Haberler

Engelsiz Bilişim Projeleri İşbirliği Protokolü Fatma Şahin ve Binali Yıldırım (2)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Eğer dünyanın 10. büyük ekonomisi olacaksak engelli kardeşlerimizi kalkınmanın merkezine almak durumundayız" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Eğer dünyanın 10. büyük ekonomisi olacaksak engelli kardeşlerimizi kalkınmanın merkezine almak durumundayız" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında "Engelsiz Bilişim Projeleri İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Protokol ile işaret dili tercümanlarından oluşacak bir çağrı merkezi vasıtasıyla telefon hattı veya internet üzerinden görüntülü görüşme sağlanarak işaret dili tercümanlığı ve bilgiye erişim hizmetleri verilecek.

Burada konuşan Bakan Şahin, hayatta başarının kendiliğinden olmadığını belirterek, engelli insanlar için büyük bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Şahin, meselenin göz, kulak, el, ayak değil asıl önemli olanın gönülden gönüle giden yolun kısaltıldığı zaman başladığını ifade etti. Bilgi ve teknoloji çağında yaşandığını vurgulayan Şahin, "Zamanın ruhunu yakalamamız lazım. Hayat değişiyor, ihtiyaçlar gelişiyor. Dolayısıyla engelli kardeşlerimizin eğitimde, sağlıkta, istihdamdaki iyileşmelerle beraber hayatın her alanında, sosyal hayatta, kültürel alanda bir tuşa basıp, bunları öğrenme ihtiyacı hissediyorsa aynı şekilde bütün engelli kardeşimin o ihtiyacını gidermem gerekiyor" diye konuştu.

Bugün işaret dili tercümanlığıyla bunu çok daha rahat ifade edebilen bir Türiyeye'ye gidildiğini vurgulayan Şahin, şunları söyledi:

"Eğer dünyanın 10. büyük ekonomisi olacaksak engelli kardeşlerimizi kalkınmanın merkezine almak durumundayız. Bu, bilgi ve teknoloji çağının bir gereğidir. Bunu yaptığımız zaman herkes kazanacak. Bizim bütün gücümüzü kullanamadığımız beşeri sermayeyi, 10. ekonomiye dönüştürmemiz mümkün değil. Bu çalışmayı hem bakanlığım adına hem şahsım adına çok önemsiyorum. Beraber inşallah engellilerin önündeki birçok engeli aşabildiğimiz zamanı da hep birlikte en kısa sürede yakalayacağız. Bunun için de güç birliği, koordinasyon ve işbirliği yapmak gerekiyor."

Bakan Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a da projedeki katkılarından dolayı teşekkür etti.

-"Üçüncü eli olup da kullanmayanları görüyoruz"

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, hayatlarındaki engelleri ortadan kaldırdıkları için her iki bakana da çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Bakanlar Şahin ve Yıldırım'ın yaptıkları yardımlarının gizli kaldığını belirten Çelebi, "Bu nedenle öncelikle 'üçüncü el, üçüncü göz ve üçüncü kulak' diyoruz. Üçüncü eli olup da kullanmayanları görüyoruz. Bu nedenle bu projenin engellilere hayırlar getireceğine inanıyorum. Bu bakanlarımız, teknolojiyi engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına yola çıktı" dedi.

İşitme engelli Mesut Türker ise daha önce hastaneye gittiğinde doktor ile yanında tercüman olmadan iletişim kuramadığını, bu uygulama ile artık böyle bir sıkıntısının olmadığını söyledi.

Konuşmaların ardından "Bana bir masal anlat baba" isimli şarkıyı, işitme engelli iki öğrenci işaret dilinde aktardı, bu arada Bakan Yıldırım'ın duygulandığı görüldü.

Konuşmaların ardından her iki bakan, "Engelsiz Bilişim Projeleri İşbirliği Protokolü"nü imzaladı.

Engelsiz Bilişim Projeleri İşbirliği Protokolü

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

- "Bugün işitme, görme ve fiziki engelleri olan vatandaşların hayatının nasıl daha kolaylaştırılacağının çalışması yapıldı"

- "Büyük projeler ülkenin kalkınması, refahı, daha gelişmiş ve dünyada daha saygın ülke olması için önemli. Marmaray, yeni İstanbul havalimanı projesi, Ankara-İstanbul hızlı treni, tüp geçiş projesi önemlidir, ancak bugün gerçekleştirdiğimiz projeler daha önemlidir. Çünkü doğrudan insana dokunan projelerdir"

- "Büyük projeler gerçekleştirdik, 11 yılı dolu dolu geçirdik. Ama hiçbir proje, beni bu kadar heyecanlandırmıyor. Engelli kardeşlerimizin hayatına dokunan küçük ama anlamı çok büyük projeler kadar heyecanlandırmıyor"

ANKARA Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıracak projelerin önemine işaret ederek, "Marmaray, yeni İstanbul Havalimanı Projesi, Ankara-İstanbul Hızlı Treni, Tüp Geçiş Projesi önemlidir ancak bugün gerçekleştirdiğimiz projeler (Engelsiz Bilişim Projeleri) daha önemlidir. Çünkü doğrudan insana dokunan projelerdir" dedi.

Bakanı Yıldırım, bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında Bakanlık Konferans Salonunda "Engelsiz Bilişim Projeleri İşbirliği Protokolü" imza töreninde yaptığı konuşmada, karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu, iletişim akıl yollarının yanında bir de gözükmeyen gönül yollarının bulunduğunu belirtti.

Yol denilince insan, medeniyet ve hizmetin akla geldiğini dile getiren Yıldırım, "İnsanı ve insana hizmeti sevmezseniz gönül yolu da yapamazsınız, demiryolu da yapamazsınız, havayolunu da halkın yolu yapamazsınız. Her şeyin başında insanı seveceksiniz eksiğiyle, günahıyla, sevabıyla, engeliyle, engelsiziyle insanı seveceksiniz. Bizim inancımızın da geçmişimizin de medeniyetimizin de tarihe vurduğu mühür budur, 'insanı yücelt ki devlet yücelsin' anlayışının 6 asırdan fazla 3 kıtada hakim olmasının arkasındaki gerçek insan sevgisidir, insana olan hizmet aşkıdır" diye konuştu.

Heyecanın ve duygusal coşkunluğun yaşandığı bu toplantıların, engelsiz vatandaşları hatırlamanın aracı olmadığını ifade eden Yıldırım, her seferinde yeni bir hizmetin adımının atılması olduğunu söyledi.

- "Bugün yeni bir çözümü engellilerle paylaşmanın hazzını yaşıyoruz"

Bugün işitme, görme ve fiziki engelleri olan vatandaşların hayatının nasıl daha kolaylaştırılacağının çalışmasının yapıldığını bildiren Yıldırım, "Elimizde imkan var, bilişim ve teknoloji gelişti, yeter ki siz bir şey yapmak isteyin" dedi.

Sorunlara kafa yorulduğunda çözüm üretilebileceğini, bugün de yeni bir çözümü engellilerle paylaşmanın hazzını yaşadığını kaydeden Yıldırım, her şeyin hayallerle başladığını, azmedilmesi halinde hayallerin hakikate dönüşeceğini anlattı.

Hedefin yeteneklerle orantılı olarak ortaya konulması gerektiğini dile getiren Yıldırım, hedefin yanlış konulması halinde hedefe ulaşılamayacağını, büyük laflar etmek yerine küçük de olsa bir şeyler yapmanın toplum için daha anlamlı olacağını söyledi.

Büyük projelerin ülkenin kalkınması, refahı, daha gelişmiş ve dünyada daha saygın ülke olması için önemli olduğunu belirten Yıldırım, "Marmaray, Yeni İstanbul Havalimanı Projesi, Ankara-İstanbul Hızlı Treni, Tüp Geçiş Projesi önemlidir ancak bugün gerçekleştirdiğimiz bu projeler daha önemlidir. Çünkü bu doğrudan insana dokunan projelerdir. İhtiyacını görmekte sıkıntı geçen kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini arttıran projelerdir. Büyük projeler gerçekleştirdik, 11 yılı dolu dolu geçirdik. Ama hiçbir proje, beni bu kadar heyecanlandırmıyor. Engelli kardeşlerimizin hayatına dokunan küçük ama anlamı çok büyük projeler kadar heyecanlandırmıyor" diye konuştu.

Türkiye'yi yöneten iktidarın milletten aldığı güçle elde edilen imkanları, hizmet olarak sunduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bunu milletimizin duası ve desteğiyle başardık. 11 yıl durmadan, yorulmadan çalışmaya devam ettik ama ülkemizin elde ettiği güven ve istikrar bence bu sonuçların elde edilmesinde en büyük katkıdır. Güçlü liderlik, ülkesini seven, milletine sevdalı bir Başbakanımız var. Onun ekibi olarak bizler de ülkemize ve milletimize hizmet için ilk günkü heyecanı koruyarak çalışıyoruz" dedi.

Bugün 3 önemli imkanı, 3 farklı engel grubuna sağladıklarını anlatan Yıldırım, görme, işitme ve bedensel engelliler için teknolojinin imkanlarını kullanarak onların ihtiyaçlarını karşılayacak işleri yaptıklarını söyledi.

- "Bu proje, ne ilk ne de sondur"

Bakanlığın sosyal sorumluluk projesi kapsamındaki söz konusu projenin, evrensel hizmet fonundan sağlanacak cihazları temin edeceklerini, gerekli eğitimleri vereceklerini bildiren Yıldırım, daha sonra bu cihazları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına teslim edeceklerini, onların da cihazları hak sahiplerine vereceklerini söyledi.

"Bu proje, ne ilk ne de sondur" diyen Yıldırım, engelli vatandaşların toplum gündeminde sürekli yer almasını ve farkındalığın arttırılmasını istedi. Zihinlerdeki engelin kaldırılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Küçük yaşta, daha ilkokula başlamadım. Köyde, babamla gittiğim bayram namazından sonra ilk işimiz elimize torba alıp ev eve dolaşmaktı. Dolaşıyoruz, evin birine girdiğimde bir odaya dalmak istedim, önüme çıktılar 'aman oraya girme diye' beni çevirdiler. Korktum, niye acaba oraya girmem istenmiyor. Daha sonraki yıllarda öğrendim ki özürlü bir evlatları var, onu insanlardan saklıyorlar. Çok acı bir şey, ama o günler geride kaldı. Artık özürlümüz, engellimiz baş köşede. Diyoruz ki 'hepimiz bir engelli adayıyız' aklımızı başımıza alalım, kimsenin garantisi yok. Birlikte yaşayacağız, birlikte zorlukları aşacağız. Birlikte dayanışma ve destek içinde hayatımızı sürdüreceğiz. Bu çalışmalar da bununla ilgilidir" dedi.

Yıldırım, engellilerin de maraton koşusu gibi devlette işe girme için engelsizlerle aynı şekilde yarıştıklarını, bunun büyük bir adaletsizlik olduğunu dile getirerek, engellilerin kendi aralarında yarışmasını sağlayan düzenlemeyle yaklaşık 20 binin üzerinde istihdam sağlandığını, bunların devam edeceğini kaydetti.

Devletin yapabileceklerinin dışında herkesin üzerine düşen görevi yapmasını isteyen Yıldırım, "Bu onlardan biridir. Bu, sivil toplum kuruluşlarıyla, bakanlıklarımızın ve ben de varım diyen işletmelerimizin bir araya gelerek gerçekleştirdiği projedir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, hayırlı olsun" diye konuştu.

Bakan Yıldırım ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuşmaların ardından Engelsiz Bilişim Projeleri İşbirliği Protokolünü imzaladı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close