Enerji Verimliliği İçin Dev Protokol
GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Gaziantep Üniversitesi ve Sanayi Odası yenilenebilir enerji için ortak çalışma yapacak
Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanlığı ile, Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep Sanayi Odası'nın ortaklığıyla kurulan GAP Enerji Verimliliği Danışmanlığı ve Kuluçka Merkezi'nin GAÜN ve GSO'ya devrini sağlayan ek protokol törenle imzalandı. Protokol imza töreninde konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya "Dünyada artık en önemli şey enerji" dedi. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, "Bu projeye enerjinin verimli kullanımı ve yenilenebilirliği konusunda farkındalık yaratacağız" şeklinde görüş belirtirken, GSO Başkanı Adil Konukoğlu ise, "Can suyumuzu aldık. Bu fidanı bir ulu çınar yapacağız" diye konuştu.
Protokol töreninin açılış konuşmasını yapan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, projenin yaşama geçirilmesiyle ilgili ilk imzanın 2013'te atıldığını belirtirken, proje doğrultusunda yenilenibilir enerji, turizm ve organik tarım konusunda birbirinden güzel projelerin yaşama geçirilmesini sağlayacak eylem planlarına imza atıldığını dile getirdi. Enerji eylem planlarını hazırlarken halen de devam eden büyük enerji bir israfının varlığını belirlediklerini anlatan Karahocagil konuşmasını şöyle sürdürdü:
1 MİLYON TL HARCANDI
Bu projeyle, hem meskenlerde, hem sanayi tesislerinde yenilenebilir enerjinin artırılmasıyla ilgili enerji verimliliği danışmanlığı hayatımıza giriyor. Bölgede böyle bir sektör yok. Bizim hedefimiz de özellikle Gaziantep'in rekabet gücünü bu konuda artırmak, Gaziantep'in zaten sanayideki gücü, yenilenebilir enerji sektöründe de lider olarak tamamlamasını sağlayacak. Enerji Verimliliği Danışmanlığı Kuluçka Merkezi, bu yönüyle güzel bir merkez, önemli bir çalışma sahası oldu. Bu merkezimizi Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark'ın katıldığı bir törenle 22 Nisan'da açmıştık. Şimdi bu önemli merkezi Gaziantep Üniversitesi ve Sanayi Odası'na devretmemiz ve onların bir şirket kurarak çalışmaya başlamasını sağlıyoruz. Bu kuluçka merkezinin mali programının desteğini de biz vereceğiz. Burada önümüzdeki yıl yüzlerce sanayi tesisine enerji verimliliği danışmanlık hizmeti verilecek. Biz de bu hibe projeye ilk hayat suyunu da vermiş olacağız. Merkezimizin bina tadilatı, tefrişat, enerji etüd cihazları temini ve sanayi-etüt-proje eğitimleri için bugüne kadar 1 milyon TL harcandı."
CAN SUYUMUZU ALDIK, FİDANI ÇINAR YAPACAĞIZ
Protokolün hem Gaziantep, hem de bölge için büyük önem arz ettiğini belirten Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, ise, enerji verimliliğinin dünyada enerjinin pahalı olması nedeniyle daha büyük bir önem kazandığını dile getirdi. Konukoğlu konuşmasında şunları söyledi: "Bunun çalışmasının Gaziantep'ten başlaması çok güzel. 2 yıldır bu işin üzerinde GAP İdaresi ve Gaziantep Üniversitemiz ile birlikte çalışıyoruz. İnşallah bundan sonra kuracağımız ortaklıkla Gaziantep'teki bütün sanayicilere, evlere kadar ulaşabileceğimizi ümit ediyorum. Bu önemli bir konu. Çünkü, ülkemizin en büyük açığının sanayiden kaynaklandığını biliyoruz. Bunu ne kadar telafi eder de bu bardağın içerisine bir damlacık su koyabilirsek bizi mutlu eder. Can suyumuzu da aldık, inşallah bu fidanı koca bir çınar haline dönüştürürüz."
İNADINA ÜRETİM, İNADINA SEVGİ
Gaziantep Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Yavuz Coşkun ise, imzalanan protokolün altının dolu olduğunu belirtirken, dünyada enerji savaşları olduğunu, neredeyse dünya savaşlarına gidecek bir devasa sektörden bahsedildiğini vurguladı, hayatın her alanında enerjinin verimli olarak kullanılması gerektiğini dile getirdi. Coşkun, enerjinin verimli kullanılmasıyla cari açığın, ithalatın düşmesi başta olmak üzere her alana olumlu yansıyacağını belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü: "Üniversite olarak bu zamana kadar gerek sanayi odasıyla, gerek diğer kamu kuruluşlarıyla son derece güzel işbirliği protokolleri imzaladık. Bu projelerin meyvelerini almaya başladık. Bazı yerlerde hala konuşulurken, biz Gaziantep'te bunun ürünlerini vermeye başladığını görüyoruz. Çok güzel işbirlikleri gerçekleştirdiğimiz proje ortağımız Sanayi Odası'na teşekkür ediyoruz. GAP İdaresi'ne gelince; Biz GAP'ın biraz kıyısındayız. Ama, üretimiyle, gelişmişliğiyle Gaziantep GAP'ın içerisinde bir lokomotif şehir olarak da algılanabilir. Bu itibarla sanayi ve üretimin bu kadar yoğun olduğu bir kentten başlayarak bir enerji verimi merkezinin ihdası, bu konuda bir açılım ortaya koyacak. Sadece bu bölge için değil Türkiye için bir merkez olacak. Buradan yetiştirdiğimiz uzmanlarla, kurduğumuz danışmanlıklarla, inovatif anlayışlarla bölgedeki enerji kullanan herkesin verimliliğinin artırılması konusunda bir farkındalık yaratacağız. Hele de üstümüzde kara bulutların dolaştığı ülkemizde böyle güzel şeyler yapmak,üretmek, inadına üretim, inadına sevgi deyip yolumuza devam etmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum."
ATEŞ ÇEMBERİNİN İÇİNDE ENERJİ MENFAAT ÇATIŞMASI VAR
Konuşmasında, Dünyada en değerli varlığın enerji olduğunu belirten Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise, enerjinin her türüyle ilgili kullanım teknolojisini en üst düzeyde yapmak, birim maliyetlerini aşağı çekerek bunu sürdürülebilir hale getirmek için bütün dünya devletlerinin yarıştığını vurgulayarak şöyle devam etti: "Bu yarışın içerisinde biz de varız. Fakat, maalesef biz bu yarışın içinde fosil yakıtlar noktasında dışarıya bağımlıyız. Etrafımızda bir ateş çemberi var. Bu ateş çemberiyle ilgili dünyadaki algı bir iç karışıklıktan ziyade, perde gerisinde yine enerjiyle ilgili bir menfaat çatışmasının olduğu yolunda. Özellikle son iki haftadan bu yana bu son derece bariz bir hale geldi. Bu meselede evsel, endüstriyel kullanımda enerjiyi en verimli şekilde nasıl kullanabileceğimizi bilim ışığında Sanayi Odası, Gaziantep Üniversitesi ve GAP İdaresi Başkanlığıyla beraber inşallah bir farkındalık oluşturacağız."