Engellilerin Artık Bileklikleri Var
Muğla ve Yöresinde Yaşayan Yabancıların Derneği, kayıp durumunda aileleriyle irtibata geçilmesi için, zihinsel engelliler, yaşlılar, sara ve şeker hastalarının kullanacağı özel bileklikler hazırlanmasını içeren 'Can Melek Projesi'ni hayata...
Muğla ve Yöresinde Yaşayan Yabancıların Derneği, kayıp durumunda aileleriyle irtibata geçilmesi için, zihinsel engelliler, yaşlılar, sara ve şeker hastalarının kullanacağı özel bileklikler hazırlanmasını içeren 'Can Melek Projesi'ni hayata geçirdi. 'Can melek' adı verilen bileklikler Japonya'dan getirtilerek, engelli çocukların bileklerine takıldı.
Derneğin yönetim kurulu kararı ile hazırlanan proje çerçevesinde bilekliklere kişinin adı, rahatsızlığı ve irtibat sağlanacak numara yazılacak. Böylece herhangi bir kayıp durumunda, kişinin yakınlarına ulaşılmış olacak. Proje için Ortaca İlçesi'nde bulunan Özel Coşku Rehabilitasyon Merkezi'nde tören düzenlendi. Muğla ve yöresinde Yaşayan Yabancıların Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Karanfiloğlu, ilk etapta zihinsel engellilere verilecek bileklikler için Japonya'ya bin adet sipariş verdiklerini söyledi. Düzenlenen törende 19 bilekliğin zihinsel engelli çocukların bileklerine takıldığını kaydeden Karanfiloğlu, diğer bileklikleri Muğla genelinde belirlenecek kişilere vereceklerini söyledi.
'Can melek' bileklilerinin zihinsel engelliler, yaşlılar, sara ve şeker hastaları için planlandığını belirten Karanfiloğlu, "Projenin ikinci aşaması 'cankurtaran melek' bileklikleri olacak. Sağlık Bakanlığı ile temasa geçip bu bileklikleri de organ bağışında bulunan kişiler için hazırlamayı planlıyoruz. Biz bu iki projede yöre idarecilerinden ve sivil toplum kuruluşlarından destek bekliyoruz. Hep birlikte el ele vererek sosyal projemizin Muğla'dan büyüyerek tüm Türkiye'ye, hatta tüm dünyaya yayılmasını istiyoruz. Bu sadece bizim projemiz olmamalı, sosyal ve kamusal duyarlığı olan herkesin olmalı" dedi.
Dernek Başkan Yardımcısı John Vickers da herhangi tehlikeli bir durumda engelli ve hasta kişinin başına bir şey geldiğinde bu bilekliklerin çok işe yaracağını söyledi. Dernek üyesi Alberta Stockdale, Sylvie Katarcı ve Roselyn Korkmaz da projeyi Avrupa'ya taşıyacaklarını belirtti. Özel Coşku Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Eylem Tan, derneğe bu projede kendilerini pilot okul olarak seçtikleri için teşekkür etti. Velilerden Bilge Kaya, "Benim 20 yaşında zihinsel engelli çocuğum var. Sokağa tek başına çıkamıyor. Çıktığı zaman kaybolacak diye korkuyorum. Birkaç kez başımıza geldi. Ne yapacağımızı şaşırdık. Şimdi bu bileklikler sayesinde eğer çocuğum kaybolursa daha kolay bulacağız" diye konuştu. - Muğla / Ortaca