Haberler

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Sağlık Bakanlığı'yla yapılan engelli sağlık kurulu raporları çalışması bitmek üzere. Raporlar artık elektronik sisteme geçecek" "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile özel rehabilitasyon merkezlerinin fonksiyonlarının iyileştirilmesine yönelik çalışma yaptık"

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, engelli sağlık kurulu raporuna ilişkin Sağlık Bakanlığı'yla yapılan çalışmanın bitmek üzere olduğunu belirterek, raporların artık elektronik sisteme geçeceğini bildirdi.

Başkent Öğretmenevi'nde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) işbirliğiyle "Serebral Palsideki Güncel Yaklaşımlar" konulu aile bilgilendirme semineri düzenlendi.

Seminere, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, SERÇEV Kurucu Başkanı Mehmet Gürkan, serebral palsili çocuklar ve aileleri katıldı.

Burada konuşan Çiftçi, serebral palsilinin ağır ve sıkıntılı bir hastalık olduğunu belirterek, en büyük problemin de engelli raporu alırken yaşandığını söyledi.

Raporlamayla ilgili Bakanlığın iki yıldır hizmet verdiğini hatırlatan Çiftçi, raporlama konusunda bütün problemleri ortadan kaldıracak çalışma başlattıklarını ifade etti. Sağlık Bakanlığı'yla yapılan engelli sağlık kurulu raporu çalışmasının bitmek üzere olduğunu dile getiren Çiftçi, "Raporlar artık elektronik sisteme geçecek. Daha önceden alınan rapor bir kağıt olarak hastanede bir kenarda kalıyordu. Eleman sisteme girerse bizim veri tabanımıza düşüyordu, girmezse alamıyorduk. Elektronik sistemle alındığı anda bilgisayara geçecek" dedi.

-"Fonksiyon kayıplarına yönelik çalışma da yapıldı"

Hastanelerdeki bu sistemle yapılan işlemlerin şeffaf şekilde Türkiye'nin her yerinde görülebileceğini ifade eden Çiftçi, çocuk raporlamasının da yetişkinden ayrıldığını vurguladı.

Fonksiyon kayıplarına yönelik çalışma yapıldığını da anlatan Çiftçi, engellilik oranlarındaki yüzdelerle yapılan hizmetin ortadan kaldırılacağını söyledi. Fonksiyon kayıplarını raporlamalarda tanımladıklarını ifade eden Çitçi, "Her bir fonksiyon kaybının karşılığı olacak. Devletin sunduğu hizmet alanlarını da tanımladık. Böylece, kim vergi muafiyetine tabi olacak, kim eğitim hakkından yararlanabilecek, kim evde bakım aylığı alacak, engelli maaşı alacak, bütün bu soruların cevabı verilmiş oluyor. Bu hizmetlere erişimde büyük bir kolaylık sağlayacak" diye konuştu.

MEB'le özel rehabilitasyon merkezlerinin fonksiyonlarının iyileştirilmesine yönelik çalışma yaptıklarını belirten Çiftçi, "Teorik eğitimi, okullardaki kaynaştırma programlarına yani MEB'e bırakıyoruz, kişinin kendi ayakları üzerinde duracağı çalışmaları da özel rehabilitasyon merkezlerine bırakıyoruz" ifadesini kullandı.

Programda serebral palsili Yusuf Samet İlerisoy'da hastalık süresince yaşadığı sıkıntıları ve elde ettiği başarıları anlattı.

Seminerde, alanında uzman hekimler serebral palsilideki güncel yaklaşımlar konusunda aileleri bilgilendirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close