Erdoğan'a Hakaret Davası
Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'a ve koruma polislerine konvoyun Beşiktaş'tan geçişi sırasında hakaret ettikleri iddiasıyla yargılanan 4 sanığın beraatine karar verildi.
Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'a ve koruma polislerine konvoyun geçişi sırasında hakaret ettikleri iddiasıyla yargılanan 4 sanık, beraat etti.
İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar katılmazken, avukatları Efkan Bolaç hazır bulundu.
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı Zeynel Sarıbuğa, sanıklardan Koray Çağlıyan'ın, Erdoğan'ın konvoyu geçtiği sırada söylediği sözlerin beddua mahiyetinde olduğunu, hakaret suçu unsurlarının oluşmadığını kaydetti.
Savcı Sarıbuğa, diğer sanıklar Adem Malak, Burcu Kara ve Deniz Tosyalı'nın hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarını işlediklerine dair cezalandırılmalarına yetecek delil elde edilemediğini belirterek, tüm sanıkların beraatine karar verilmesini talep etti.
Sanıkların avukatı Bolaç da müvekkillerinin beraatine karar verilmesini istedi.
Hakim Mustafa Erdoğan, mağdur koruma polislerinin ifadelerinde sanıkların olay mahallinde bulunduklarını ancak kendilerine yönelik tehdit, hakaret ve direnme yapmadıklarını söylediklerini belirtti. Hakim Erdoğan, delil durumu ve tarafların ifadelerini dikkate alarak, sanıklar Tosyalı, Kara ve Malak'ın beraatine hükmetti.
Sanık Koray Çağlıyan hakkında hakaret suçundan dava açıldığını ancak sanığın hakaret etmediğine yönelik savunmasının aksinin ispat edilemediğini bildiren hakim, dosyadaki bilirkişi raporunda, siyah elbise giyen bir kadının "Böyle bir ülkeyi Allah kahretsin. Diktatör oldu bu başbakan" şeklinde sözler kullandığının belirtildiğini vurguladı.
Hakim Erdoğan, bu haliyle yüklenen suçu işleyen kişinin Çağlıyan olmadığını ifade ederek, sanığın beraatine karar verdi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, olay tarihinde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile polis memurları Mehmet Özpişkin, Murat Yeşilkaya ve Adil Kılıç müşteki olarak yer almıştı.
İddianamede, Erdoğan'a, 25 Temmuz 2013'te Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne gittiği sırada, makam aracı Barbaros Bulvarı'nda seyir halindeyken yol kenarındaki şüpheli Koray Çağlıyan'ın, görevinden dolayı hakarette bulunduğu belirtilmişti.
Bunun üzerine konvoydaki polis memurları Adil Kılıç, Mehmet Özpişkin ve Murat Yeşilkaya'nın araçlarından inerek, Çağlıyan'ı yakalamaya çalıştıkları anlatılan iddianamede, olay yerindeki sanıklardan Deniz Tosyalı'nın polis memurlarına hakaret ettiği ve tehdit suretiyle görevlerini yapmalarına engel olmaya çalıştığı kaydedilmişti.
İddianamede, Burcu Kara'nın da polislere hakarette bulunduğu ve tehdit suretiyle görevlerini yapmalarına engel olduğu, Adem Malak'ın ise diğer sanıklar gözaltına alınacağı sırada polis memurlarının yanına giderek, görevlerini yapmalarına engel olmaya çalıştığı öne sürülmüştü.
Deniz Tosyalı ile Burcu Kara'nın "hakaret" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 1 yıldan 6 yıl 4'er aya kadar, Koray Çağlıyan'ın "hakaret"ten 3 aydan 2 yıl 4 aya kadar, Adem Malak'ın ise "görevi yaptırmamak için direnmek"ten 8 aydan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti. - İstanbul