'Engellilerin Siyasal Yaşama Katılım Hakkı" Çalıştayı
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Türkiye çağı yakalayacaksa, çağdaş olacaksa, Cumhuriyet'in temel niteliklerine uygun bir geleceğe adım atacaksa engelli yurttaşlarımızın önündeki engelleri el birliğiyle kaldırma zorunluluğumuz var" dedi.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Türkiye çağı yakalayacaksa, çağdaş olacaksa, Cumhuriyet'in temel niteliklerine uygun bir geleceğe adım atacaksa engelli yurttaşlarımızın önündeki engelleri el birliğiyle kaldırma zorunluluğumuz var" dedi.
Engelliler Konfederasyonu, TBB ve Friedrich Ebert Vakfınca Avukat Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Engellilerin Siyasal Yaşama Katılma Hakkı" konulu çalıştay düzenlendi.
Feyzioğlu, çalıştayın açılışında, Türkiye'de 9 milyonun üzerinde kayıtlara geçmiş engelli bulunduğunu, aile bireyleriyle hesapladığında yaklaşık 20 milyonluk bir sayıdan bahsedildiğini söyledi.
Engellilerin, milletin asli unsuru olduklarının herkesce kabul edilmesini beklediklerini dile getiren Feyzioğlu, "Bir lütuf isteyen yok, tam aksine Anayasa'nın ilk 3 maddesinde yazılı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin değişmez temelleri içerisinde yer alan, sosyal devlet niteliğinde ne yazıyorsa onu istiyorlar, yani fırsat eşitliği" dedi.
Hiç kimsenin hangi fiziksel durumda, ırkta, mezhepte, dinde doğacağına karar verme imkanı bulunmadığını belirten Feyzioğlu, hiç kimsenin yarın başına ne geleceğini de bilemeyeceğini ama herkesin hayalleri ve hedefleri olduğunu ifade etti.
-"Doğanın değil, insanın yarattığı suni engel"
İnsan eliyle yaratılmış suni engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sosyal devletin görevi bu. Milletimizin asli unsuru olma temel hakkına sahip bulunan 9 milyon yurttaşımız gerçekten bu haklı taleplerinin karşılığını görüyorlar mı? 30 Mart 2014 yerel seçimlerde 22 bin 300 belediye meclis üyesi seçildi tüm Türkiye'de. 22 bin 300'ün içinde 9 milyon engelli yurttaşımızdan kaçı belediye meclis üyeliğine seçilebildi? Sadece 30. Bu doğanın değil insanın yarattığı suni bir engeldir. TBMM'de hali hazırda 3 engelli milletvekili var önemli çalışmalar yapıyorlar ama 3'ü de örgütlü yapılardan ve engellerin kaldırılması mücadelesinden gelmiyor."
Yaklaşan seçimlerde örgütlü toplumun gücünü arkasına alacak kişilerin TBMM'ye girmesine ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Feyzioğlu, "Türkiye çağı yakalayacaksa, çağdaş olacaksa, Anayasası'nda belirtilen Cumhuriyet'in temel niteliklerine uygun bir geleceğe adım atacaksa engelli yurttaşlarımızın önündeki engelleri el birliğiyle kaldırma zorunluluğumuz var" ifadesine yer verdi.
-"Engellilik, siyasete katılımı sınırlandıran bir faktör"
Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli de Türkiye'de siyaseti katılımı etkileyen en önemli faktörlerden birinin gelir olduğunu belirterek, geliri yüksek kişilerin siyasete girebildiğini söyledi.
Siyasete katılımı sınırlandıran bir başka faktörün de "engellilik" olduğunu ifade eden İçli, yıllardır engellilerin siyasette etkin rol üstlenemediğini dile getirdi. Engellilerin siyasal yaşama katılmasının önemine işaret eden İçli, bu konuda siyasi partilerde farkındalık yaratmayı amaçladıklarını kaydetti.