Haberler

Erbil-Bağdat Arasındaki Petrol Anlaşması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmet Hacı Reşit, merkezi hükümetin "Erbil'in petrol gönderimine dair önerisini önemli ölçüde kabul ettiğini" ancak henüz net bir karara varılmadığını söyledi.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmet Hacı Reşit, merkezi hükümetin " Erbil'in petrol gönderimine dair önerisini önemli ölçüde kabul ettiğini" ancak henüz net bir karara varılmadığını söyledi.

Reşit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erbil- Bağdat petrol anlaşmasının geldiği aşama ve bütçeyle ilgili gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

Sürecin şu an için iyi bir noktada olduğunu belirten Reşit, "Kürdistan bölgesi Bağdat'tan bir cevap bekliyor. Neçirvan Barzani'nin 2 hafta önce Bağdat ziyaretinde Irak hükümetine bazı önerilerde bulunmuştu. Kürdistan hükümeti, Kerkük petrolüyle birlikte günlük 550 bin varil petrolü göndereceklerini belirtiyor. Ancak bunun günlük değil, 3 ayda bir hesaplanmasını istiyor. Fakat Bağdat günlük olarak talep ediyordu. Irak hükümeti önerileri kısmen kabul etmiş durumda, ancak net bir karara varamadı. O nedenle Kürdistan hükümeti yetkilileri de kararı bekleyip ona göre hareket edecek" ifadelerini kullandı.

Reşit, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) geçen yıl olduğu gibi bütçesiz kalmayacağını vurgulayarak şunları söyledi:

"Kürdistan bölgesinin bu yılı bütçesiz geçireceğini düşünmüyorum. Çünkü hem merkezi hem de bölgesel hükümet anlaşmaya olan bağlılıklarını ifade etti. Sorun sadece bunu uygulamaya koyacak mekanizmanın kurulmasında. Bu da daha fazla görüşmeye ve müzakereye muhtaç."

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Mesut Haydar da "Kürdistan bölgesinin Irak bütçe yasasına bağlılığını ifade etmesi ve anlaşmaya uyacağına dair açıklaması, mali krizi aşmak için en güzel garantidir. Irak, bütçe yasası da Kürdistan bölgesinin bütçe ve maaşının gönderilmesini zorunlu kılıyor. Aynı şekilde Kürdistan bölgesini de günde 550 bin varil petrolü göndermekle yükümlü tutuyor. Erbil, bunun günlük hesaplanmasını istiyor, ancak Bağdat razı olmuyor. Bununla ilgili bir mekanizmanın kurulmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Irak Parlamentosu'ndaki Kürt milletvekillerinin ve hükümetteki bakanların Bağdat yöneticilerini ikna için yoğun bir diplomasi yürüttüğüne dikkati çeken Haydar, bütçe yasasının uygulanması durumunda ülkenin mali krizi aşacağını savundu.

Bağdat ve Erbil yönetimleri, uzun süren müzakerelerden sonra 2 Aralık 2014'te petrol gönderimi ve bütçenin paylaşımında anlaşmıştı. Ancak Kürt tarafı, Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) kontrolünde söz verdiği petrol ihracını yapmasına rağmen bütçedeki payını alamamıştı. Neçirvan Barzani, sorunu çözmek için Bağdat'a 15 Şubat'ta gerçekleştirdiği ziyaretinde Iraklı yöneticilerden "paramız yok" cevabı aldığını açıklamıştı. Barzani, "Son ziyaretimizde Bağdat'ta para olmadığını gördük. İflas etmiş bir ülkeyle anlaşma yapmışız" ifadelerini kullanmıştı. IKBY Başkanı Mesut Barzani de hali hazırda merkezi hükümetin, Kürt bölgesine 16 milyar dolar borcu olduğunu açıklamıştı. Bağdat'ın, Erbil'e bütçe payı olarak her ay yaklaşık 1 milyar dolar göndermesi gerekiyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close