Haberler

Erasmus Plus'ın 30 Yıllık Hikayesi Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel, "Erasmus'u sadece Türk öğrencilerin yurt dışına gönderilmesi olarak görmüyoruz.

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel, "Erasmus'u sadece Türk öğrencilerin yurt dışına gönderilmesi olarak görmüyoruz. Aslında Avrupa'da bir çok yerde yaşanan ön yargıların kırılması için daha çok Avrupa'dan öğrencinin Türkiye'ye gelmesi lazım." dedi.

AB Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye Ulusal Ajansı ve AB Türkiye Delegasyonu koordinatörlüğünde yapılan "Erasmus'tan Erasmus+'a 30 yılın Hikayesi' konulu programın ikinci ayağı, Erzincan Üniversitesi Yanlızbağ Yerleşkesi Prof.Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yücel, programda yaptığı konuşmada, yaşanan siyasi gelişmeler, Türkiye-AB ilişkileri, AB'deki yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığına işaret etti.

Yücel, ön yargıların yıkılması gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Batılı edebiyatçı Mark Twain'in 'Ön yargılarınızdan, dar görüşlülükten kurtulmak istiyorsanız, seyahat edin. Yeni kültürler tanıyın, gittiğiniz yerde de kendi kültürünüzü tanıtın. Ancak böylelikle dar görüşlülükten ve ön yargılardan kurtulursunuz.' diyor. Bu söz Avrupa'nın bugün içinde bulunduğu durumu aslında çok iyi özetliyor. Bu nedenle Erasmus'u sadece Türk öğrencilerin yurt dışına gönderilmesi olarak görmüyoruz. Aslında Avrupa'da bir çok yerde yaşanan ön yargıların kırılması için daha çok Avrupa'dan öğrencinin Türkiye'ye gelmesi lazım."

Ahmet Yücel, Erasmus'un her ne kadar bir öğrenci değişim programı olsa da yurt dışına giden her öğrencinin Türkiye'nin birer elçisi olduğunu sözlerine ekledi.

AB Türkiye Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı Simona Gatti de AB'nin en başarılı programlarından biri olan Erasmus'un gençlere fırsatlar sunduğuna dikkati çekerek, "Kendi ülkemden örnek vermem gerekirse bu gençlere Erasmus nesili adını veriyoruz. Zira bu gençler başka ülkelere giderek çeşitli konularda farklı deneyimler kazanma fırsatını elde ediyor. Bu yıl 26 Ocak tarihinde Erasmus programının 30 yıl kutlama programı başlatıldı. Erasmus Plus'un 30. yıl dönümü dolayısıyla Avrupa'nın dört bir yanında başlayan konferanslar ve çeşitli etkinlikler yıl boyu devam edecek." dedi.

Türk öğrencilerden Erasmus'a yoğun ilgi

Türkiye'nin bu programa yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Gatti, "Türkiye'den 2004-2015 yılları arasında yarım milyona yakın Türk vatandaşı Erasmus Plus programından yararlandı ve Türkiye, bu programdan en fazla yararlanan ülkeler arasında ön sırada yerini aldı." diye konuştu.

Türkiye Ulusal Ajans Direktörü Mesut Kamiloğlu da Türkiye'nin Erasmus Plus programına 14 yıl önce girdiğini 26 bin proje ve 9 milyon Avro'luk bir kaynağın tahsis edildiğini ifade etti.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ve akademisyenler ile öğrencilerin katıldığı etkinlik, Erasmus'a ilişkin sunumlar ile sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close