Enflasyon haziran ayında yüzde 1,37 arttı, yıllık bazda yüzde 35,05 oldu

Enflasyon haziran ayında yüzde 1,37 arttı, yıllık bazda yüzde 35,05 oldu
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında enflasyon yüzde 1,37 artarken, yıllık bazda yüzde 35,05 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,37 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 16,67 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,05 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 43,23 artış olarak gerçekleşti.

TÜFE GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE YILLIK YÜZDE 30,20 ARTTI

En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde %30,20 artış, ulaştırmada %27,72 artış ve konutta %65,54 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların yıllık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde %7,60, ulaştırmada %4,51 ve konutta %9,22 oldu.

Enflasyon haziran ayında yüzde 1,37 arttı, yıllık bazda yüzde 35,05 oldu

TÜFE GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE AYLIK YÜZDE 0,27 AZALDI

En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde %0,27 azalış, ulaştırmada %2,38 artış ve konutta %2,62 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde %-0,07, ulaştırmada %0,36 ve konutta %0,43 oldu.

Enflasyon haziran ayında yüzde 1,37 arttı, yıllık bazda yüzde 35,05 oldu

112 TEMEL BAŞLIĞIN ENDEKSİNDE ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2025 yılı Haziran ayı itibarıyla, 26 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 112 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2025 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,76 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %17,27 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %34,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %42,47 artış olarak gerçekleşti.

MEMUR VE EMEKLİNİN ZAM ORANI BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak, şubat, mart, nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan dönemde enflasyon yüzde 16,67 olarak gerçekleşti.

Memur ve memur emeklileri 6 ayda bir enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme zammına hak kazanıyor. Memurlar ocak ayında yüzde 11,54 oranında zam almıştı. 6 aylık rakamlara göre memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 10,09 oldu. Temmuz ayına ilişkin yüzde 5'lik sözleşme zammı da eklendiğinde memura en az yüzde 15,6'lık zam aldı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 ayda bir enflasyon kadar zam alıyor. Ocak ayında emekliler yüzde 15,75 zam almıştı. 6 aylık verilere göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 16,67 ulaştı.

KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 43,23

Enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre temmuz ayı için konut ve iş yeri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı da belli oldu. 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanan orana göre; mülk sahipleri, temmuz ayında kontrat dönemi gelen kiracılarına en fazla yüzde 43,23 oranında zam yapabilecek.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN ENSLASYON DEĞERLENDİRMESİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Enflasyonda belirgin bir yavaşlama başladı ve bu eğilim devam edecek" dedi.

Bakan Şimşek sosyal medya hesabından, "Haziranda aylık enflasyon, jeopolitik gerginlikler nedeniyle artan petrol fiyatlarına rağmen yüzde 1,37 gerçekleşti. Dezenflasyonun devam ettiği haziranda yıllık enflasyon yüzde 35'e geriledi. Ataletin yüksek olduğu hizmetlerde yıllık enflasyon üç yılın ardından yüzde 50'ye indi. Dezenflasyon sürecindeki kararlılığımız hem gerçekleşme verilerinde hem de beklentilerde belirginleşti. Son dönemde gerileyen emtia fiyatları, finansal piyasalarda azalan oynaklık, iyileşen enflasyon beklentileri ve destekleyici talep koşulları yılın ikinci yarısında enflasyondaki düşüşün sürmesine katkı sağlayacak. Vatandaşlarımız müsterih olsun; gıda ve dayanıklı tüketim ürünlerinden eğitime, ulaştırmadan diğer birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin bir yavaşlama başladı ve bu eğilim devam edecek." dedi.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Güncel
Haberler.com
500

Yorumlar (82)

Haber YorumlarıAlpmurat İpek:

yakıta gelen zam enflasyona aktarılmamis sanırım. at nalıni baz alıyorlar herhalde. 6 aylik %16 enflasyon çıkıyor. doğal gaza 25 zam yapıyorsun neresi adalet

Yorum Beğen1191
Yorum Beğenme17
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAhmet kör:

Onlar hangi ayda yapıldı bi bak neden olmadığını görürsün abim

yanıt0
yanıt6
Haber Yorumlarıahmet-arac:

Madem o kadar düşük çıkıyor enflasyon doğal gazi niye %25 zam yaptınız

Yorum Beğen1169
Yorum Beğenme14
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıErkan Polat:

madem enflasyona gore emekliye zam yapılıyor neden akaryakıta doğalgaza istedikleri zaman %25-30 zam yapiliyor emeklinin hakkını uyduruk enflasyon raksmları ile gasp ediyor hakkımı helal etmiyorum sebep olsnlar emeklinin bu yaşadiklarını yasamadan Allah canlarını süründürsün inşallah

yanıt3
yanıt0
Haber YorumlarıAndrew Chan:

soğan ekmekciler nerde??? ama sizlere hersey mustahak ne diyeyim. Bu ülkedeki en büyük yalancilar ve haram zadeler son 23 yildir maalesefki din bezirganlari hep. kul hakkı yeme onlarda haram yeme onlarda iftira onlarda daha saymaya gerek varmi...

yanıt4
yanıt0
Haber YorumlarıSezgin ÖZCAN:

Nasıl olsa maaş zammı belirleyen enflasyon ya bu o yüzden düşük gelir hakkımı çalana hakkım haram olsun

Yorum Beğen954
Yorum Beğenme12
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıErcan Sönmez:

Yalanınız batsın......

Yorum Beğen848
Yorum Beğenme10
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıZantini:

1,37 mi ? hahahahha

Yorum Beğen701
Yorum Beğenme6
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıPole star:

1.37 yine iyi ben 0,0000037 bekliyordum:))

yanıt1
yanıt0
Tüm 82 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title