Enerji Tarımı ve Biyoyakıtlar 4. Ulusal Çalıştayı
TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. İsa Özkan, "Türkiye'de yılda 75 milyon ton kömür üretiyoruz ama 140 milyon ton gibi de ihtiyacımız var." dedi.
TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. İsa Özkan, " Türkiye'de yılda 75 milyon ton kömür üretiyoruz ama 140 milyon ton gibi de ihtiyacımız var. Yaklaşık 14 milyar ton civarında bir rezervimiz olmasına rağmen üretimimiz düşük ve ithal ediyoruz" dedi.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) tarafından düzenlenen "Enerji Tarımı ve Biyoyakıtlar 4. Ulusal Çalıştayı" başladı. Grand Amisos Hotel'de düzenlenen çalıştaya Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. İsa Özkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, KTAE Müdürü Dr. Kibar Ak, TAGEM Tarım Ekonomisi Daire Başkanı Dr. Muhammet Demirtaşlı, Samsun Gıda Kontrol Laboratuarı Müdürü Osman Aydın ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Türkiye'nin çeşitli illerinde çalışan KTAE ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelleri ile öğretim üyeleri katıldı.
2 gün sürecek olan çalıştayın açılış konuşmasını yapan KTAE Müdürü Dr. Kibar Ak, "Dünya nüfusunda ve buna bağlı olarak endüstriyel uygulamalardaki artış ile birlikte enerji tüketimi de artış göstermiştir. Mevcut enerji ihtiyaçlarının fosil yakıtlar yönünden zengin ülkelerden karşılanması ve bu yakıt rezervlerinin sınırlı olması yakıtların kullanımını da sınırlandırmaktadır. Buna bağlı olarak yakın gelecekte petrol ve fosil yakıtlarda elde edilen ürünlerden azalma yaşanması kaçınılmazdır. Aynı zamanda çevre duyarlılığın giderek artması ve fosil yakıtlarının çevre ve insan sağlığı açısından oluşturduğu olumsuzluklarda her geçen gün artmakta, fosil yakıtlarının tüketilmesi sonucunda meydana gelen sera gazı sonucu oluşan zarar ve sıkıntılar bilinmekte ve takip edilmektedir. Bu nedenle fosil yakıtlarının yerine su, rüzgar, jeotermal, güneş ve biyoyakıtlar denilen yenilenebilir enerji kaynaklarının yakın gelecekte bunun yerini alacağı kaçınılmazdır. Özellikle ülkemiz gibi enerjide dışa bağımlı olan ülkeler için fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji kaynakların önemi giderek artmaktadır. Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin olmasına rağmen henüz bu potansiyeli kullanamamaktadır" diye konuştu.
"KÖMÜRÜMÜZ 180 - 190 YIL SONRA BİTİYOR"
Dünyanın en büyük enerji arzının petrol, kömür, doğalgaz, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji olduğunu belirten TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. İsa Özkan, "Petrol, dünya enerji arzının yüzde 32'sini, kömür de yüzde 20'sini karşılıyor. Yani doğalgazı da eklersek enerji arzının yüzde 90'nını fosil yakıtlardan karşılıyoruz. Yapılan çalışmalarda gösteriyor ki petrolü biz 54 yıl içersinde, doğalgazı 64 yıl içersinde ve kömürü de 112 yıl içersinde bitirileceğimiz hesaplanmış. Fosil yakıtları ile ilgili yeni ilave kaynaklar bulunmaz ise 54 yıl sonra petrol bulamayacağız demektir. Bu büyük bir sıkıntı. Ülkemize baktığımızda da enerji üretiminin büyük bir kısmını yani yüzde 60'ını kömürden karşılıyoruz, yüzde 8'ini de petrolden karşılıyoruz. Kömür üretimine baktığımızda yılda 75 milyon ton kömür üretiyoruz ama 140 milyon ton gibi de ihtiyacımız var yani ithalat yapıyoruz. Yaklaşık 14 milyar ton civarında bir rezervimiz olmasına rağmen üretimimiz düşük ve ithal ediyoruz. Eğer ihtiyacımızı tam karşılarsak bizim de ülke olarak 90-100 yıllık bir kömür stokumuz var. Ama bu şekilde devam edersek 180-190 yıl sonra kömürümüzü de bitiriyoruz" şeklinde konuştu.
"SAMSUN'DA FINDIK DIŞINDA İHRAÇ ETTİĞİMİZ BİR ŞEY YOK"
Samsun'un önemli bir tarım şehri olduğunu belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise şunları kaydetti:
"Ancak Samsun'da henüz tarım sektöründen almamız gereken ekonomik değeri tam anlamıyla alabilmiş değiliz. Özellikle Samsun'da üretilen tarım ürünlerinden ihracata yönelik baktığımızda fındığın dışında hemen hemen ihraç ettiğimiz tarım ürünlerinin sayısı yok denecek kadar az. Özellikle ihracata dayalı üretim modeline geçme ve üretimlerimizi daha farklı noktalara taşıma adına yine sektörlerle işbirliği içersinde çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Enerji noktasında dünyada artık bir daralmanın ve artan enerjinin nereden karşılanacağı konusunda bir takım arayışlarının var olduğunu biliyoruz. Fosil yakıtların kaynak olarak tükeneceği ve çevreye vereceği zararlar itibariyle de baktığımızda alternatif enerjiler kaynakları arayışı ve özellikle yenilenebilir enerji noktasındaki çalışmalarda büyük bir hızla devam ediyor. Biyoyakıtlarda bunlardan birisidir. Hangi ölçüde, hangi kapasitede, nerede, nasıl ve ne yapabilirizi bu çalıştaylarla ortaya koyacağız."
Konuşmaların ardından çalıştayın hazırlanmasında emeği geçenlere plaketler verildi. Çalıştay 29 Mayıs Perşembe günü sona erecek. - SAMSUN