Engellilere "Özgür Gezegen"
"Özgür Gezegen" projesi engelli vatandaşların engellerini ortadan kaldıracak.
"Özgür Gezegen" projesi engelli vatandaşların engellerini ortadan kaldıracak. Özgür Gezegen adlı proje TV programı formatında olacak ve engelli vatandaşların seyahat ile yaşam engelini ortadan kaldırmak için hayata geçirilecek. Engelli vatandaşlar ülkemizden başlayıp, gezegende kendisine uygun yaşam alanlarının nerde olduğunu, buralarda ne tarzda aktiviteler olduğunu ve bu sayede planlarını oluşturabilecek duruma gelebilecekler. TV programı bir seyahat programı olmakla birlikte, içerdiği mizahi yaklaşımla gerçek hayatın dinamizmini taşıyacak. Bu sürede oluşan deneyimler günlük, haftalık, aylık ve ulusal düzeyde yayınlanan basın organlarında belli periyodlarla paylaşılarak farklı bir kitleye de ulaşılması sağlanacak. İnternet sitesi aracılığı ile "özgür alanlar" tüm ilgililere referans olarak iletilecek. Bu noktada özgür alanların belirlenmesi sadece özgür gezegen konsepti içerisinde yer alan görevliler tarafından değil, ülkemizden ve dünyanın tüm ülkelerinden katılımcıların yardımı ile sağlanacak.
ÖZGÜR GEZEGEN TÜM MEKANLARIN HERKES İÇİN EŞİT OLMASINI SAĞLAYACAK
"Özgür Gezegen"i hayata geçirmek için uğraşan ve 6 aylık iken geçirmiş olduğu polio sekeli nedeniyle tekerlekli sandalye kullanmaya başlayan Hüseyin Aksu, Bu tarz bir projenin Türkiye'de ilk kez hayata geçirileceğini düşündüğünü ve gezegendeki tüm alanların herkes için eşit oranda özgürleşmesini hedeflediklerini belirtti. Aksu, " Türkiye'de ilk kez hayata geçirileceğini düşündüğümüz bir proje ile karşınızdayız. Projemizin adı "Özgür Gezegen" Gezegenimizde ki tüm alanların tüm mekanların herkes için eşit oranda özgürleşmesini hedefleyen, özgür alanları da hedefleyen ve bilmeyenlerle paylaşmayı hedefleyen bir proje. Dezavantajlı grupların bunların içerisinde engelliler, hastalar, yaşlılar var tümünün doğru adresleri ile bulup ilgilileri ile buluşturmak amacımız. Bunun için de yapılacak bir televizyon programı lokomotif görevini görecekler. Bununla ilgili görüşmelerimiz, sponsorluk çalışmalarımız devam ediyor. Özgür Gezegen'de engellilerin farkındalığını da arttırmak aslında hedefleniyor. Bugüne kadar toplumun diğer kesimlerinin farkındalığını arttırmaya yönelik işler yapıldı. Fakat engellilerin de bir farkındalığını ölçmesi, bunu arttırmaya yönelik bir şeyler yapması gerekiyor diye düşünenlerdenim. Bu projede engellilerin farkındalığını da birazcık yükseltmeyi hedefliyoruz. Özgür Gezegen'in sadece bir televizyon programı veya bir web sitesi ile sınırlı kalmaması için tüm yerel yönetimlerin, tüm kamu kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının olaya katılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Sadece ülkemizdeki alanlarla sınırlı değil bu projenin kapsamı. Dünyadaki dezavantajlı gruplar nerelere gider, ne yerler, ne içerler, nasıl eğlenirler ülkemizde bunun uygulaması nasıl olur? ve bunların paylaşılmasında nasıl bir eğlence çıkar bunun da takipçisi olacağız. Çünkü bu bir seyahat programı. Bu bir yeri gelirse mizah ve eğlence programı olacak. İnteraktif bir program olmasını hedefliyoruz. Engelsiz insanların da bu yolculuğumuzda bize eşlik etmesini, bizi anlamasını, değerlendirmesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Engelli bir birey olarak en iyi yaptığı şeyin yaşamak olduğunu ifade eden Aksu, "Bu projeyi hayata geçirirken öncelikle şunu düşündüm en iyi yaptığım şey nedir? Sorusunun cevabını vermeye çalıştım. Tabii ki kişisel bir takım vasıfları var herkesin ama benim en iyi yaptığım şey bir engelli olarak yaşamak. Bütün dezavantajlı durumları bertaraf edebilecek şekilde hayata katılmak diye düşündüm ve bunun için ne yapmam gerektiğini hangi ayrıntılarla uğraştığımı bir alt alta koyduğumda önüme güzel bir portföy çıktı aslında. Ülkemizde de birçok yerde engellilerin sosyal hayta katılabileceği yerler ve özgür alanlar var. Daha az ama var. Önemli olan bunları doğru tespit edebilmek oraya kanalize olabilmek. Asıl hedef tabii ki bunu çoğaltmak da olsa en azından var olanla buluşmak önemli bir ayrıntı. Ben de kendi hayatım içerisinde ulaşabildiğim noktalara kişilere, kurumlara insanları yönlendirmeye çalışıyorum. Kayseri'de, Ardahan'da, Trabzon'da, Ankara'da engelliler var nerelere gidiyorlar ne yapıyorlar bunlarla ilgili de gidip keşfedeceğiz. Yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının da en azından bilgi atarımı ya da sorunların tespit edilip ortaya konulduğu zaman da çözüm ile ilgili bir takım alternatif sunmaları açısından önemli bir veri oluşturacağımızı düşünüyorum" dedi.
Program formatı hakkında da bilgi veren Hüseyin Aksu, " Programın formatı aktüalite, yaşam, seyahat türünde olacak. Birçok gezi programı var televizyonlarda izliyorsunuz fakat bu programlara engellilerin nasıl adapte olabilecekleri konusunda hiçbir bilgimiz yok. Annesi yaşlı olup tatile gidemeyen birçok insan var ya da engelli olup görmek istediği şehirlerde nasıl davranacağını bilmeyen insanlar var. Onlara bir kere önderlik etmiş olacağız ve onlara doğru zamanlarda, doğru adreslerde buluşturmaya çalışacağız. Program interaktif bir program olacağı için programa katılımını sağlayacağımız tüm grupların eğlenceli bir havada tüm bildiklerini, yaşamını ve deneyimini aktarması istenecek. Yeri gelecek yarışmalarla ufak paylaşımlarla insanların farkındalığına daha değişik katkılarda bulunmayı hedefliyoruz. Program haftada 1 veya 2 gün yayınlanması tasarlanan bir program. Sponsorların bu konuda tabii biraz devreye girmesi gerekiyor birkaç görüşmemiz var ve en önemlisi hazırlanırken ya da yayınlandığı sırada insanların ilgi gösterebileceği değişik içeriklere sahip olması gerekiyor. Gidilen yerler bu anlamda çok önemli. Engelliler sadece metropollerde yaşamıyor. Engellilerin faaliyet gösterebileceği her alanda her mekanda bir yenilik bir değişim için de ön ayak olabileceğini düşünüyoruz bu programın. Sadece olumlu veya olumsuz yönlerinin değil tüm verileri ilgililerine ulaştırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
HÜSEYİN AKSU KİMDİR?
1975 yılında İstanbul'da doğdu. 6 aylık iken geçirmiş olduğu polio sekeli nedeniyle tekerlekli sandalye kullanıyor. Orta öğretimimi Ankara'da bir engelliler okulunda yatılı olarak tamamladıktan sonra, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni kazanarak İzmir'e yerleşti. Okulu bitirdikten ve bir süre iş hayatımı bu şehirde sürdürdükten sonra İstanbul'a geri dönen Aksu, 2003-2004 yılları arasında TESYEV' de görev yaptı. Daha sonra Borsa İstanbul A.Ş ye girdi. Marmara Üniversitesi'nde 'İnsan Kaynakları Yönetimiö alanında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladı. Borsa İstanbul'dan 30 Mayıs 2014 tarihi itibarı ile yukarıda belirtilen projeyi hayata geçirmek için emekliliğini istemek suretiyle ayrıldı. Bundan sonra çalışmalarımı çeşitli sivil toplum örgütleri ve medya sektöründe sürdürmeyi planlamakta olan Aksu, evli ve bir kız çocuğu babası.