Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Engellilerİn Hakları Kamu Yöneticilerine Anlatıldı

Engellilerİn Hakları Kamu Yöneticilerine Anlatıldı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamu hizmetlerinde engellilere fırsat eşitliğinin sağlanmasını amaçlayan 'Engelsiz Olabilirsiniz' projesiyle, Bursa'daki yaklaşık bin kamu personeline ulaşılarak engelli bireylerin hakları anlatıldı.

Avrupa Birliği Sivil Diyalogun Geliştirilmesi Hibe Programınca desteklenen Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi, Engelliler Kültür Sanat Derneği'nin (Ensader) ortağı olduğu ve Sosyal Politikalar Merkezi Derneği'nin (Somer) koordinasyonunda yürütülen 'Engelsiz Olabilirsiniz' projesi, düzenlenen törenle sona erdi. Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ve kamu kurumlarının yönetici ve çalışanlarının katıldığı program, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) gerçekleştirildi.

Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, projeyle engellilerin sosyal hayata katılımı için bir adım daha atıldığını söyledi. Bursalıları engelli bireylere karşı duyarlı olduğunu belirten Keskin, "Özellikle kamu yöneticilerimizin de zihinlerindeki engellerin ortadan kalkması ve engellilerimizin sosyal hayata adapte olması için daha fazla çabaya ihtiyacımız var. Bursa Kent Konseyi, şehirde ortak aklı harekete geçiren bir mekanizma olduğu kadar yapmış olduğu çalışmalarda da Türkiye'nin diğer şehirlerine rehberlik etmektedir.

Sivil toplum kuruluşlarımızın gelişmesine ve kurumsallaşmasına destek olmak için AB projelerini alabilmeleri noktasında katkı sağlıyoruz. 'Engelsiz olabilirsiniz' projesiyle birlikte Bursa Kent Konseyi 5 adet AB projesine katkı koymuş ve teknik destek sağlamıştır. Umarım bu projeyle engelli bireylerin sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımına ve fırsat eşitliğine katkıda bulunuruz" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sunay Özkul ise, herkesin engelli olabileceğini fakat gönüllerin engelli olmaması gerektiğini ifade etti. Göreve geldikten sonra Bursa'da derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının gönüllü çalışmalara büyük ilgi gösterdiğini fark ettiğini de anlatan Özkul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin ve Bursa'nın ilk Şiddet Merkezi'ni yakında hizmete açacaklarını hatırlatan Özkul, "Bursa'da 12 bin 350 engelli vatandaşa evde bakım hizmetleri başlığı altında hizmet veriyoruz.

Bunun yanında 5 özel bakım merkezimizde toplam 430 yatak kapasitemizle hizmet veriyoruz. Merkezlerimizin doluluk oranı ise 250 civarında. İhtiyaç duyan ve bu hizmeti bilmeyen vatandaşlarımızın bizlere ulaşmasını bekliyoruz. Öte yandan özel huzur evimiz ve rehabilitasyon merkezimizle yaşlı ve özürlülerimize hizmetimiz sürüyor" diye konuştu.

Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, modern insanın kendisini başkasının yerine koyabilen insan olduğunu söyledi. Engelli olmanın bu çağda ütopya değil, hayatın bir gerçeği olduğu vurgulayan Birkan, "Hepimiz birer engelli olabiliriz. Buna rağmen şehirlerimizde ve hayatımızda engellilere yönelik bir plan ve programımız yok. Bursa Barosu olarak halkımızın yanındayız. İhtiyaç duyulan hukuki konularda gerekli desteği vermeye hazırız.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney ise, engellilerin haklarından yeterince yararlanamadığını dile getirdi. Projeyle kamudaki yöneticilere bu durumu hatırlatmak istediklerini söyleyen Güney, "Yaklaşık bin kişi projeden yararlandı. Anayasada 'devlet özürlülerin sosyal hayata katılması için tedbirleri alır' maddesi bulunmaktadır.

Hepimizin görevi bellidir. Özürlüler sadece aylık istemiyor. Türkiye'de engellilerin istihdama katkısı çok alt seviyelerde bulunuyor. Devlet bunu aşmak için ÖSYM aracılığıyla sınav açıyor. 20 bin kişilik kadro bekleniyordu ancak 3 bin 500 kişilik kadro verildi. Sadece Bursa'dan sınav için 2 bin kişi müracaat etti. Umarım devletimiz tarafından konuya çözüm getirilir" dedi.

Devletin eğitime önem verdiğini hatırlatan Güney, "Engellilerimiz sadece maaş alıp, hiçbir şey yapmadan durmak istemiyorlar. Üreterek topluma katılmak istiyorlar. Bunu sağlamakta devletin görevidir. Bursa'da yaklaşık 7 bin özürlümüz Milli Eğitim'de eğitimlerini sürdürüyor.

Rehabilitasyon merkezlerindekileri de katarsak yaklaşık 15 bin kişi eğitimden yararlanıyor. Buna rağmen bu rakamı yetersiz buluyoruz. Bizler hem onları eğitme teşvik edeceğiz, hem de onlar için kalıcı eğitim kurumları oluşturacağız" diye konuştu.

Ensader Başkanı Ayhan Zenbilci, 'Engelimiz kent olmasın' ve 'Engelsiz olabilirsiniz' projelerini peş peşe gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Birinin fiziksel manada, diğerinin zihinsel manada engellerin ortadan kaldırılması için Türkiye'de bir ilk olduğunu anlatan Zenbilci, "Ülkeler uzaya araç gönderirken, bizler binalara giremediğimizden konuşuyoruz. Proje kapsamında yaklaşık 13 arkadaşımıza görev verdik ve yaklaşık bin personele ulaştık. Sivil toplum olarak şehrin dinamiklerini fitilini ateşledik" dedi.

Konuşmaların ardından Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala tarafından engellilere duyarlılık gösteren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Yenişehir Havaalanı, Nilüfer Belediyesi, İl Tarım Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Defterdarlığı'na 'Engelsiz Kurum Andı'nı içeren tablo hediye edildi. Programın sonunda 'engellilere yönelik sorunlar ve çözüm yolları' konulu panele geçildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title