Epidural Anestezi Yöntemiyle Ağrısız Normal Doğum

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekirdağ Özel Yaşam Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr.

Tekirdağ Özel Yaşam Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Emine Özdemir, 'epidural anestezi' yöntemiyle anne adaylarının ağrısız normal doğum yapabileceklerini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı yapmış olduğu kampanya ile anne adaylarını normal doğuma teşvik ederken, bu kampanyanın en büyük destekçisi olan Tekirdağ Özel Yaşam Hastanesi de, anne adaylarını normal doğumun en ağrısız olanı 'epidural anestezi' yöntemini uygulayarak, sağlıklı bir şekilde doğum yapmalarını sağlıyor.

Yapılan yöntem hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Emine Özdemir, "Epidural anestezi ağrı hissini ortadan kaldırmak için normal doğum esnasında yapılan bölgesel anestezi şeklidir. Epidural analjezi ile doğuma (ağrısız doğum) halk arasında 'prenses doğum' da denilmektedir. Anne adayının oturur pozisyonda iken beldeki uygun bölge küçük bir iğne ile lokal anestezik uygulanarak uyuşturulduktan sonra epidural aralığa ince plastik bir katater yerleştirilir. Bu kataterden verilen lokal anestezik ilaç ile ağrının algılanması engellenebilir. Böylece anne adayı doğum eylemine, ağrı duymadığı için daha etkin şekilde katılabilir" dedi.

Kadınların bu sayede ağrılarından kurtulduğunu ifade eden Özdemir, "Kadınlarda normal doğumun en çok korkulan yanı doğum ağrılarıdır. Hatta pek çok kadın sadece bu ağrıları yaşamamak için daha riskli olmasına rağmen sezaryen ile doğumu tercih etmektedir. Değişik yöntem ve ilaçlarla doğum sırasında anne adayının duyduğu ağrıyı yok etme veya azaltma işlemine kısaca, 'ağrısız doğum', 'doğum analjezisi' veya 'doğum anestezisi' denebilir. Epidural analjezi en çok kullanılan ağrısız doğum yöntemlerinden biridir. Üzerinde en çok çalışma yapılmış ve tecrübe kazanılmış olanıdır. Epidural analjezide esas, ağrının beyine iletiminin, lokal anestezikler ile bloklanmasıdır. Bu şekilde ağrının algılanması engellenmiş olur. Epidural analjezi uygulanması durumunda doğum sürecinde anne adayı ve çocuk, doğum uzmanı ve anestezi uzmanının kontrolü altındadır. Bu şekilde anne adayı ağrıyı hissetmeden rahat ve güvenli koşullarda doğum yapabilir. Doğum sonrasında gerekebilecek dikişler sırasında da ağrı duyması, bu yöntemlerle engellenebilir" diye konuştu.

Uygulamada felç riski olmadığını aktaran Özdemir, "Uygulama alanı, omuriliğin etrafındaki koruyucu sıvının dışındaki kalın zarın dış tarafındadır. Yani omurilik veya sinirlere direkt teması olmamaktadır. Ancak yapılan işlem gereği ağrı duyusu ile birlikte hareket kabiliyeti de geçici olarak kaybolabilir ve anne adayı bacaklarını bir süre hareket ettiremeyebilir. 'Felç yapma' ifadesi buradan gelmektedir. Bu etki en fazla 1-2 saat içinde tamamen ortadan kalkar" ifadelerini kullandı. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close