Erdoğan'a Türkler ve Kürtler İçin Bakanlık Önerisi
Kaynak: Haberler.com / Güncel
title