Haberler

Engelli Bireyler Rahat Etsin Diye Bir Araya Geldiler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtü Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, engelli bireyler için geliştirilen 'Engelsiz Tekstil Projesi" kapsamında beyin fırtınası atölyesi çalışması düzenledi.

İtü Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, engelli bireyler için geliştirilen 'Engelsiz Tekstil Projesi" kapsamında beyin fırtınası atölyesi çalışması düzenledi. Fakülte Dekanı Prof.Dr. Nevin Çiğdem Gürsoy, Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi ve Sancaktepe Bölgesi'nde saha çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, "Engelli çocuk ve yakınlarıyla birlikte görüşmeler yaptık. Burada gruplar oluşturarak tasarımcıları bir araya getiriyoruz... Burada sahada yaptığımız çalışmaları sunarak, beyin fırtınası yaparak tasarımlar oluşturacağız. Bu tasarımlardan prototipleri imal ederek bu çalışmayı yaptığımız bölgedeki çocuklarımıza deneteceğiz, vereceğiz" dedi.

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi sosyal sorumluluk projesi kapsamında engellilerin ihtiyaç ve sıkıntılarını belirlemek için Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi ve Sancaktepe'de bir çalışma yaptı. Bu kapsamda, fakültenin Gümüşsuyu Kampüsü'nde bir beyin fırtınası atölye çalışması düzenlendi. Çalışmaya, İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevin Çiğdem Gürsoy, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gözde Göncü Berk, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Metin Sabancı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ndan aile ve çift terapisti Ömer Gür, mimar Zeynep Doğan, tasarımcılar, engelli yakınları, moda tasarımı öğrencilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Sosyal sorumluluk projesi kapmasında gerçekleştirilen atölye çalışmasında, oluşturulan gruplar tarafından engellilere yönelik tasarımların çizimi yapıldı. Ortaya çıkan pantolon, çorap, iç çamaşırı tasarımları gruplardan belirlenen bir kişi tarafından daha sonra diğer gruplara sunuldu. Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projenin daha sonraki aşamasında prototiplendirilecek tasarımlar engelli bireylere denetilerek son şeklini alacak.

BİR ARKADAŞI GİYDİRMEK İÇİN 20-25 DAKİKA UĞRAŞTIK

Prof.Dr. Nevin Çiğdem Gürsoy, engelli bireyler için tekstil tasarım merkezi düşüncesinin Sancaktepe Belediyesi'nde yaptıkları bir etkinlikle gündeme geldiğini belirtti. Giysi yardımı yaptıkları bir programda engelli bir bireyi 20-25 dakida giydiremediklerini Belirden Gürsoy, "Ben bir tekstil mühendisi olarak, teknik üniversitedeki bir hoca olarak kendimi bireysel olarak çok sorumlu hissettim. Aslında tasarımcı değilim tekstil mühendisiyim ama İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi hem tekstil mühendisleri hem tekstil tasarımcıları hem de pazarlamacıları yetiştiren bir fakülte. Sonra bir çalıştay yaptık. Çalıştayımıza Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden dönemin Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi teşrif etti. Kendisi çok ilgilendi. Sonrasında beni bakanlığa davet ettiler, sonuç raporunu kendisine sundum" dedi.

BU TASARIMLARDAN PROTOTİPLERİ İMAL EDİP ÇOCUKLARA DENETECEĞİZ

Çalıştayın ardından İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan bir proje desteği aldıklarını ifade eden Gürsoy, "Proje desteği sadece bize makine teçhizat yönündeydi. Teknik üniversitede bu kampüste, makine fakültesi dekanımızın da yardımlarıyla fakülte çıkışında engelsiz bir mekan tahsis edildi. Şuan oraya son derece modern bir tesis yapılıyor. Bugün bu çalışmayı o merkez içinde yapmayı planlıyorduk ama inşaatlarda olan aksaklıklardan dolayı burada yaptık, merkez kuruluyor. Buradaki amacımız ne? Biz şimdi Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi'nde ve Sancaktepe Bölgesi'nde saha çalışmalar yapıyoruz. Bu saha çalışmalarında engelli çocuk ve yakınlarıyla birlikte görüşmeler yaptık, sıkıntı ihtiyaç tespitleri yaptık" diye konuştu. Sahadaki tespitlere sadece 5-6 kişinin katılabildiğini belirten Gürso, "Burada gruplar oluşturarak tasarımcıları bir araya getiriyoruz. Bizim ekibimizde psikologlar var, psikoterapistler var, moda tasarımı öğrencileri, tekstil mühendisleri ve moda tasarımcıları var. Burada sahada yaptığımız çalışmaları sunarak, beyin fırtınası yaparak tasarımlar oluşturacağız. Bu tasarımlardan prototipleri imal ederek bu çalışmayı yaptığımız bölgedeki çocuklarımıza deneteceğiz, vereceğiz. Bir iki hafta deneyecekler. Bizim buradaki tasarımlarımız tam son nokta olmayacak, onların revizyon gerektirmesi gereken hususlar olacak. Onları biz revize ederek son haline getireceğiz. Tabiki o kadar çok sıkıntı ortada varki, her sıkıntıya çare bulamayacağız" dedi.

15 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA DA UYGUN BEZ OLMALI

Gürsoy, "Engelli vatandaşlarımızdan ne gibi talepler geldi?" şeklindeki soruya, " İç giyiminde, pantolon, mont ve çoraplarda çok büyük sıkıntı var. Onun ötesinde tekstil sadece giysi demek değil. Bu kısa bir atölye oldu. Bunun devamı olacak. Mesela tekerlekli sandalyenin üzerindeki minder, bunlar da tekstil. Çocuklar bunda oturup biraz yokuş aşağı gittiğinde kayıyorlar. O minderlerin konstrüksiyonu çok oturduklarında rahatsız edici olabilir. Basıncı eşit yayan minderler olabilir. Yataklar, döşekler, bastığımız halı bunların hepsi tekstil. Çocuk bezleri, tabi burada beslenen çocukların yaşları yüksek, piyasadaki çocuk bezleri en fazla 3 yaşına kadar ama burada 15 yaşında çocuk da bezlenme gereksinimi duyabiliyor ve ona uygun emicilikte ona uygun ebatta bezlerin olması. Bezler uygun ebatta oluyor ama pantolonlar bezlenmeye uygun olamıyor gibi çok muhtelif sıkıntılar var. Biz teknik üniversitesi olarak bu sıkıntıların hepsini çözemeyiz ama biz ülkede böyle problemler var, böyle ihtiyaçlar var, tekstil sektörüyle birlikte bu hususları yapmaya başlıyoruz" dedi.

ÜNİVERSİTE, SANAYİ, DEVLET VE STK BİR ARADA

Projenin başlamadan çok büyüdüğünü söyleyen Gürsoy, "Bundaki en birinci nokta konuyu güzel tanımladık, problemi çok güzel bir şekilde masaya koyduk. Çok güzel birliktelikler sağladık. Üniversite, sanayi, devlet ve sivil toplum örgütlerini bir masada toplayabildik. Bunu her işte yapabilirsek, biz yan yana gelebilirsek biz her türlü işi çok güzel bir şekilde aşarız" dedi.

VAKIF OLARAK PROJEYİ DESTEKLEMEYE ÇALIŞTIK

Atölye çalışmasına katılan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Metin Sabancı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ndan aile ve çift terapisti Ömer Gür, "Projeye engelli çocuklarımızın, gençlerimizin, ailelerimizin hem fikirlerini onların yaşadığı problemleri aktarmak, onların önerilerini de aktarmak üzere geldikleri söyleyerek, "Daha çok biz giysi seçimlerinde ve giyiminde yaşanan problemleri düşünerek yönlendirmede bulunduk. Özellikle renk seçimi, kıyafetin giyilmesi ve çıkarılmasında yaşanan problemler, duysal bazı problemler gibi konularda hem arkadaşlarımızı yönlendirme yaptık hem de vakıf olarak projeyi desteklemeye çalıştık" dedi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026 yılında hanelerimizin yarısını kendi doğalgazımızla karşılayacağız

2026 yılını işaret etti: Hanelerin yarısının ihtiyacını karşılayacağız

'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Kılıçdaroğlu'ndan Akşener için olay sözler: Ailemi emanet ederim diyen 'işbirlikçi' çıktı, güvenmem hataydı

Akşener için öyle bir ifade kullandı ki, salon resmen buz kesti

Ümit Özdağ: Ben öldürülürsem 3 sorumlu var

"Öldürülürsem bu suikastin sorumluları 3 tanedir"

title