Haberler

Engelleri çalışarak aştılar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de 2011 yılında, engelli bireyleri toplumla bütünleştirmek ve öz güvenlerini kazandırmak amacıyla açılan ''Gökkuşağı Kafe''de çalışan 14 engelliden 8'i burada edindi...

Eskişehir'de 2011 yılında, engelli bireyleri toplumla bütünleştirmek ve öz güvenlerini kazandırmak amacıyla açılan ''Gökkuşağı Kafe''de çalışan 14 engelliden 8'i burada edindikleri tecrübe sayesinde farklı sektörlerde iş hayatına atıldı.

Gökkuşağı Kafe'nin gönüllü işletmecisi Sedat Ergün AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tepebaşı Belediyesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Eskişehir Şubesi iş birliğiyle işletmenin 2011 yılında hizmete girdiğini anımsatarak, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eğitim Fakültesi Zihin Engelliler Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Cavkaytar'ın yardımlarıyla 14 zihinsel engelliye 3 ay garsonluk eğitimi verildiğini kaydetti.

Engellilerin ilk zamanlar işe alışmakta güçlük çektiğini belirten Ergün, şöyle konuştu:

"Baştan çok zorlandılar ama şimdi alıştılar. Çok büyük aşamalar kaydedildi. Hiçbir zaman kendi başına dışarı çıkmamış, herhangi bir kişiyle iletişime geçmemiş çocuklar burada inanılmaz mesafe katedip insanlarla sohbet etmeye başladılar. Topluma kazandırmanın yanı sıra ebeveynleri çok büyük özgürlükler elde etti. Bu parayla pulla elde edilecek bir özgürlük değildir. Özellikle hep evde oturan, annesi babası nereye giderse yanında taşıdığı çocuğu, burada günün 4-5 saatini geçiriyor, kendilerine özgür vakitleri kalıyor."

- "Engelli bireyleri topluma kazandırdığımız için çok mutluyuz"

Ergün, kendisinin de engelli bir oğlunun olduğunu anlatarak, engelli bireylerin topluma kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de bu tür işletmelerin çoğalması gerektiğini ifade eden Ergün şöyle devam etti:

"Burada çocuklar çok mutlu, büyük gelişmelerden sonra biri devlet memuru olmak üzere 8 engelli, başka firmalarda istihdam edildi. En azından biz, 8 engelli bireyi toplumun içindeki diğer insanlarla yaşamaya ve çalışmaya kazandırdığımız için çok mutluyuz. Çünkü bu tarz çocuğu olan aileler 'çocuğum benden sonra ne olacak?' diye sorar. Biz bu sorunun cevabı için çaba içindeyiz. Onlardan sonra da bu çocukların bir şekilde hayatını idame ettireceklerini göstermeye çalışıyoruz. Bunun başka türlü olması mümkün değil. Yani herhangi bir okula göndermekle ya da ailesinin eline para vermekle, evde oturmakla bu işi çözmek çok zor."

- "Müşterilerle ilgileniyorum, hizmet ediyorum"

Engelli çalışanlardan down sendromlu Ahmet Murat Çizmeci de işe başlamadan önce sürekli evde oturduğunu ve dışarı çıkamadığını ifade ederek, "Burada garsonluk yapıyorum. Müşterilerle ilgileniyorum, hizmet ediyorum. İşe başladıktan sonra en az 20 arkadaşım oldu. Burası benim için cennet gibi, çok güzel" diye konuştu.

Çalışanlardan zihinsel engelli Hatice Yavuz da daha önce tek başına dışarı bile çıkamadığını anlatarak, "Kafede çalışmaya başladıktan sonra kendime güvenim geldi. İşe kimsenin yardımı olmadan gelip gidiyorum. Burada çalışmaktan çok mutluyum. Buradaki arkadaşlarımı çok seviyorum" dedi.

Eren Üstündağ ise rahatsızlığından dolayı evden çıkamadığını ancak bu kafe sayesinde hayatının değiştiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Yeni silahını tanıtırken Avrupa'yı tehdit etti: Her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title