Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Engelli Vatandaştan Merdiven Parası İstediler

Engelli Vatandaştan Merdiven Parası İstediler
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde yaşayan bir bedensel engelli, işlemini yaptırmak için gittiği binaya asansör olmadığı için çıkamayınca işlemini yapmak üzere yanına inen notere yol ücreti ödemek zorunda kaldı.

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde yaşayan bir bedensel engelli, işlemini yaptırmak için gittiği binaya asansör olmadığı için çıkamayınca işlemini yapmak üzere yanına inen notere yol ücreti ödemek zorunda kaldı.

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde, 2000 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından tekerlekli sandalyeye mahkum olan Selim Özen (37), bir süre önce bir vekalet almak amacı ile gittiği noterde kendisine yol parası faturası çıkartılınca şoke oldu. Noterin bulunduğu binada engelli merdiveni ve asansör olmayınca yukarı çıkamadığını anlatan Özen, "Noterin bulunduğu binanın önüne kadar gittim ancak yukarı çıkabileceğim bir asansör yoktu. Ben yürüme engelliyim ve tekerlekli sandalye ile hayatımı sürdürüyorum. Bu

yüzden basamakları kullanamadım ve binanın önünde beklemeye başladım. Medikal şirketinden gelen yetkili arkadaş yukarıda işlemleri hallederken bir yetkili benim yanıma aşağıya indi ve işlemi bitirdik. Normal bir vatandaş için alınan ücretten 14 TL fazla ücret alındı. Bunun nedenini sorduğumda ise yol ücreti olduğunu söylediler. Benimle aynı anda gelip yukarı çıkabilen vatandaşlardan bu ücret alınmazken ben yukarı çıkamadığım için benden fazla ücret alındı" iddiasında bulundu.

Daha sonra konuyu araştırdığını söyleyen Özen, "Olay yaşandıktan sonra Sakarya'daki diğer noterleri arayarak böyle bir işlem uygulanıp uygulanmadığını sorduğumda bana uygulandığını ancak bu işlemin araç ile bir yere gidildiğinde uygulandığını söylediler. Burada, yürüyememek, o basamakları çıkamamak benim suçum mu? Sakarya'da bugün 26 binin üzerinde engelli ve 3 binin üzerinde yatalak hasta var. Daha da önemlisi ayda 300 TL engelli maaşıyla ailesinin geçimini sağlayan insanlar var. 26 basamak için 14 lira

gerçekten büyük bir para. Ben konuyla ilgili Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Noterlik Bürosu'na dilekçe gönderdim" ifadelerini kullandı.

5378 Özürlüler Kanunu'ndan örnek veren Özen, "2005 yılında yürürlüğe giren 5378 Özürlüler Kanunu'nda topluma hizmet veren binaların engelli vatandaşların kullanabileceği mimari özellik ve yapıda olması gerektiği söylenmiş ve buna ulaşmak için 2012'ye kadar yasal süre tanınmış. Yani biz zaten 7 yıldır hizmet bekliyoruz" dedi.

Kendisinden tahsil edilen 14 liranın maddi değeri küçük olsa da manevi olarak kendilerine büyük bir zorluk olduğunu dile getiren Selim Özen, "Engelli insanlara gerekli yaşam şartları oluşturulmadığı gibi bir de böyle uygulamalarla karşılıyoruz. Toplumda farkındalık oluşmuyor" diye konuştu. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title