Engelli Çocuklara Atlı Terapi
Ağrı Valiliği'nce kurulan Atçılık Spor Kulübü'nde kentteki zihinsel ve bedensel engelli çocuklar, "Hipoterapi" adı verilen at ile terapi yöntemiyle tedavi ediliyor Vali Tekinarslan: "Ağrı'da birçok yeniliğin içine biniciliği de ekledik. Ağrı'da ilk defa Atçılık Kulübü'nü kurarak, hem dezavantajlı hem de engelli çocuklarımızın gelip burada eğitim almalarını ve rehabilite olmalarını amaçladık"
FATMA GÜVEN - Ağrı Valiliği'nce kurulan Atçılık Spor Kulübü'nde kentteki zihinsel ve bedensel engelli çocuklar, "Hipoterapi" adı verilen at ile terapi yöntemiyle tedavi ediliyor.
Ağrı Valiliği, kent merkezindeki TRT Parkı alanında bin 600 dönümlük araziye engelli çocukların, "Hipoterapi" ile rehabilitasyonunu ve kimsesiz çocukların rehabilite edilip, topluma kazandırılmasını sağlamak amacıyla Ağrı Atçılık Spor Kulübü'nü kurdu.
Vali Mehmet Tekinarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı'da daha önce at biniciliği ile ilgili herhangi bir faaliyet olmadığını belirterek, Ağrı Atçılık Spor Kulübü'nü kurarak, kentte bulunan genç, çocuk ve yetişkinlerin gelip binicilik öğrenebileceklerini söyledi.
Başta engelli ve dezavantajlı çocuklar olmak üzere herkesin gelip burada biniciliği yakından öğrenebileceğini ifade eden Tekinarslan, "Ağrı'da birçok yeniliğin içine biniciliği de ekledik. Ağrı'da ilk defa Atçılık Kulübü'nü kurarak, hem dezavantajlı hem de engelli çocuklarımızın gelip burada eğitim almalarını hem de rehabilite olmalarını amaçladık. Böylece buradaki vatandaşlarımız ve gençlerimiz de ata sporumuz olan at biniciliğini yakından görerek öğrenmiş olacaklar" şeklinde konuştu.
"Engelli çocuklarımızı at sırtında eğiterek rehabilite etmeyi amaçlıyoruz"
Ağrı Atçılık Spor Kulübü Başkanı Hüsamettin Aydın ise kısa bir süre önce Vali Tekinarslan'ın girişimleriyle kurulan Atçılık Spor Kulübü'nün, engelli ve dezavantajlı çocukların hipoterapi ve eğitim görmeleri için önemli bir fırsat olduğunu anlatarak, kulüpte ücretsiz eğitim verdiklerini belirtti.
Atçılık Spor Kulübü'nü, kent merkezinde bulunan TRT Parkı alanında bin 600 dönüm arazi üzerine kurduklarını anlatan Aydın, şöyle devam etti:
"Engelli bireylere at sırtında terapi eğitimi vermek olan 'Hipoterapi' yöntemi ve at biniciliği eğitimi ile buradaki engelli ve dezavantajlı dediğimiz, sokak çocukları, çeşitli suçlara karışmış ve Emniyet Müdürlüğü'nün koruması altında olan çocuklarımızı hem tedavi etmiş olacağız hem de onlara at biniciliğini öğreterek sosyalleşmelerini ve topluma yararlı gençler olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Hipoterapi, şu an birçok yerde uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemin geçerliliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu terapi sayesinde çok sayıda engellinin sosyalleştiğini, yürümeye ve konuşmaya başladıklarını biliyoruz. Kulübümüzde 11 tane atımız var. Bu çocuklarımız, terapistler eşliğinde buraya getirilerek, hipoterapi yöntemi uygulanarak, tedavilerine katkı sağlanacak. Bir taraftan da Asayiş Şube Müdürlüğü ile de irtibata geçerek, sokakta çalıştırılan veya çeşitli suçlara karışmış çocuklara ulaşıp, bu hizmeti onlara da veriyoruz. Bu çocuklarımız da polis ağabeyleri eşliğinde gelip burada atlara biniyorlar. Bu şekilde hem kötü alışkanlıklardan uzaklaşmalarını hem de at biniciliğini öğrenmelerini sağlıyoruz. Bütün bu hizmetleri de ücretsiz veriyoruz."
"Burada ata sporumu öğrenip yarışmalara katılmayı hedefliyorum"
Atçılık kulübüne her gün gelip eğitim alan Fatih Tanışır (12) da daha önce hiç ata binmediğini dile getirerek, at biniciliğinin çok zevkli bir spor olduğunu ve zamanının çoğunu ata binmekle geçirdiğini söyledi.
Bu sayede atları yakından görme ve binicilik eğitimi alma imkanı yakaladığını belirten Tanışır, "Çok güzel, çok sevdim at binmeyi. Eskiden sürekli boş işlerle uğraşıyordum. Artık buraya geliyorum ve atlarla arkadaş oldum. Burada ata sporumu öğrenip yarışmalara katılmayı hedefliyorum. Çok güzel bir spormuş bütün arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. İlk defa ata bindiğim için çok heyecanlıyım. At biniciliğini profesyonel anlamda öğrenmek istiyorum. Bunun için buradaki hocalarımız bize çok yardımcı oluyorlar" diye konuştu. - Ağrı