Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Epilepsi Tedavisinde Yeni Dönem

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Epilepsi, cerrahi müdahale ile son buluyor


"Cerrahi müdahale"

Epilepsi (Sara), zaman zaman gelen, şuur bulanması ve kaybı ile görülen, bedendeki istemsiz hareketlerle gözlenen bir hastalıktır. Genetik veya sonradan yaşanan travmalar, ateşli hastalıklar, zehirlenmeler epilepsinin nedenleri arasında sayılabilir. Türkiye'deki yaklaşık 750 bin epilepsi hastasının yüzde 30'unun ilaç tedavisine olumlu yanıt vermediğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi'den Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün, epilepsi hastalarına umut olan cerrahi müdahale ile ilgili bilgilendiriyor.

Epilepsi, beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin olağan dışı bir elektro-kimyasal boşalma ile ortaya çıkan nörolojik bir rahatsızlıktır. Epilepsi nöbetleri farklı şekillerde ortaya çıkar. Bazı nöbetlerden önce korku hissi gibi olağandışı algılamalar ortaya çıkarken, bazı nöbetlerde kişi yere düşebilir, bazen ağzı köpürebilir. Hastada klinik olarak belli bir süreye sınırlı, bilinç, davranış, duygu, hareket veya algılama fonksiyonlarına ilişkin bozukluk görülür. Epilepsi hastalarında genel olarak ilaç tedavisi uygulanılır. Ancak ilaç tedavisine rağmen hastaların üçte biri nöbet geçirmeye devam eder.

İlaç tedavisi ile sağlığına kavuşamayan kişilerin epilepsi cerrahisi sayesinde tedavi olduklarını belirten Özel Medline Konya Hastanesi'nden Prof. Dr. Erkan Üstün: "Epilepsi çocukluk ve ergenlik çağının en sık, erişkin döneminin de inmeden sonra ikinci sıklıkta görülen nörolojik hastalığıdır. İlaç tedavisi ile hastaların nöbetleri iyileştirilmeye çalışılır. Ancak kişilerin bir kısmı ilaca dirençlidir ya da zamanla ilaca dirençli hale gelirler. Bu anlamda epilepsi cerrahisi, ilaç tedavisi ile iyileşme kaydedemeyen hastaları sağlıklarına kavuşturur. Cerrahi tedavi ve özellikle temporal lobektomi hem güvenli hem de uzun dönemde epilepsinin neden olduğu komplikasyonları engellemede etkili olur. Özellikle erken cerrahi, epilepsi nöbetlerinin yapabileceği kötü sonuçları engellemesi açısından önemlidir" dedi.

Uzun süreli tedavi ve izlem gerektiren bu hastalığın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediğini belirten Prof. Dr. Erkan Üstün, epilepsi cerrahisi ile hastaların kısa sürede tedavi olabildiğini belirtiyor ve ekliyor: "Yaklaşık olarak 20 kişiden biri yaşam boyu bir defa nöbet geçirebilir ve tek nöbet sonrası bir daha nöbet tekrarlamayabilir. Epilepsi cerrahisi, nöbetleri (bayılmaları) ilaçlar ile kontrol altına alınamayan hastalarda uygulanabilecek olan bir tedavi yöntemidir. Genel olarak ilaca dirençli olan hastaların yüzde 50'sine epilepsi cerrahisi uygulanabilir. Cerrahi tedavi ile nöbetler ya tamamen ortadan kalkmakta ya da nöbetlerin sıklık ve şiddetinde önemli derecede azalma sağlanmaktadır" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title