Engelleri Yüzerek Aşıyorlar
Down Sendromlu ve Otizm hastası bir grup genç, kendilerine fırsat tanınınca neler yapabileceklerini, ilk kez girdikleri havuzda kulaç atarak gösterdiler.
Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün başlattığı 'Spor, Engel Tanımıyor' projesi sayesinde, Safa Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde eğitim gören bir grup Down Sendromlu ve Otizm hastası genç, özel olarak dizayn edilen engelli otobüsüyle okullarından alınarak, İl Müdürlüğü'nün Kadir Has Stadyumu karşısındaki Yüzme Havuzu'na getirildi. Gençler burada antrenörler eşliğinde havuza girerek, yüzme öğrendiler. Okullarından alınarak otobüsle havuza getirilen gençlerin, sevinçleri ve mutlulukları gözlerinden okunurken, aynı zamanda mutlulukları da görülmeye değerdi.
Down Sendromlu ve Otizm hastası engelli gençler, havuza girmeden önce annelerinin yardımıyla mayolarını giydiler ve başlarına da bonelerini taktılar. Engelli gençler, yüzme antrenörleri ile tanıştıktan sonra, ellerini birbirlerinin ellerine vurarak 'Çak' işareti yapıp mutluluklarını doyasıya yaşadılar.
Antrenörleriyle birlikte havuz kenarına gelen engelli gençler, önce havuz kenarına oturdular, ardından antrenörlerinin suya nasıl gireceklerini ve suda yapacakları hareketleri anlatmasının ardından sırayla havuza girdiler. İlk başlarda suda ürkek ve çekingen davranan Down Sendromlu ve Otizm hastası gençler, daha sonra annelerinin de teşvikiyle kulaçlarını daha istekli atmaya başladılar. Engelli gençler, antrenörleriyle birlikte suda yüzmeyi öğrenip aynı zamanda da eğlenirken, anneleri de onları gurur ve mutluluk taşıyan bakışlarla izlediler.
Kendilerine yüzme fırsatı sağlayan projeyi başlatan Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Eskici'yi yanlarında gören engelli gençler, Müdür Eskici'yle de 'Çak' işareti yaparak mutluluklarını paylaştılar. Havuzda yüzen engelli gençlerin anneleriyle bir süre sohbet eden Eskici, gençlerin yüzlerindeki mutluluğu görmenin her türlü çalışmaya ve yorgunluğa değdiğini söyledi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak 'Spor Engel Tanımıyor' isimli bir proje başlattıklarını belirterek, ''Down Sendromlu ve Otizm hastası kardeşlerimizi, okullarından, evlerinden alarak havuzumuza getirip, deneyimli antrenörlerimiz eşliğinde onlara sosyal aktivite olarak spor yaptırmayı hedefledik. İlk olarak yüzme dersiyle başladık. Aileleriyle birlikte, refakatçileriyle çocuklarımızı evlerinden, okullarından alarak havuzumuza getirdik. Bu projemizin ilk günü. Çocuklarımız gayet mutlular, neşeliler. İnşallah ilerleyen zamanlarda daha değişik aktivitelerle engelli kardeşlerimize hizmet vermeye çalışacağız'' dedi.
Kayseri Valiliği'nin İl Özel İdare aracılığıyla bir engelli aracını Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne tahsis ettiğini belirten Eskici, bu engelli aracıyla, engelli bireyi bulunan ailelere yardımcı olmaya çalışacaklarını kaydetti. Eskici, ''Engelli kardeşlerimizi sosyal ve kültürel faaliyetlerle buluşturacağız. Sportif olarak ilk yüzmeyle başladık. Kültürel faaliyet olarak da Gençlik Merkezimizde resim, ebru, halk oyunları ve müzik gibi etkinlikler planlamaktayız. Proje ekibimiz engellilerin aileleriyle görüşmeler yapmaktalar. İlerleyen zamanlarda bunları göreceğiz'' diye konuştu.
MUTLULUKLARI HER ŞEYE DEĞER
Otizm hastası kızı olan bir anne de, ''Müdürümüze böyle güzel bir fırsatı tanıdığı için, çocuklarımızı normal insanların içine karıştırdığı için çok teşekkür ediyoruz. Benim kızım yüzme bilmiyordu. Burada hemen bir şeyler öğrenmeye çalışıyor. Kendilerini normal insan gibi hissediyorlar, mutlu oluyorlar'' dedi.
Bir başka anne ise, ''Burası çocuklarımız için büyük bir imkan. Biz çocuklarımızı topluma kazandırmak istiyoruz. Kendilerinin bir birey olduğunu hissetmelerini istiyoruz. Benim kızım Down Sendromlu ve onlar biraz daha topluma uyum sağlayan türden. Ben de elimden geldiği kadar destek olurum her konuda. Kızımın mutlu olması benim için en büyük kazanç'' ifadelerini kullandı.
KAYSERİ