Haberler

Entegre Orman Yönetimi Projesi Tanıtıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığının başlattığı projeyle, Akdeniz orman bölgesindeki yüksek koruma değerine sahip ormanların çok yönlü faydalarının gösterilmesi, bu alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması ve karbon depolamasının sağlanması amaçlanıyor Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Akman: "Proje dünya ülkeleriyle paylaşılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının başlattığı projeyle, Akdeniz orman bölgesindeki yüksek koruma değerine sahip ormanların çok yönlü faydalarının gösterilmesi, bu alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması ve karbon depolamasının sağlanması amaçlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü yürütücülüğünde ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi uygulayıcılığında Küresel Çevre Fonu'nun desteğiyle sürdürülen "Türkiye'de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi"nin açılışı toplantısı yapıldı.

Programa, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska katıldı.

Projeyle, Akdeniz orman bölgesindeki yüksek koruma değerine sahip ormanların çok yönlü faydalarının gösterilmesi, bu alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması ve karbon depolamasının sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda, Türkiye'de ormanların yönetiminde entegre yönetim anlayışının uygulanmasının teşvik edilmesi hedefleniyor.

-Proje 5 yıl sürecek

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, projenin 5 yıl süreceğini belirterek, bütçesinin 28,5 milyon dolar olduğunu, dörtte birinin küresel çevre fonunca karşılandığını ifade etti.

Dünyada geçen 10 yılda orman alanlarında azalma olduğuna dikkati çeken Akman, buna karşılık Türkiye'nin son 10 yıldır yaptığı ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarıyla orman varlığını artıran ülkeler arasında üst sıralarda yer aldığını söyledi.

Türkiye'de son 10 yılda toprakla buluşan fidan sayısının 3 milyar olduğunu ve fidan üretiminin artırıldığını dile getiren Akman, yapılan çalışmalar neticesinde ağaç servetinin 2013 yılında 1,5 milyon metreküpe ulaştığını, orman yangınlarıyla mücadelede araç takip ve yangın izleme sistemi kurulduğunu hatırlattı.

Proje hakkında bilgi veren Akman, "Proje dünya ülkeleriyle paylaşılacak. Proje kapsamında iklim değişikliğiyle mücadelede ormanların katkılarının artırılması hedefleniyor" dedi.

-"Projenin başlatılması Türkiye için önemli"

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, ormanların korunmasının ve sürdürülebilir yönetiminin öncelikleri olduğunu belirtti. Projenin başlatılmasının Türkiye için önemli olduğunu dile getiren Üzmez, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

BM Daimi Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska ise projenin orman yönetiminin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacağını dile getirdi.

Ormanların insanlık ve ekonomik gelişme için hizmet sunduğunu, dünyanın üçte birini kapladığını ve çevresel faydalar sağladığını belirten Dimovska, projenin küresel gündeme katkı sağlayacağını ve çalışmanın ormancılık alanında örnek teşkil edeceğini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close